To co oni tu zrobili to opowiesc o gangach, a nie zadnej mafii. Niech ten rezyser zrobi cos innego bo ten film jest po prostu zalosny, tak jak te artykuly na stronie tego filmu. Od razu widac ze ci co to pisali nie wiedza zupelnie jak dziala prawdziwa mafia. Od razu mowie to pseudo-gangsterski film nie majacy nic wspolnego z mafia, jedynie z miernowatymi gangami, g..wno znaczacymi w swiecie podziemia. Prawdziwe organizacje to Camorra i Cosa Nostra, zrobcie o nich film, to pogadamy!
a ty zapewne wiesz wszystko o mafii polskiej i jestes "wielkim bossem"....?? wkurzają mnie takie osoby ktore wypowiadają sie na temat na który nie mają pojęcia..... to przykre..... pozdro
rezyser wie dobrze jak dziala mafia przeprowadzal kiedys wywiady z gangsterami...
jezu jak mnie wkurzaja tacy ludzie jak ty
Wlasnie widze ze jestes wielkim znawca. Ogladajac "AMERICAN PIE" napewno bardzo wiele dowiedziales sie o mafi, WIELKI BOSSIE. Kurna co za wkurzajacy buc
American Pie jest dla dzieci powyzej 5 roku zycia koles. Bawia mnie wasze komenty. Mowcie co chcecie i tak w Polsce mafii nie bylo i nie bedzie, taka jest prawda. Ci z PL sa po prostu jednym wielkim gangiem i tyle. A miedzy gangiem a mafia jest zasadnicza roznica, kazdy wam to potwierdzi nawet na tym forum. Pozdrowienia i udanej lektury wam zycze, poczytajcie sobie kurier Jerry'ego Capeci, wydal m.in. ksiazke "Gotti wzlot i upadek" (to jest prawdziwy znawca w/w tematu i to on moglby stworzyc prawdziwe dzielo filmowe, podobnie jak robi to Scorsese) o prawdziwej, wlosko-amerykanskiej mafii to sie przekonacie, ze tym z Polski bardzo daleko do ludzi honoru. Wystarczy znac jezyk angielski, a w dzisiejszych czasach juz nawet 10 latki go znaja wiec bezproblemowo powinniscie zrozumiec teksty i ciekawe artykuly.
Tyle tylko że ty masz American Pie w ulubionych filmach,ale to nic. I tak ty jesteś wielki boss!
Katie, powtarzasz sie, ta kwestia byla pisana w innych tematach na tym forum, wiec nie warto smiecic forum deja vu. Pozdrowka
ps. jesli masz na mysli ten naprawde glupie dokumenty o gosciach chodzacych w dresach, to byly to smieszne i pelne zabawnych sytuacji seriale komediowe. Powtarzam to samo- Jerry Capeci i jego dziela, czytajcie naprawde warto :)
Mimo iż większość ludzi się z Tobą nie zgadza to ja się zgodzę. Masz racje polacy nie mają pojęcia o prawdziwej mafii... Zresztą teraz ciężko jest spotkac prawdziwych mafiozów. Kiedyś było inaczej zresztą i tak nie w Polsce tylko w Ameryce albo we Włoszech. Prawdziwi mafiozi to zazwyczaj Sycylijczycy. Właśnie na Sycylii rodzą się ludzie porywczy i nadający się na prawdziwych mafiozów.
Dziś mówi się o gangsterach jak o mafiozach bo niby to też świat przestępczy ale to moim zdaniem już co innego. Polacy mimo wszystko jakby się bardzo starali nigdy nie dorównali by Włoskiej mafii. C otu dużo gadać pojęcia czasem się ludziom mylą. Powiem wam kto najlepiej przedstawiał Mafię : w książkach Puzo, a w filmach Scorsese.
A jeszcze ten ich tekst : "Miłość silniejsza niż mafia" już wogóle mnie powalił na kolana. Filmu nie oglądałam jeszcze, ale sama rola Małaszyńskiego mnie do niego zniechęciła, choć jest to aktor z mojego miasta. Uważam że ten film jest zabardzo przereklamowany ale zapewne bardzo dużo zarobi. Myśle że będzie on tak powiązany z mafią jak ja z zakonnicą.
