Autorce chodzilo chyba o to, co symbolizuje ten szalik? Czym jest zolty szalik w tym filmie?
Pytanie sformułowane tendencyjnie, ale domyślam się, iż chodziło Ci o to , co ten szalik sobą reprezentuje? Otóż według mnie symbolizuje on powrót do normalności, w tym wypadku abstynencję i twarde postanowienie poprawy - dlatego tyle razy gubił owe szaliki , gdyż zapewne nie raz obiecywał swoim bliskim że przestanie pić i za każdym razem jednak nie udawało mu się dotrzymać danego przyrzeczenia - dlatego też tak często gubił owe żółte szaliki w swoim życiu , które są tutaj swoistą metaforą jego silnej woli,wytrwałości i samozaparcia w dotrzymaniu danej sobie i innym obietnicy poprawy. Stąd również taka rozpacz w oczach i słowach jego matki kiedy pod koniec odjeżdża zapominając wziąć go ze sobą - z przerażeniem i drżącym głosem zwraca się i tłumaczy Bogu że skoro zostawił szalik u niej to przecież go nie zgubił . Dlatego tak bardzo podoba mi się wzruszająca scena kiedy on jednak wraca po niego a na koniec macha nim w górze jako symbol zwycięstwa . Mam nadzieję że wyjaśniłem Ci pokrótce sens i istotę tego filmu