PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=567829}

[REC] 4: Apokalipsa

[REC] 4: Apocalipsis
2014
4,6 15 tys. ocen
4,6 10 1 14871
3,8 13 krytyków
[REC] 4: Apokalipsa
powrót do forum filmu [REC] 4: Apokalipsa

Witam, zamieszczam stary wywiad Fangorii z reżyserem REC 4, Jaume Balagueró. Może dla zaciekawionych się przyda, bo widze ze na filmwebie nikt nic o nim nie wspominał.

Czas: 15 Listopada 2011 r.

Tłumaczenie z języka Angielskiego na Polski, wykonane przeze mnie, jednak nie gwarantuje, że wszystko jest poprawnie gramatycznie, ale napewno uda się odebrać myśl przewodnią, jaką kierował się wywiad :)

Oryginalny tekst pochodzi z oficjalnej strony Fangorii.

---(start)----------------

FANG: Czego możemy spodziewać się w [REC] 4?

BALAGUERÓ: Obecnie jesteśmy w trakcie pisania scenariusza. Część czwarta jest kontynuacją [REC] 2, a akcja rozpoczyna się w miejscu zakończenia poprzedniej, podczas gdy [REC] 3: GENESIS odbywa się nieco wcześniej, kilka godzin przed pierwszym [REC]. Wykonanie udanego sequela jest trudne, ale myślę że to będzie udany pomysł. Nie mogę powiedzieć, gdzie [REC] 4 dokładnie będzie się odbywać ponieważ jesteśmy ciągle w trakcie pisania scenariusza, ale mogę powiedzieć, że jest on ustawiony w środowisku zupełnie innym. Jest to całkiem nowe miejsce. W każdym razie, część czwarta będzie ostatnim rozdziałem sagi REC. Ukaże się oczywiście w języku hiszpańskim, ale moje następne projekty będą po Angielsku, dzięki czemu łatwiej sprzeda się za granicą. Owszem dla mnie najłatwiej kręcić w języku hiszpańskim, ale nakręcenia filmu po Angielsku jest wykonalne i bardziej korzystne.

FANG: Dlaczego Ty i Paco Plaza zdecydowaliście się nakręcić dwie ostatnie części [REC] osobno?

BALAGUERÓ: To było polubowne rozstrzygnięcie. Oboje zdecydowaliśmy się aby nakręcić [REC] 3 i 4, a następnie chcieliśmy zakończyć serie. Postanowiliśmy zrobić je osobno dlatego, że seria spędziła cztery lata naszego życia, a teraz chcemy iść dalej i zrobić inne filmy, tym razem kierując się samemu. Praca razem z Plazą, była jednym z najlepszych doświadczeń w moim życiu, ale teraz chcę rozpocząć pracę nad czymś zupełnie innym. Pracując z Paco, zawsze mieliśmu ubaw, jednak czasami trudno zrobić coś twórczego, kiedy musimy odrzucać pomysły, ponieważ nie spodobały się współtwórcy. Kiedy tworzysz film z kimś innym, musisz szanować partnera i zgadzać się z nim, natomiast gdy jesteś sam, masz więcej swobody.

FANG: Jakie są twoje następne projekty po [REC] 4: Apokalipsa?

BALAGUERÓ: Mam dwa pomysły. Jednym z nich jest adaptacją japońskiej powieści, oraz horror, remake francuskiego filmu.

FANG: Czy podoba Ci się amerykański remake [REC], KWARANTANNA?

BALAGUERÓ: Nie, ponieważ jest kopią mojego dzieła. Jest to dokładnie to samo, z wyjątkiem finału. To niestosowne, aby chwalić kwarantannę po [REC]. Nie rozumiem jeszcze, dlaczego twórcy zaczęli unikać tematów religijnych. Stracili przez to bardzo ważny element, jaki tworzył podstawe i koniec filmu.

---(koniec)----------------

Jakie wnioski można wyciągnąć?

1. Potwierdzenie że REC 3 będzie prequelem mającym miejsce kilka godzin przed pierwszą akcją z dala od kamienicy.
2. REC 4 jest kontynuacją REC 2 i rozpocznie się w tym samym miejscu, gdzie ów część się skończyła.
3. Czwórka jest zakończeniem całej serii.
4. Miejsce akcji jest nie znane, ale napewno nie będzie to Barcelona.
5. Jaume Balagueró, planuje nakręcić nowe horrory, tym razem w języku angielskim.
6. Współpraca z Paco Plaza, jest zakończona.