Co z tego że reżyser robił wywiady wśród świata przestępczego i kręcił filmy dokumentalne jak i tak i tak powtarzam wam już drugi raz u nas nie ma prawdziwej mafii !!! Słyszę te słowo z ust jakiejkolwiek osoby która uważa gangsterke za mafie to mi się wszystko w żołądku przewraca ! Ludzie !
Zgadzam sie z każdym Twoim słowem :)
Co tu mam jeszcze powiedzieć skoro wszystko zostało powiedziane...
"Świadka koronnego" chcę obejrzeć, aby przekonać się czy w Polsce kręci się jeszcze porządne filmy, a nie takie tandety jak "Tylko mnie kochaj", gdzie wszystkie dwunastolatki zasuwają do kin, żeby obejrzeć Zakościelnego...
Tutaj kolejne bożyszcze siks - Małaszynski... hmmm... gdyby nie to, że grał w "Magdzie M." być może nie czułabym do niego teraz takiej niechęci...
Z polskich reżyserów bronią się tylko Machulski, Wajda, Polański i może jeszcze paru, ale reszcie zależy tylko na komercji - np. pan Zatorski - ciekawe kiedy masom znudzą się jego pseudo komedie romantyczne z Zakościelnym w roli głównej... ale może tak to u nas juz jest, ze kręci się pseudo filmy o mafii, pseudo k. rom. itd :)
Mam nadzieję, że nie odskoczyłam zbytnio od tematu, ale wniosek jest jeden - Polacy często kręcą filmy o rzeczach, o których w rzeczywistości nie mają pojęcia...
Komercjo...co robisz z polskim kinem...
Zgadzam się z kolego co do tego filmu i pseudo mafii w Polsce.
na widok malaszynmskiego zbiera mi sie na rzygi, nie moge zniesc jego jednej miny ktora "gra" przez 24h/7
zreszta wescie same te imoina i ksywy - masa to ma byc blacha, marcina wronę zastapił marcin kruk- żałosne, jak cały komercyjny tvn ktory modli sie tylko zeby ten film nie byl dla ich klapą i niewypałem kasowym...
Bella mafia i pozostali. Ciesze sie ze popieracie moja teze o nieistniejacej mafii w Polsce, tym samym udowadniacie ze siedzicie w temacie. I jak wczesniej producent tego filmu przyznal, ze milosc jest silniejsza niz mafia, dlatego tez nadal taki podtekst do tego filmu, chcialo mi sie smiac. Od razu widac ze gosc zupelnie nie ma ZIELONEGO pojecia o machinacjach w prawdziwej rodzinie mafijnej, jakie panuja, owszem sa kobiety, ale znawcom w/w tematu nie musze wyjasniac, ze prawdziwa milosc dla tych ludzi jest zbedna. Tylko Bill Bonanno (syn Josepha robiacy teraz interesy w swiecie rozrywki, jak gry komputerowe itp. Wycofal sie z tego swiata, robi taka kariere jak wnukowie Gottiego, ktorzy sa raperami w USA, bo ich matka zrozumiale nie chciala by szli w slady dziadka- to pochwalam w 100 %!!! :), czy wlasnie niezyjacy juz John Gotti (Deeper i Teflon Don) a takze inni starej daty ludzie honoru potrafili kochac i jednoczesnie wypelniac obowiazki. I dla tych producentow, ktorzy nie maja pojecia o czym mowia: Milosc nigdy nie bedzie silniejsza niz mafia, ten podtekst rownie dobrze moglby zniknac, bo nie pasuje, niestety film przez to moim zdaniem bedzie nieudanym dzielem kogos kto powinien wiecej poczytac sobie o mafii, jesli chce robic o niej prawdziwy film. Po tym co te pajace powiedzialy dla TVN-u dzien przed premiera, od razu widac ze to aktorzy sa od rozsmieszania ludzi z producentem na czele, ktory bredzil same glupoty (jak wlasnie milosc jest w stanie pokonac zobowiazanie wobec organizacji), a moja rodzinka miala niezly ubaw i to mi sie najbardziej podoba, powinni nakrecic komediowy film o mafii to moze by im wyszedl :) Jeszcze raz duze pozdrowka dla tych ktorzy podtrzymuja moja teze, trzymajcie sie.
