PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1045}

Łowca jeleni

The Deer Hunter
1978
8,1 133 tys. ocen
8,1 10 1 132667
8,4 61 krytyków
Łowca jeleni
powrót do forum filmu Łowca jeleni

...kiedy na weselu na początku filmu goście wznoszą toast krzyczą "Na zdrowie". Gdy para młoda się całuje krzyczą "Gorzko". Polacy. Ale czemu śpiewają rosyjską piosenkę na polsko-amerykańskim weselu? :/ Dla Zachodu na Wschodzie to tylko Rosja by była. Eh :/.

ocenił(a) film na 10
Polish

Bo to są Rosjanie. To że krzyczą "na zdrowie" nie czyni z nich Polaków. Zwróć uwagę że ślub jest prawosławny.
Dla Polaków wszędzie na wschodzie to nasze :/

Yorick

W żadnym wypadku to nie są Rosjanie. Dlaczego? jest wiele argumentów przemawiających za niesłusznością tego stwierdzenia,choćby taniec "góralski" podczas wesela, polskie piosenki, pozatym fabułą filmu opowiada o Polakach robotnikach, którzy wyjechali do Stanów . A to,że ślub został tak uroczyście pokazany to tylko indywidualne urozmaicenie rezyserów.

ocenił(a) film na 10
Promythion

Skąd pewność, że o Polakach robotnikach? Gdzie to jest powiedziane? To raz.
Dwa: ślub odprawiany w obrządku prawosławnym, chór śpiewający pieśni w starocerkiewnosłowiańskim. Jasne, można powiedzieć że to polscy prawosławni, ale to chyba przeginanie.
Trzy: cała masa rosyjskich słów wtrącanych w rozmowach między staruszkami, jak np. durak. Obecność rosyjskich dumek. A te "tańce góralskie" to był kozak ;)
Cztery: scena w Wietnamie, w szpitalu, kiedy jest Nick wypytywany o pochodzenie, datę urodzenia, imiona rodziców. I najważniejsze: ta sama scena, kiedy pada jego imię i nazwisko (nie pamiętam dokładnie, ale brzmiało mniej więcej tak): Nikolay Czabotayevitch. No sorry, to przecież polskie nazwisko

pozdrawiam serdecznie :)

ocenił(a) film na 10
Yorick

Pardon, to miało być "No sorry, to przecież nie polskie nazwisko"

Promythion

To nie taniec goralski. Moze przez chwile jest jakis moment troche podobny ale uwierz ze umiem po goralsku tanczyc jestem z podhala I to nie goralski

Promythion

To nie goralski . Moze troche podobny ale nie jest

Polish

Kochani - to imigranci UKRAIŃSCY. Stąd te skojarzenia z Polaskami i Rosjanami ;-)))

DERECK

Popieram Derecka. To ukrainscy imigranci, a dokladniej Łemkowie

użytkownik usunięty
Biojogurt

gościu, jak ukraińcy to nie łemkowie, jak łemkowie to nie ukraińcy...

ocenił(a) film na 8
DERECK

jak to mogą być ukraincy jak wtedy NIE BYŁO UKRAINY...Ludzie myślcie troche...

ocenił(a) film na 8
maro21

byl okres ze nie bylo Polski a jednak Polacy byli zawsze :P

grzesiupolska

no tak w końcu "Jeszcze Polska nie zginęła póki MY żyjemy" ;)

Polish

Oni mieli byc polakami, ale jako że w USA utożsamia się Polaków ze wschodem to ślub był prawosławny i to był błąd poza tym De Niro gra WRONSKIEGO Wronski nazywał się a to jest już bardzo polskie . Ja uważam, że to zdecydowanie Polacy tylko reżyser popełnił parę błędów wynikajacych z jego niewiedzy.

ocenił(a) film na 10
Rysiek_Ochucki

A Wroński z "Anny Kareniny" to też Polak? Moim skromnym zdaniem, cale to "wpakowanie" chlopakow na początku filmu w obrzędowość, która jednoznacznie będzie nakazywala widzom doszukiwać się ich wschodnich korzeni, nie ma na celu dokladnego określenia miejsca ich pochodzenia. Sluchajcie, naprawdę nie ma znaczenia czy Nicky i cala reszta mają pochodzenie rosyjskie, polskie, ukraińskie, jakiekolwiek inne. Oni z obrzędami i tradycją domu swoich rodziców mają niewiele wspólnego. Nicky mówi prosto i kategorycznie "moje nazwisko jest amerykańskie", gdyby bylo jakiekolwiek inne nie przeżylby tego, co przeżyl. Nie znalazlby się tam gdzie się znalazl.
A tak generalnie to przecież częściej jednak rosyjski slychać (toasty, odliczanie) niż polski.

ocenił(a) film na 8
Divadlo

z tego co wiem to nadawano w Rosji polskie nazwiska(celowo) ale to niech ktoś jeszcze potwierdzi albo zaprzeczy.