Moje osobiste przemyślenia?

Wywiad pochodzi z 15 listopada, a w tym czasie scenariusz nie został jeszcze ukończony. Idąc tym krokiem, włączając czas na robienie zdjęć do filmu i branże marketingową, premiera może odbyć się dopiero w 2013 roku. Natomiast jesienią tego roku być może dostaniemy jakis teaser albo nawet trailer.

Pozdrawiam.

Recorder

Czyli jest możliwość, że zobaczymy Manuela Velasco w czwartej części :). Chociaż, gdy będzie miała tego robala, to to już nie będzie ta sama postać...

SuperWho

Wydaję mi się że w czwartej części powinna być.
Co prawda ostro mnie uderzylo że w trójce zrezygnowali, toteż w czwórce mam nadzieje ze tego nie zrobią.

Więc tak, balaueró twierdzi ze rec 4 rozpocznie się w miejscu gdzie skończyla się dwójka. Naturalnie powinna się tam pojawić, bo wówczas odegra najważniejszą role tak jak w rec 1.

Ciekawi mnie dawny wpis na hiszpanskiej wikipedii wspominający o roli Manueli Velasco w REC 4. Pare miesięcy później wpis znikł, z niewiadomych przyczyn.

Inna sprawa wychodzi z mediów, które reklamują film jako sequel z częściami prequela, jednak jak w/w wywiadzie można się dowiedzieć, akcja wesela rozgrywa się na jakis czas przed REC 1. Czyzby wirus wydostal się z kamienicy juz wczesniej? A moze akcja dzieje sie rownolegle z pierwszą częścią? Tego obecnie z nas nikt nie wie bo zrodel jest sporo, ale niebawem się okaże :D

póki co polecam francuski trailer genesis i minute 01:03 cokolwiek ona znaczy, daje sporo do myslenia.
http://www.youtube.com/watch?v=KQ0gmSNJ-hE

A odnośnie wizerunku Manueli, czy to będzie Angela Vidal czy to ona pod wplywem tego robala od pierwszej zarazonej, i tak będzie fajnie jeśli zagości w tej części :)
Narazie tylko trailer i premiera mnie interesuje bo zero informacji !!!

Recorder

w sumie nie wiem po co piszę dochodzenie w tej sprawie. Jak reżyser mówi to tak będzie.
Naturalnie Angela Vidal powinna się pojawić w czwórce, ale co zrobicie jeśli to będzie inna aktorka, hę? :D (wątpie)

Być może nawet prace zdjęciowe nie ruszyly a my tu już o obsadzie gadamy :)

Recorder

Jaa pieer* Jak może być reporterka w cz. 3, skoro to jest Prequel? Ahahahahaha. Ona się pojawiła w cz. 1, bo robiła reportaż wraz ze strażakami.

Danielultras1

o Boże, czytaj uważnie tekst!
Piszemy o części czwartej, która jest sequelem dwójki -,-

Recorder

"Co prawda ostro mnie uderzylo że w trójce zrezygnowali, toteż w czwórce mam nadzieje ze tego nie zrobią."

Ja to napisałem? Pozdrawiam.

Danielultras1

wyrwany kontekst.
Brak pojęcia o temacie. Nie doczytane pierwsze zdanie.

...bez komentarza.

ja tam wszystko dobrze rozumiem, widocznie troche probowalem nawiązać do trójki ale całość skupia się na 4. :)

ocenił(a) film na 4
Recorder

I co wedlug Ciebie jest to co pojawilo sie w tym zwistunie w 1:03min? Mnie to wygladalo jakby ktos przez mikroskop ogladal jakies komorki czy cos.

adas_tcz_filmweb

Tristana Medeiros (w odbiciu lustrzanym)

http://img687.imageshack.us/img687/7146/recjx.png

Jednak po obejrzeniu

[*SPOILER]
*
*
*

okazalo się to tylko odwołaniem do opętania i tego, że zarażeni są marionetkami demona i w odbiciu lustrzanym widać ich prawdziwe oblicze.

ocenił(a) film na 4
Recorder

A to o to Ci chodzilo. Myslslem ze o takie czerwone poruszajace sie jak konorki ogladane prze mikriskop. A Rec3 widzialem. I zajebiscie baaasaardzo sie zawiodlem:/

adas_tcz_filmweb

Tak jak każdy :)
Strasznie mnie ciekawi dlaczego twórcy rozmyślili się co do kwestii fabuły... mogli zrobić z tego zajebisty prequel równie zajebistego filmu. A tak to zombieland na weselu... masakra. Przecież pół roku zanim ruszyły prace było jeszcze jasne, że przedstawi pochodzenie wirusa.