Ano faktycznie ludzie robiacy kase na ludzkiej krzywdzie to rzeczywiście ludzie "honoru"...imponuje ci ta cała mafijna błazenada? podszywanie ciemnych interesów wyższymi wartościami,istnieniem reguł, ..byćmoże tak było ale to nie zmienia faktu że to dalej przestępczość i bezwzględność. Jakbyć podpadł takiemu bossowi to by przejechał po tobie jak po psie i to pewno wysłużyłby sie kims, żeby nie brudzić rąk. No ale ty pewno byś honorowo poddał się egzekucji.
Pozdrawiam
O jakim ty bossie nawijasz, o Provenzano? To jedyny boss z takimi zasadami o jakich piszesz, tylko ze durna "Fat pig" juz schwytali i zamkneli, wiec jest swiety spokoj. A nie nazywam ich wszystkich ludzmi honoru, bo nimi sa naprawde, przynajmniej niektorzy, powiedz mi wprost czy Joseph Bonanno, Charles Luciano i John Gotti nie zasluguja na to miano? Nawet po smierci beda nimi w oczach swiata, bo to ludzie ktorzy zaprowadzili porzadek wsrod organizacji. Powiem ci jaka teraz jest sytuacja ludzi honoru. Aktualny boss Gambino syn "Telfon Dona" siedzi w polityce i nadal kieruje swoja rodzina, ale nie robi gangsterki, bo zmadrzal po odsiadce jaka mial 7 lat temu. Wiec jesli mowisz ze jakis boss moglby skrzywdzic osobe ktora dla niego rzetelnie pracuje (bo tylko takich sie ludzi szanuje, obibokow- to wiadomo na co zasluguja, nieroby jedne, z ktorymi sie zetknalem juz wielokrotnie i po prostu zygac mi sie chcialo na takich ludzi ktorzy niczego soba nie reprezentuja), to takich bossow juz nie ma, zmienila sie juz dawno "polityka" w rodzinach, a to co piszesz, opierasz swoja wiedze na filmach sprzed 10 lat ktore pewnie obejrzales sobie. To stare dzieje, do ktorych nikt juz nie wraca i o wiele to ciekawsze jak czytam codzienny kurier Jerry'ego i naprawde mi imponuje NIE jak to nazwales blazenada, tylko to ze oni zawsze potrafia trzymac sie w kupie razem, sa wzorem dla patologicznych rodzin ktorych nie brakuje, szanuje ich i taka jest moja opinia PARA SIEMPRE :)
Ja też znajdę się w grupie popierających fucking_gangsta123, masz coś jeszcze do polecenia z tego gatunku do poczytania i oglądania? A co powiesz o filmie Kobiety Mafii?
Jesli do poczytania i ogladania mam jeszcze cos polecic oprocz tego co wymienilem wczesniej, to moze ksiazke oraz dwie czesci "The Last Don"- Mario Puzo. Swietna powiesc i film takze, przynajmniej moim zdaniem.
Ja też znajdę się w grupie popierających fucking_gangsta123, masz coś jeszcze do polecenia z tego gatunku do poczytania i oglądania? A co powiesz o filmie Kobiety Mafii?
yyy nalezysz do mafii ze tak wszystko wiesz najlepiej? to jest FILM a nie dokument wiesz na czym polega roznica?...
film ten podobno oparty na faktach, jak wszyscy mowia (czyli przedstawiony dokument w postaci filmu)
Zgadzam się z Tobą w 100%.
Jedyne co jest do rozwinięcia to ostatnie zdanie. Mianowicie, ta komercja - ważne że w ogóle coś robi! Tym trochę się trzeba cieszyć,... chyba :)
Hehe:) dzięki za poparcie... aczkolwiek czy trzeba się cieszyć, że komercja zawładnęła polskim przemysłem filmowym?
Ojjj... ja do tej pory nie mogę znieść myśli, że niedługo znowu w każdy wtorek o 21.30, kilka milionów fanek Małacha będą wzdychały przed TVN-em, a ja będę się modliła, żeby ta IV seria tego pseudo serialu obyczajowego (zaliczyłabym to raczej do gatunku swoistego żartu z ludzi...wierzcie mi to robi wodę z mózgu - świat tam przedstawiony nie istnieje) , była jego ostatnią...