Divadlo

halo!!! "Na zdrowie" to typowo polski toast:)

Biojogurt

Mnie to oni na Ukraińców wyglądali... I tak chyba było.
A film wprost genialny!

digital8

Jak wyglada Ukrainiec????????????????????? ????????????????
Łemkowie: polsko - ukrainscy emigranci!!!

ocenił(a) film na 9
Biojogurt

Odpowiedź jest bardzo prosta są to Polacy z Kresów (bądź potomkowie),gdzie wielu było wyznania grecko-katolickiego, co by pasowało do cerkwi i wschodnich klimatów. ;]

użytkownik usunięty
Biojogurt

Łemkowie to nie polsko ukraińscy emigranci! Łemkowie to łemkowie i tyle. A w filmie jest straszne pomieszanie, raz gadają po rosyjsku, raz po ukraińsku, coś polskiego też słychać...

Polish

Patrzcie, a mnie się wydawało, że zostało to jasno powiedziane, że bohaterowie to rosyjscy imigranci. Jak to się człowiek może pomylić ;]

Polish

Nie przejmujcie się, przeciętny Amerykanin nie wie nawet, gdzie leży Polska. reżyser po prostu pomylił sobie wszystko - bo nazwiska Rosyjskie (w Ruskim nazwiska też kończą się na 'ski'), obrzędy Rosyjskie, a wesele bardzo przypominało mi te, na które raz na 10 lat jestem zapraszany :P
Pozdro

ocenił(a) film na 10
Polish

A jakie to ma znaczenie??? "Na zdrowie" to nie tylko polskie hasło,a jak jeden z użytkowników powiedział ślub odbył się w obrządku prawosławnym (gdzie tu do katolickiej Polski?),a nazwisko kolesia któego gra Walken jest rosyjskie (sam pytający zapytał go w filmie czy jest Rosjaninem).To nie byli Polacy,pogódzcie się (choć nie wiem co wam tak zależy).Jeśli chcecie zobaczyć "polską" Meryl Streep to zapraszam do obejrzenia "Wyboru Zofii".

ocenił(a) film na 7
killacam

no chyba generalnie były czasy, kiedy ludzie narodowości polskiej, ukraińskiej i rosyjskiej się przemieszali w niektórych rejonach i nie ma sprzeczności między polskim nazwiskiem, prawosławnym ślubem i kilkoma rosyjskimi słowami...

Polish

w filmie nie jest powiedziane bezpośrednio z kąd pochodzą ale łatwo się domyślić że to polacy pochodzenia ukraińskiego mieszkający w rosji dlatego jeden z bochaterów mówi że przyjechali z rosji , mają ukraińskie nazwiska i wyznanie po ich przodkach a niektóre obyczaje weselne zostały zaczerpnięte z polski w której być może mieszkali. A pozatym to reżyser chciał w wyraźny sposób pokazać że pochodzą z europy wschodniej i przedstawił najbardziej charakterystyczne motywy dla tych regionów.

ocenił(a) film na 10
Polish

Sala , w której odbywa się wesele nazywa się "Lemko Hall", co poniekąd wyjaśnia pochodzenie bohaterów. Oczywiście są jeszcze inne dowody, imiona i nazwiska bohaterów, pozdrowienia, itp.

użytkownik usunięty
Arcon_2005

Przecież oni nie mówili tylko "na zdrowie" ale także "do dna" i jeszcze parę kwesti po Polsku więc kombinowanie z Lemkami czy rodzinami mieszanymi to nadinterpretacja.
Mi sie wydaje że ani reżyser ani scenarzysta tak nie konbinowali. Po prostu popisali się ignorancją. Dla Amerykanów Rosjanin ,Polak, Ukrainiec to jeden pies. W Boracie to było pokazana całkiem dobrze. Na you tubie był też filmik gdzie dzinnikarz prosił o wskazanie Francji czy Korei Północnej na mapie z pozmienianymi nazwami gdzie Australia "robiła" za te kraje i właśnie ją Amerykanie pokazywali. Trudno więc oczekiwać żeby człowiek najprawdopodobniej po szkole filmowej lepiej znał nie tylko położenie geograficzne ale także różnice kulturowe i językowe pomiędzy narodami Europy środkowej i wschodniej.

