PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=282892}

Życie Pi

Life of Pi
2012
7,1 153 tys. ocen
7,1 10 1 153250
6,5 62 krytyków
Życie Pi
powrót do forum filmu Życie Pi

Naprawdę dawno nie widziałem tak dobrego kina. Reżyser zostawia otwartą furtkę do interpretacji zakończenia, co również bardzo mi się podoba. "Życie Pi" to zapadający na długo w pamięć, niesamowity film. Szczerze polecam każdemu

ocenił(a) film na 6
kacper6381

Co do zakończenia (uwaga spoiler), to mam pytanie. On opowiada pisarzowi, że są dwie wersje i dochodzącym przyczyny wypadku opowiedział tą autentyczną, bez zwierząt, ale kiedy pisarz czyta zapiski z tej rozmowy, to jednak jest tam napisane o tym, że "spędził na morzu X dni z tygrysem bengalskim". Może coś źle zrozumiałem, ale wyglądało to tak, jakby jednak opowiedział im wersję z tygrysem.

Writer

Bo opowiedział mu obie wersje :) I to nie był pisarz, tylko wysłannik firmy, do której należał statek. Polecam przeczytać książkę, która jest jeszcze lepsza niż film i bardziej się zagłębia we wnętrze człowieka i to, do czego staje się człowiek zdolny. Innymi słowy - książka ukaże to czego film nie może. :)

ocenił(a) film na 6
Agata_Grzegorzewska

Ale w papierach była zapisana wersja z tygrysem, a tym dwóm wysłannikom firmy na koniec miał opowiedzieć wersję "bez zwierząt, wysp itp.", więc dlaczego w papierach zapisali tą wymyśloną, "bajkową"?

ocenił(a) film na 8
Writer

Bo tak jak ten pisarz woleli tę "bajkową" wersję niż prawdziwą... Pewnie uważali że jest zbyt potworna i nie nadaje się do opinii publicznej. To jest właśnie sens tego filmu. To co wolimy i wybieramy nie zawsze jest prawdziwe. Wierzymy w to co sami chcemy... i tak dalej...

ocenił(a) film na 6
odwieczny

Rzeczywiście. Dzięki za wyjaśnienie. :)