Ślepa trwoga

In Fear
2013
5,6 3,8 tys. ocen
5,6 10 1 3829
7,0 5 krytyków
Ślepa trwoga
powrót do forum filmu Ślepa trwoga

Brytyjska "Droga bez powrotu" z psycholem zamiast mutantów. Więcej strachu i paniki sieją absurdalne decyzje bohaterów(dom z napisem "keep out" - tutaj powinni po raz pierwszy zrobić przystanek, psychola powinni wyrzucić z samochodu i odjechać, wcześniej zamknąć się w aucie i przeczekać do rana, zadźgać go butelką, nie iść gęsiego przez las, tylko obok siebie, w ogóle nie powinni łazić w ciemną i deszczową noc po lesie, cholera...) niż labirynt leśny i i warunki pogodowe+noc.
Jednak potwór/mutant/duch sprawdza się lepiej w straszeniu(ale domeną thrillera jest to, że zwykle oprawcą jest "zwykły" człowiek). Mimo iż psychol wydaje się być bardziej realistyczny, paradoksalnie, to właśnie on jest postacią najbardziej przerysowaną i odrealnioną (i kumaty) z całego filmu i sprawia, że ostatecznie seans nie jest oryginalnym dreszczowcem, a kolejnym, nudnym ostrzeżeniem "nie zjeżdżaj z głównej drogi!".
Chociaż to może moja wina, bo miałem czuć napięcie, a nie strach. Do dupy ze mnie widz. Trudno, będę nieobiektywnie subiektywny.

ocenił(a) film na 5
katedra

Podałeś zły film jako porównanie...

ocenił(a) film na 4
wmbco

Też się ktoś gubi, też ktoś jedzie samochodem, kryjówka psychola do złudzenia przypomina wysypisko mutantów, nawet złomowisko samochodów jest podobne

ocenił(a) film na 5
katedra

Złomowiska z reguły mało się różnią :) Jednakże "Droga bez powrotu" to bardzo dobry film... I jednak horror. A tu mamy do czynienia z thrillerem, który wzorował się (raczej) na czym innym.

ocenił(a) film na 4
wmbco

Ale sam fakt pojawienia się go w tym filmie.
Jasne,że horror, ale nie znaczy to,że nie można porównać do siebie niektórych motywów

ocenił(a) film na 5
katedra

Postaram się znaleźć kilka filmów, które bardziej nadają się na porównanie. :) Swoją drogą masz rację, jak pomyślę o złomowisku to widzę Jeremy'ego Sisto jak się kręci koło wraków :P