PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=32453}
7,7 50 tys. ocen
7,7 10 1 50264
7,0 32 krytyków
Żółty szalik
powrót do forum filmu Żółty szalik

Dołączam do wszystkich fanfar pod adresem tego filmu. 60 minut, które jest popisem mistrza Janusza. Monolog przy żołądkowej to - śmiem twierdzić - jedna z najbardziej mocnych i zapadających scen w historii polskiej kinematografii.

ocenił(a) film na 9
meszi

Absolutnie się zgadzam. Zamiast kręcić 3 godzinnego kolosa i pokazywać jak się człowiek stacza tutaj mamy 60 treściwych minut, które pokazują doskonale na czym ta choroba polega. Gajos się do tej roli chyba urodził.
Lekki film o ciężkim temacie.

ocenił(a) film na 8
meszi

Zgadzam się! To chyba najlepsza rola Gajosa. Rewelacyjnie zagrał alkoholika. Mistrzostwo.

meszi

nazywając Mroczków lub im podobnych aktorami obraża się ten zawód...Dla nich powinno się wymyślić jakieś dodatkowe określenie dla tej profesji. To jakby zawodnika IV ligowego zespołu nazwać piłkarzem...

ocenił(a) film na 10
adix_1987

Jeśli chodzi o polski futbol, to nawet kopaczy z Ekstraklasy nie nazwałbym piłkarzami... Gajos przy Mroczkach jest jak Messi przy Danielu Sikorskim.

adix_1987

Choć dla Mroczków to jest po prostu zawód, taki jak sprzedawca w sklepie na przykład. Dla nielicznych aktorów (pokroju Gajosa, Zapasiewicza) to sztuka, która jest Ich życiem.

ocenił(a) film na 9
meszi

Mistrzostwo, zgadzam się!
Zastanawia mnie czy może faktycznie nie dali mu czegoś na rozluźnienie, tak fantastycznie się popisał.

No i mój mistrz Pilch, którego "czuć" w co drugim dialogu autobiograficznie.

ocenił(a) film na 9
meszi

Mistrzostwo świata! Brak słów... Ale czy to w ogóle trzeba komentować? Wystarczy obejrzeć.
Dodam jeszcze, że - obok genialnego Gajosa - urzekła mnie jak zwykle Danuta Szaflarska. Aż mam ochotę odświeżyć sobie "Pora umierać" :)

miss_obscene

Dokładnie, to trzeba obejrzeć. A co do pani Szaflarskiej to również pełna zgoda. Szkoda, że na dużym ekranie ma tak mało głównych ról, ale nawet jeśli pojawia się epizodycznie to ta energia i ciepło, które z niej emanują od razu poprawiają mi humor :)

ocenił(a) film na 7
meszi

Jak się nazywało to słowo?? Zaprzeczenie słowa nie! No jak??
http://www.youtube.com/watch?v=5hcjapZ-oVQ

ocenił(a) film na 8
kaioken26

Nie przesadzajmy z ta zyciowka. Niemniej b. dobry film.