PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=1045}

Łowca jeleni

The Deer Hunter
1978
8,1 133 tys. ocen
8,1 10 1 132671
8,4 61 krytyków
Łowca jeleni
powrót do forum filmu Łowca jeleni

po raz drugi, jak już kilka osób zauważyło, że jestem jednym z największych fanów tego filmu. Drugi raz go obejrzałem i żałuję, że nie da się dać większej oceny, ten film to istne arcydzieło. Po drugim obejrzeniu stwierdzam, że Nick doskonale pamiętał Michaela, ale było mu żal i wiedział, że się nie odnajdzie już w tym normalnym świecie, podobno jak Steve, ale jemu trauma przeszła tak jakby. Strasznie szkoda mi Nick'a jest...ogólnie film jak już powiedziałem, arcydzieło, u mnie bezwzględnie na 1 miejscu.

11/10

ocenił(a) film na 9
Snay

Mnie też się bardzo ten film spodobał. Momentami mnie wzruszał :'( .

Snay

Ja ten film widziałam 8 albo 9 razy i zawsze na nowo go przeżywam. Najlepszy obraz w historii kina dla mnie, może dlatego, że pierwszy raz oglądałam go, jak byłam nastolatką i mam do niego ogromny sentyment.

ocenił(a) film na 10
iwonka_sl

Oglądałem trzeci raz. Pieprzony klasyk. Już jak muzyka początkowa leciała już płakać mi się chciało.

12/10

ocenił(a) film na 10
Snay

:) jeżeli ludzie wciąż płaczą na takich filmach, to znak, że jeszcze nie jesteśmy tak do końca zdehumanizowani

khedes_ona

To jeden z najbardziej wzruszających filmów jakie w życiu widziałem,De Niro zagrał bardzo dobrze a Walken wspaniale(Niesamowita jest scena gdy przykłada sobie lufę do skroni w obozie jenieckim-przerażenie malujące się na twarzy Nicka to jedna z najlepiej zagranych scen w historii)młodziutka Meryl po raz kolejny pokazała że jest wielką aktorką.Pamiętna muzyka pasuje do obrazu ukazującego jak żaden inny okrucieństwo i bezsens wojny w Wietnamie jak również jej wpływ na psychikę bohaterów(myślę ,że właśnie to chciał przekazać nam reżyser).Wojna odcisnęła na nich palące piętno które będą nosić aż do śmierci.Świetnie jest ukazane życie przyjaciół przed i po wojnie(optymizm zmienił się w pesymizm sielanka w katorgę,żartowniś i łobuz w człowieka zamkniętego w sobie)Brak Patosu nadaje filmowi ogromnego realizmu jakże ważnego w kinie wojennym.
10/10-Obok Czasu Apokalipsy najlepszy film wojenny jaki powstał

ocenił(a) film na 9
lotr_2

Nic dodać nic ująć. Tylko momentami trochę nużący 10/10.

ocenił(a) film na 9
Snay

Wiecie co mi się najbardziej podobało? Jak zaśpiewali sobie w barze "Can't take my eyes off you"... Wiedzieli już wtedy, że kończy się pewien etap ich życia. Smutno mi się zrobiło bo i oni nie byli pocieszeni z tego faktu.

Snay

Też jestem wielkim fanem tego filmu.
Mi się podobała najbardziej scena w której wchodzą do baru, wszyscy piją i śpiewają a John zaczyna grać na pianinie,a chwilę później ukazane jest piekło Wietnamu.

ocenił(a) film na 10
ZycieCarlita

Faktycznie, to jedna z najlepszych scen, chociaż długo można by inne dobre fragmenty wymieniać. Albo jak jeden z nich zaczyna płakać i krzyczeć, gdy są w tej "klatce" pod tymi, co grali w rosyjską ruletkę. W ogóle dawno nie chciało mi się tak często płakać na żadnym filmie, jak na tym. Mimo młodego wieku jestem już po pewnym przykrych przejściach i łatwiej było mi się wczuć w bohaterów, ponieważ z doświadczenia wiem, jak okropne wydarzenia zmieniają życie i przede wszystkim psychikę człowieka. To jeden z najbardziej poruszających filmów, jakie widziałam.