ocenił(a) film na 10

Ok, zgodzę się, że większość amerykanów to "geograficzni" i kulturowi ignoranci, ale mimo wszystko uważam, że chcieli sportretować środowisko emigrantów z Ukrainy. Efekt nie jest idealny, bardziej przypomina to ludzi pogranicza polsko-słowacko-ukraińskiego, czyli mam prawo uważać że byli to Łemkowie z tej prostej racji, że właśnie te tereny zamieszkiwali. Być może jest to z mojej strony autosugestia, ale generalnie nie ma to żadnego znaczenia. Nie jest istotne co autorzy chcieli stworzyć, ale co stworzyli, i tej zasady trzymajmy się na tym forum. Każdy z nas ma prawo interpretować oglądany film, a to jak go zinterpretuje zależy od spostrzegawczości, wrażliwości, precyzji etc.

ocenił(a) film na 7
Arcon_2005

"Być może jest to z mojej strony autosugestia"

chciałeś napisać "nadinterpretacja" ;]

ocenił(a) film na 8
Polish

Witam! Dołączę się do wątku bo mnie zainteresował zwłaszcza, że od jakiegoś czasu interesuję się historią Polaków mieszkających w USA. W Clairton w roku 2000 mieszkało 8 491 osób w tym Słowaków 493, Polaków 302, Ukraińców 33. W całym hrabstwie Aleghany(największe miasto Pitsburgh), w którym leży miasto Clairton sytuacja przedstawia się trochę inaczej: Polacy stanowią 8%, Słowacy 3%, Ukraińcy 1%. Trzeba jednak wziąść pod uwagę, że stan Pennsylvania to największe skupisko Ukraińców i Słowaków w USA, jeżeli chodzi o Polaków to stan ten jest na 4 miejscu.
Jest jeszcze grupa mieszkańców określanych mianem Slavik, czyli Słowinie, którzy najliczniej zamieszkują zachodnią Pennsylvanię, jednak ich liczbę w całych stanach szacuje się na ok. 130 tys.
Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Polish

nie wiem, skąd pomysł, że to Polacy. W filmie pojawia się scena, kiedy pojawia się nazwa lokalnej knajpy - Lemko. A Łemkowie bardziej należą do kultury ukraińskiej niż polskiej, chociaż przyjmujaca także i elementy naszej kultury. Jedyne pocieszenie, że jest to grupa etniczna rzeczywiście zamieszkująca tereny pogranicza polsko-słowacko-ukraińskiego. Kulturowo i narodowościowo Łemkowie nie są Polakami. Bohaterowie filmu być może mają korzenie łemkowskie, jeżeli zaś chodzi o kraj z którego mogliby pochodzić, to Polska zdecydowanie odpada - ich kultura absolutnie na to nie wskazuje i w filmie nie ma podstaw do takich wniosków. Nie wszyscy słowianie świata to Polacy...

lapaspk

NO proszę, a ja w ogóle nie pomyślałem, że oni mogą być Polakami. Od razu uznałem ich za Ukraińców. A toasty to poprostu pomyłka reżysera:)

ocenił(a) film na 10
tomm0

Oni chyba nie mówili "Na zdrowie", tylko "Na zdorovije".

Jak obejrzycie "Szpiega, który mnie kochał" to tam Roger Morre też jako kurtuazję dla Rosjanki Barbary Bach mówi "Na zdorovije!".

Polakiem w tym filmie był John Cazale, bo DeNiro mówi na niego "Staś", ale Walken na pewno był Rosjaninem lub Ukraińcem, na imię miał Nikanor (choć DeNiro nazywa go Nicolas), a imiona rodziców chyba pozmyślał, żeby lekarze dali mu spokój (widać w tamtej scenie jak słabo kontaktuje).

ocenił(a) film na 10
Rodion_Raskolnikow

To teraz wykombinuj jak jest po rosyjsku "do dna". Bo takie słowo tez padło w filmie.
Moim zdaniem po prostu twórcy filmu namieszali trochę z tym wszystkim i tyle.

ocenił(a) film na 10
Motorcycle_Boy

Może ich Staś Cazale nauczył :)

"namieszali trochę z tym wszystkim i tyle."-najbardziej logiczne wytłumaczenie

ocenił(a) film na 10
Rodion_Raskolnikow

Na litość boską - nawet na okładce pisze, ze pochodzenie bohaterow - to Ukraina. Czy jak slyszycie ,,na zdrowije" to musi to byc Polska lub Rosja ? Jest jeszcze ok. 90 mln ludzie miedzy Polska a Rosja

ocenił(a) film na 10
pawel_przybyla

Nie, ale jak słyszę "do dna" to stawiam na Polskę.