...a tak swoją drogą, pamiętny Fun Trailer REC 3, który powstał chwile po zapowiedzi Genezy :)
0:38 - tak powinien wyglądać horror, a te urywki z filmów, niczym kamienica :)

http://youtube.com/watch?gl=PL&hl=pl&client=mv-google&v=hg1VS-TQx1o

Ciekawe co tam w REC4 wymyślą.

ocenił(a) film na 4
Recorder

To jest wgl smiech na sali(doslownie)co oni zrobili z tym filmem. Nawiazan do poprzednich dwoch czesci tyle, ze szok. Na caly film jedno zdanie o ugryzieniu przez psa i tyle w temacie. Czworka to juz naprawde musi byc konkretna by ludzie zapomnielu i tej nieszczesnej 3ciej czesci.

adas_tcz_filmweb

szkoda ,że będą tylko cztery części . . . ja tam chciałbym żeby zrobili więcej ! ;P

ocenił(a) film na 4
arek_polak6

Jak "Saw"? Czy jeszcze wiecej? Heh niech zrobia jak Pile co sie pod koniec bd zapominalo co bylo na poczatku serii.

arek_polak6

Serial by mogli zrobić :)

Recorder

heh no aż tyle to nie, ale ciekawi mnie co by wymyślili jeszcze... komunie ;P

arek_polak6

Wiesz co, jak by zrobili prawdziwą Geneze, tak aby ułożyć logiczną całość i zrobili logiczne zakończenie to wystarczyłoby.

Jedyne co teraz mogliby zrobić to kolejne spin-off'y tak jak REC 3. Zresztą Paco pisał, że ma pomysl na rec 5, ale to juz nie to samo. Narazie na czwórke czekam, chociaż na trailer. :)

Recorder

Ja też czekam na czwórkę. Miejmy nadzieję ,że udaną :]

ocenił(a) film na 4
arek_polak6

Oni sie cofaja to teraz bedzie biezmowanie, komunia i chrzest:p a jezeli pociagna nastepna czesc jak ostatnia to zamiast horror bedzie komedia jako gatunek

adas_tcz_filmweb

Oby tak nie było :D Na pewno REC 4 obejrzę, jeśli grać będzie tam Manuela. Oby było ciekawie i tak, jak w części pierwszej, bo "trójka" była, delikatnie mówiąc, słaba.

ocenił(a) film na 4
Crusher53

dokladnie tak jak mowisz. oby bylo jak w 1 i 2. ujecia prosto z reki krecone. no i co najwazniejsze by bylo scen wiecej gdzie mozna sie przestraszyc a nie wybuchnac smiechem;p

adas_tcz_filmweb

Balagueró ma łeb, uwierzcie mi ;)

Czuje, że ten film bardziej będzie psychologiczny, ale napewno wystarczająco straszny. Ciekawi mnie kiedy trailer wypuszczą - znowu się zacznie chorobliwe czekanie na premiere :)

Pzdr.

ocenił(a) film na 4
Recorder

Ja na bank obejrze jak powstanie. Ale jezeli nie bd lepsza od(nieszczesnej)trojki to spale kino:p

użytkownik usunięty
Recorder

Całe szczęście, że zakończą tę serię normalnym akcentem. Balagueró ma jednak łeb i chyba wiem, dlaczego nie chciał się za bardzo podpisywać pod Rec 3...

Angela Vidal, młoda reporterka telewizyjna, która z pomocą ekipy straży pożarnej dostała się do kamienicy została zakażona tajemniczym wirusem. Uratowana przez armię żołnierzy, przewieziona jest do tymczasowego miejsca kwarantanny o wysokim poziomie bezpieczeństwa. Zamknięta na starym tankowcu, znajdującym się wiele mil od brzegu zostaje odizolowana od świata zewnętrznego w celu szczegółowych badań. - no wszystko na to wskazuje ze Manuela Velasco w czwartej części :). Pozdro i radze wam nie oglądać Genezy :D