Jeszcze, żeby było jasne - póki co nie krytykuję "Świadka..." bo go nie widziałam. Boję się tylko, żeby się nie rozczaować na maksa - żeby się nie okazało, że to właśnie kolejne przereklamowane dziecko komercji...
Pozdrawiam.
Mademoiselle : nic na to już nie poradzisz, kino amerykańskie zdominowało świat. Polska zaczyna od nich kopiować. Ale dlaczego? Odpowiedz jest prosta: ładne, proste filmy, z pięknymi aktorami, happy-endy dają największy zysk.
Mafia - termin określa zorganizowaną grupę przestępczą o hierarchijnych strukturach, działającą według własnego kodeksu moralnego. U nas tego nie ma. ALE TO JEST TYLKO FILM OGARNJICIE SIE!! Trzeba go ocenić pod względem gry aktorskiej fabuły reżyserii pomyłsu a nie cyz jest u nas mafia czy niema. Wiele grup w polsce sie utozsamiało z mafiami: pruszków ,wołomin. Widać jak to się skończyło. MORALNE ZASADY WPI>>ZDU. Lepiej rozreklamować "miłość ważniejsza niż mafia" od "miłość ważniejsza niż gangsterka".dajcie spokoj. pozatym wole zeby polacy robili o swojej gangsterce niz mieliby udeżyc z filmem o Cosa Nostrze
fucking_gangsta123 mam do Ciebie wielka prośbę napisz tutaj na forum filmy i książki o prawdziwych mafiach ktore warto znać.Autorów i tytuly bo wręcz mnie zafascynowałeś tak dogłębną znajomościa i tyle powiem RESPECT FOR YOU. Pozdrawiam.
Wedle zyczenia. Dla milych osob, ja takze jestem mily :) Na poczatku pozdrowka dla ciebie serdeczne, a teraz do rzeczy:
Filmy ktore ci polecam:
Milosc, honor, posluszenstwo
Boss of Bosses
Gotti
Bugsy
Donnie Brasco
Joe Valachi
Mobsters
Sedzia Falcone
Ksiazki: (jesli znasz angielski, nie bedzie problemu)
Jerry Capeci:
"Gotti wzlot i upadek"
"Gang Land"
"Mafia Dynasty: The Rise and Fall of the Gambino Crime Family"- John Davis
mozesz oczywiscie poszukac jeszcze encyklopedii w amazonie, tam masz prawdziwa biblioteke o tego typu gatunkach i te ksiazki ktore wymienilem, sprawia ze mozna posiasc wiedze o dzialaniach amerykansko wloskiej Cosa Nostry. Naprawde ciekawe watki, polecam je kazdemu kto ma chec poczytac o strukturach nowojorskich rodzin. Filmy w/w takze, ale to taki dodatek, ksiazki sa lepsze (wszystkie w jezyku angielskim) ale jak wczesniej wspominalem, kto umie go w podstawie zrozumie wszystko, wiec nikt nie powinien miec z tym problemu :)
Zgadzam sie z tym, ze Polacy nie potrafia na krecic filmu o mafii. ABSOLUTNIE NIE!
Hej,co do filmu to bylam dzisiaj i powiedzmy sobie nie jest taki najgorysz,co prawda przewidywalny od 1 minuty ale i tak spodziewalam sie czegos gorszego,w koncu to polskie filmidlo:)najbardziej w tej dyskusji rozśmieszyly mnie zarzuty,ze w Polsce nie ma mafii.Mozna narzekac ze w Polsce nie ma porzadnych drog,uczciwych politykow,ale jak bedac czlowiek posiadajacym wzglednie zdrowy kregoslup moralny mozna narzekac ze nie ma mafii???chyba ze faktycznie zasady moralne sa dla kogos pojeciem abstrakcyjnym.Rozumiem twoje zainteresowanie tym tematem(bo nie wiem jest dosyc instrugujacy)ale jak mozna wynosic takich ludzi na piedestal,podziwiac???(niezaleznie od ich kodeksu honorowego sa to zwykli mordercy,chocby i byli ludzmi kulturalnymi,obytymi i niezwykle inteligentnymi,to ze zycie ludzie nie ma dla nich najmniejszego sensu,kwalifikuje ich do miana "potwora")Wiec radze szukac bohaterow z innej kategorii,chociaz znajac twoje upodobania pewnie kolejny na liscie jest Ted Bundy albo Łomiarz
znow to samo, gadac nie bede wiecej o tym, bo do jednych dociera do drugich nie i tu jest roznica. Z drugiej strony, dla was wszyscy gangsterzy sa gangsterami, tego nic nie zmieni, potrafie to zrozumiec, jednak Johnowi Gotti nalezy sie szacunek, cala Ameryka go kochala za to co robil. To najlepszy boss jaki dotad rzadzil, obyty, kulturalny, pomagajacy biednym ludziom, a u innych liczyla sie tylko glupia forsa i takich los ostro pokaral za swoja glupia milosc do kasy.
