PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1045}

Łowca jeleni

The Deer Hunter
1978
8,1 133 tys. ocen
8,1 10 1 132674
8,4 61 krytyków
Łowca jeleni
powrót do forum filmu Łowca jeleni

Przyznaje, niestety, że film nie powala na kolana i, jak dla mnie, posiada tylko kilka elementów na które warto zwrócić uwagę. To co zapamiętam z tego filmu to dwie, niezwykłe postacie: Michaela i Nicka, zagranych przez De Niro i Walkena. Są one tak niejednoznaczne i pełne, że nie sposób o nich nie myśleć po seansie. W dużej mierze to zasługa scenariusza, ktory skupia się nie na wojnie, ale na relacjach ''sprzed'' i ''po'', a wszystko to jest bardzo naskórkowe - przedstawia wyłącznie powłoki, skorupy bohaterów, a nam pozostaje odbieranie (a nawet obdzieranie) ich szczęścia i koszmaru. Niestety nie broni to filmu przed bardzo dużą rozciągłością w czasie, która staje się strasznie nużąca. Rozumiem, że takie zabiegi były potrzebne aby pokazać zmiany bohaterów i ''trójetapowość'' ich życia, ale, jak dla mnie raz w zupełności wystarczy. Mając do wyboru ''rosyjską ruletkę'' i ''jeden strzał'' wybieram drugą możliwość. Na szczęście ja mam wybór - bohaterowie, go nie mieli... i modlę się do Boga żebym nigdy nie znalazł się w podobnej sytuacji.