ocenił(a) film na 9
Motorcycle_Boy

proste , jak kręcili ten film to przecież Polska była pod okupacją radziecką , wtedy prawie cały wschód to była Rosja , a dla tych Amerykańskich matołów to do dzisiaj pewnie Polska to Rosja , to nie jest śmieszne , nawet dla Angoli Spasiba to kurwa po polsku heh ...

ocenił(a) film na 7
Motorcycle_Boy

"gorzko, gorzko" też bym tu zaliczył. ;)

ocenił(a) film na 9
Polish

nie wiem skad wam w ogole przyszło do głowy ze to Polacy?! bo 'na zdrowie'? (jeszcze poprzekręcaliście bo to był niepolski akcent). to nie amerykanie są głupi, tylko ci którzy jeszcze bronią tak zawzięci swojego błednego zdania. no ale.. przeciez prawosławie jest bardzo popularne wśród polaków a taniec na weselu to NA PEWNO był taniec góralski. to jest dopiero głupota!
ps. na prawdę proponuje dac sobie spokoj z obrazaniem amerykanów, bo niejeden z nich jest madrzejszy niz my wszyscy razem wzięci.

ocenił(a) film na 10
FisherN

Nie ma możliwości żeby reżyser Cimino cokolwiek pokręcił. Wszystko jest zamierzone. Cimino nigdy nie ukrywał, że darzy Słowian, a w szczególności Polaków, wielkim szacunkiem. Wystarczy obejrzeć "Rok Smoka" - główny bohater, porucznik nowojorskiej policji jest polskim emigrantem, weteranem wietnamskim. Pokazywane są sceny w polskiej dzielnicy w NY, padają polskie słowa. NIE MA możliwości aby jakakolwiek pomyłka wkradła się do Łowcy Jeleni. Być może Cazale gra Polaka, dlatego wszystko się plącze i miesza :)

ocenił(a) film na 7
FisherN

...i jeszcze jeden z głównych bohaterów gra na pianinie nokturn no. 6 Chopina;)

użytkownik usunięty
Polish

Ludzie, to są Rosjanie. Nick (Nikonar) i Mike (Misza) na pewno. Wygląda na to że mamy też tam jednego Polaka i Ukraińców. Jak dla mnie jest to po prostu gmina ludności słowiańskiej którzy uciekli z ZSRR w kilku narodowościach. Zauważcie że różnie się zwracają i poziom używania języka pochodzenia jest inny u każdego bohatera. Spójrzcie na kobiety idące na początku, na cerkiew, na tańce. Wszystko ewidentnie rosyjskie z domieszką ukraińskiego.

ocenił(a) film na 9

Być może miało być z "domieszką ukraińskiego", ale wyszło im nadzwyczaj polsko. Jak tu się z nie identyfikować z bohaterami, jak na weselu słychać okrzyki: "jeszcze raz!" albo "gorzko!"?

ocenił(a) film na 8
Polish

A może jest ktoś, kto zna j. rosyjski lub ukraiński i poda zainteresowanym jak po rosyjsku mówi się "na zdrowie" i "do dna"? Znajdźmy eksperta i po bólu:)
pozdrawiam

ocenił(a) film na 7
krzemsylwia

Na weselu słychać wyraźnie grany utwór-Krakowiaczek jeden miał koników siedem itd.
Słychać też polskie zwroty.
Wydaje się,że to reżyser,może z braku szczegółowej wiedzy o wschodniej Europie wrzucił wszystkich i wszystko do jednego garnka?!

ocenił(a) film na 7
mihura

Obawiam się, że mihura i Bruce_Lee mają rację, reżyser cos namieszał. Wyraźnie słychać "gorzko" "na zdrowie" "pij do dna", ale też ruskie słowa "dumać" "durak", obrządek weselny prawosławny, piosenki na weselu polskie. Pomieszanie z poplątaniem

ocenił(a) film na 9
krzemsylwia

на здорове i пий до дна! - zarówno po rosyjsku jak i po ukraińsku. Prawda że całkiem inaczej? Wkurzająca ta przeciętna pewność "ja wiem lepiej" przy tak elementarnej nieznajomości języków sąsiadów...

Polish

Tam mieszka ludność słowiańska, zarówno rosyjska, polska i ukraińska. Przybyli tam niegdyś emigranci szukający lepszego życia.

ocenił(a) film na 8
Polish

a może jeden z bohaterów to Rosjanin, jeden Polak a reszta z jeszcze innych krajów?? ale jak mówią, że jadą do Wietnamu to padają słowa, że jadą walczyć za "naszą" ojczyznę czyli USA