Prosze, jaki kozak sie znalazl. Ty to zapewne kolega Niemczyka jestes. Sam gowno wiesz o mafii, a glosujesz. Rezyser kiedys przeprowadzal wywiady z gangsterami tak samo jak Małaszyński w tym filmie. Jak nic nie wiesz to geba na kłódke BOSSIE...
jesli to gadka do mnie maricon, to co ty nie powiesz. Niestety z przykroscia stwierdzam, ze gubisz sie we wlasnym tekscie, wiecej oczytania koles, ksiazki w tym pomagaja, a na pewno kiedys wyrosniesz na goscia ktory wie co mowi. To tyle. I powtarzam, wiecej ksiazek i kultury, a bedziesz w porzo gosciem. Pozdrowka i wiecej opanowania, bo nerwy szkodza w zyciu.
śmieszne jest to jak się nagle uciszyli wszyscy wyśmiewacze forumowi, znalazło sie kilka osób myślących trzeźwo i nagle się pusto zrobiło. oj żałośni jesteście ludzie, jak juz ktos coś mądrego napisze to milkniecie i słów wam brakuje. A ja oczywiscie zgadzam się z tymi co sądzą że u nas nie ma mafii! Walczmy z tępotą ludzką!!! :)
Witaj i dzieki za poparcie, witaj wiec w nielicznym gronie, ktorzy sa madrzy i gangow Z mafia, ktora nie ma nic wspolnego z nia. Pozdrowka dla ciebie :)
fucking_gangsta123 wielkie dzieki za cynk jak nadrobie zaległości to chetnie wymienie zdania. A co do filmu to powiem tak: cienka ta "mafia" i w ogole niby taki straszny miał być ten film a okazal sie totalnym lightem. Powiem tak napalonym na mega ostre sceny odradzam a tym co chca w miare lekki film to polecam. Pozdrawiam.
Chyba ci sie synus cos pomylilo <lol> Kto tu ma czytac ksiazki, zacznij czytac bedziesz "wporzo" głąbie :) A co do innych to co wy znawcy jestescie ?? Mafia a gang, ja pier.... telewizja tak gada, ludzie tak mowia, wiadomo ze w Polsce nie ma Mafii :)
Wiadomo :) ale to jest film o POLSKIEJ MAFII a to że jest taka a nie inna to już inna sprawa.... W polsce wszystko jest inne choćby np. zarobki, ministrowie w rządzie z Giertychem i Lepperem na czele, debilne prawo, bezsensowne przepisy chroniące zamiast ofiary ich oprawcóo etc. Więc "mafię" też mamy inną ... taką swojską w dresach itd. :D:D Więc mówiąc, że to nie jest film o POLSKIEJ MAFII mylicie się :P
To leci tak:
Gang - określenie zorganizowanej grupy przestępczej najczęściej tworzonej przez osoby młode, czasem wręcz nieletnie.
Mafia - termin określa zorganizowaną grupę przestępczą o hierarchicznych strukturach, działającą według własnego kodeksu moralnego.
Nazwa i korzenie pierwszych organizacji pochodzą z Sycylii (La Cosa Nostra - wł. Wspólna Sprawa), skąd wpływy mafii w XIX wieku rozszerzyły się na całe Włochy, aż do najwyższych struktur politycznych i finansowych. Podczas emigracji zarobkowej w XX wieku, silną działalność rozwinęła również w Stanach Zjednoczonych. Dziś organizacje mafijne działają na całym świecie, głównie w Kolumbii, Boliwii, Rosji, USA i we Włoszech.
