PILINHA: {__webCacheId=filmBasicInfo_pl_PL, __webCacheKey=282892}

Życie Pi

Life of Pi
2012
7,1 153 tys. ocen
7,1 10 1 153126
6,4 60 krytyków
Życie Pi
powrót do forum filmu Życie Pi

Zakochałam się w filmie. Piekna opowieść dla wrazliwych, kochających zwierzęta ludzi. Dla osób,
które szukają swej ścieżki, albo juz znaleźli. :)

ocenił(a) film na 9
kite_clayton

Jak i o potędze natury, wewnętrznej sile, pokorze, poszukiwaniu towarzyszy w niedoli, nadziei, oraz triumfie życia nad śmiercią. Mimo iż *spoiler *

Richard Parker gdy wkroczył do lasu wyzionął ducha. Co świadczy przejście kolorystyki z soczystych kolorów do skali szarości. Pi jednak przeżył i na nowo zaczął żyć nowym rytmem. :)

ocenił(a) film na 8
kite_clayton

Radziłbym zwrócić uwagę na "alternatywną" historię dla japończyków i przeczytać interpretację kolegi Handlarz_Trolli poniżej. To zdecydowanie nie jest opowieść dla wrażliwych...

ocenił(a) film na 9
doman18

Nie interesuje mnie interpretacja kolegi. Mam własna i wypowiadam własne zdanie.

ocenił(a) film na 7
kite_clayton

To skąd pomysł,że masz jakiekolwiek prawo zawracać nam głowy swoją interpretacją?
Błędną,naiwną,nietrafioną.Na poziomie przekwitającej pensjonarki.

ocenił(a) film na 9
Marekgdapl

Nikt nie każe ci jej czytać. Idz trolowac kogos innego.

ocenił(a) film na 7
kite_clayton

Sama nie trolluj złotko.Masz gdzieś dyskusje to wal w kuchnie i przypalaj gary)
Co do twojej interpretacyjki...ogarnij się. To nie jest film o zwierzętach. Tym bardziej dla ich miłośników.

ocenił(a) film na 9
Marekgdapl

Przeczytaj książkę zanim zaczniesz trzaskać gębą. Trochę ogłady mr.gentleman.

ocenił(a) film na 7
justareader

Forum ci się pomyliło.Tu o filmach a nie o książkach.

ocenił(a) film na 9
kite_clayton

Zgadzam się w 100% film dla osób o wrażliwej duszy. Dla ludzi którzy kochają piękno świata zwierząt. Wzruszający, pouczający i po prostu niesamowity.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
użytkownik usunięty
I_am_Prowidence

Zgłosiłem twoje harce moderacji.

kite_clayton

Po obejrzeniu filmu miałem zamiar dać "6". Przeczytanie opinii i chociażby interpretacji "Handlarza Trolli" pozwoliło mi na inne spojrzenie na film. Tym samym daje +2, czyli "8". Film bardzo dobry, a I historia jako alegoria rzeczywistej - drugiej jest bardzo prawdopodobne.
Warto także zauważyć, że Japończycy nie mogli uwierzyć w pierwszą wersję, zaś druga jako metafora braku Boga i stworzenia nas ludzi przez jakieś nieznane zjawiska w kosmosie była na tyle straszna, że przyjęli jednak pierwszą. To też moim zdaniem dość ciekawe :)

ocenił(a) film na 9
MojeGBA

Po przeczytaniu interpretacji" Handlarza trolli" spojrzałam na " Życie Pi" z drugiej strony, choć szczerze, wolę patrzeć na ten film bez tych wszystkich interpretacji i wyszukiwania coraz to w nim innych symboli. Podobał mi się i bez "drugiego dna".

ocenił(a) film na 7
kite_clayton

Udało się...uff)

ocenił(a) film na 9
Marekgdapl

Cieszę się, że koledze ulżyło.

ocenił(a) film na 9
kite_clayton

I o to właśnie IMO w tym filmie chodzi. Pod koniec Pi pytał dziennikarza, którą wersję woli. Tamten też wybrał pierwszą. Każdy może wybrać sobie swoją prawdziwą historię.

ocenił(a) film na 9
kite_clayton

Wspaniały film... Każdy powinien go interpretować tak, aby czuć się dobrze ze samym sobą. Ten film budzi w człowieku takie uczucie jedności z naturą. Niesamowite uczucie. Chciałbym przeżyć taką przygodę z tygrysem na jednej szalupie. Bardzo mnie poruszyła ta historia z tygrysem...

ocenił(a) film na 2
kite_clayton

Ja natomiast dałem mu jedną gwiazdkę. Film porównałbym do biblii. Wierzący będzie zachwycony, szukający lub ateiści wyjdą z filmu z niesmakiem. Należę do drugiej grupy. Fabuła na poziomie słabej baśni, być może boliwood. Morał jak rozmowa z osobą wierzącą. 'Taki właśnie jest Bóg...' - nauki na samych przypowieściach ale nigdy nie wprost a jak argumentów nie staje to nie 'nam oceniać wyroki Boskie'. 'Efekty specjalne' żenujące. W dwóch słowach - nudny gniot. Szkoda tylko dewaluacji znaczenia rangi oskarów.