źródło: www.wikipedia.pl
Nie będe z wami polemizować, ponieważ egzystujecie w brodziku intelektualnym co koliduje z moimi imperatywami!! I tak pewnie nikt z was buce nie szczaił. Aha gratuluje Iq zerowego. Tylko jełopy i buce wystawiają oceny filmowi jak go nie widzieli. POLAKOM GRATULUJEMY BEZMÓZGÓW!!!
Ja film widzialem i wedlug mnie jest bardzo dobry. Skoro rezyser przeprowadzal wywiady z gangsterami to nie moze klamac co nie ?? A po drugie to ktos napisal, ze w Polsce jest mafia w dresach... smieszny jestes chlopczyku. Dresy klepia sie na ustawkach, a gangi odpierd.... taki biznes ze ty na sama mysl bys sie w nocy zesiusial.
Rezyser przeprowadzal z nimi wywiad, tu sie zgodze, a co do dresow, o ktorych tu jest mowa przez jednego gostka, to stwierdzam iz ci goscie na powage byli w dresach, przynajmniej przy aresztowaniu, ktore bylo sfilmowane przez oczywiscie TVN i osadzone w dokumencie. Ci goscie bodajze z Pruszkowa byli w dresach, ktorych wyprowadzono z baru przez wladze. Coz szkoda a ich jedyny biznes to pewnie napadanie na banki i wymuszanie kasy od niewinnych ludzi, to strasznie archaiczne "biznesy". No ale to przeszlosc, ci "najwazniejsi" siedza we wiezieniu i choc istnieja tam gdzies pewnie jakies grupki, to jednak jest juz spokoj, teraz tematem nr. 1 we wiadomosciach sa Bin-ladeny, wojna Amerykanow z jego "gangiem" itp. :)
Pozdrowka dla wszystkich, ciao bye :)
Ja wlochem? Nie mialem tego zaszczytu :), po prostu czytalem sporo "lektur" na ten temat :)
Haha, to ty myslisz ze gangi tylko zabieraja kase i sprzedaja prochy ?? Myslisz ze nie zabijaja ludzi ?? No to smieszny jestes synuś. Gdyby tobie czy mnie dali bron do reki i kazali mi kogos zabic to co... nie penial bys ?? Tak jak powiedzial Więckiewicz "do tego trzeba miec jaja". Ty nie porownoj prawdziwych gangow do usmarkanych nastolatkow ktorzy biegaja po biednych osiedlach i opier... kazdego kogo moga z telefonu czy portfela. I nie pisz ze ci najwazniejsi siedza "we wiezieniu". Troche oczytania kolego :)
Pozdr.
czy ja cos takiego powiedzialem? Zabijaja, zabijaja itd. itd., to zadanie zwyklych bandytow, myslisz ze mafia zabija kazdego?? Musze to powiedziec ze "NIE", odkad "polityka" sie zmienila. Oni nie ryzykuja kiedy nie trzeba. Mowisz moze o ksiazce "Alfabet mafii"?, bo jakos nie przepadam za tego typu opowiastkami, wole te od Camorry i Cosa Nostry. Nigdy nie bylem i nie bede entuzjasta polskiego gangu taka jest prawda. Po drugie nie wspominalem tutaj o nastolatkach, ani razu nie padlo to slowo w moich komentach. Gangi zabijaja kazdego kto im podskoczy, a mafia choc raz, dwa razy ostrzeze zanim cokolwiek innego sie stanie i to jest roznica miedzy gangiem a ludzmi honoru. Napisz na stronie wnukow Gottiego wiadomosc i sam to powiedz im, ciekawe jaka odpowiedz dostaniesz na ta okolicznosc. Tam istnieje taka szansa, dla nich dziadek jest bohaterem, tak jak dla calego USA, bez wzgledu na to co mowi o nim pieprzony rzad Ameryki.
Mam do ciebie pytanie, takie odstepujace od tego tematu, ale nie do konca. Co myslisz o przestepczosci w PZPN? Bo spotkalem sie z roznymi opiniami i wszyscy mowia ze Lipiec dobrze zrobil. A jaka jest twoja opinia na temat Tego skorumpowanych czlonkow, sedziow itp.?
Pozdro
Zgadzam się zgadzam... Przepraszam, że nie dopisze nic bardziej konstruktywnego, ale już mnie wyręczyłeś...
Film jest bardzo dobry... Więckiewicz rządzi...
No co do użycia słowa mafia ,a grupa przestępcza to faktycznie zgodzę sie wygląda to tak ... JAK DLA MNIE to pod tym względem film SCAR FACE jest tego idealnym przykładem . podbój amerki w stylu 1 na jednego .. Ale co do tego czy mafia w polsce istnieje .. JASNE tylko ,ze to nie jest taka rodzinka alla Soprrrano , albo z ojca chrzesnego .. Tylko są to zakłamane i pazerne typy które pogrążają jeden drugiego żeby miec wiecej ... faktycznie określenie MAFIA może jest przesadne zgodzę się tu z postami Gangsta .. ale nie dokońca .. ponieważ w polsce w latach 2000 i w górę ..pewne osoby o których dopiero powolij się dowiadujemy 'członkowie GRUP przestępczych których nieprzyskrzyniono " dorobili się nieziemskiej kasy i mają wpływy w rządzie .. A to już można nazwac MAFIĄ wprawdzie w polskim wydaniu opartym na przekłamaniu ale zawsze :)_
Dla mnie aktualnie taka brudna organizacja przestepcza jest PZPN, doslownie zalewa mnie krew, slyszac ciagle co tam sie dzieje, gdy Polsce dobrze idzie, te palanty psuja wszystko. Szkoda mi przede wszystkim rezprezentacji polskiej, ale nie tych typkow ktorzy zbili majatek, a teraz wiadomo co robia :)
No dokładnie .. I pomimo że załatwili nowego trenera to i tak spieprzyli papierkową robote i teraz polska reprezentacja ma problemy z FIFA ... o żenada jednym słowem ... Nawet o nich nie wspominaj :D W polsce ujawniają wałki z 2 powodów . 1. Żeby miec kozła ofiarnego 2.Żeby zakryc inne wałki ;)
fucking_gangsta123 tutaj na niektórych nie ma co sie wysilać jak nie rozumieją różnicy pomiędzy gangiem a mafią . Te tłumaczenia są bez sensu ważne że ty rozumiesz o co chodzi i wszyscy którzy cie popierają. Tak trzymaj.
A co do tego że reżyser kręcił film dokumentalny wśród sodowisk gangsterskich to właśnie dobrze powiedziane GANGSTERSKICH bo on nie wiem chyba co to jest prawdziwa mafia i dlatego nie nakręci porządnego filmu jaki by chcieli zobaczyc fanatycy mafii.
A co do tego że uznajemy mafiozów za bohaterów to nie o to chodzi w tym poście tylko poprostu jak się kręci film gdzie mówią o "mafii" to niech on już będzie na ten jeden konkretny temat a nie zmieniać wogóle zasady i robić z mafii głupich gangsterów którym we łbie tyko kasa i rozróby.
A ten tekst (odniose sie do tego po raz drugi) " Miłość silniejsza niż mafia" to przepraszam bardzo, czytając streszczenia filmu i widząc te słowo "mafia" w tym hym .. powiedzmy sloganie to odrazu film mnie zniechęca i zapewne przy jego oglądaniu odrazu będę podhodziła do niego nieco sceptycznie bo wiem że nie będzie tam tego czego bym naraqwde oczekiwała i z pewnością ten tekt wzbudzi we mnie pewną odrazę do filmu i nie wystawie mu już tak wysokiej oceny na którą być może już zasługiwał. Reżyser umieszczając ten slogan zamiast skusić fanatyków mafii zrobił na odwórt zniechęcił ich i sprawił że właśnie tak podchodzimy do tego jak podchodzimy. Niestety to to byłzły chwyt. Ale ludzie którzy nie są w temacie i uważają gangsterke za mafię i sądzą że ich to fascynuje i lubieją takie filmy to oczywiście pobiegną do kina z jęzorem na brodzie chcąc "wzbogacić swoją wiedzę", a potem opowiadając jaki to film jest świetny, bo tak doskonale przedstawia struktury życia podziemia , wogóle nie będą wiedzieli że gubią się w tym co mówią i w swojej wiedzy .
Pozdawiam.