Życie jest piękne

La vita è bella
1997
8,4 290 tys. ocen
8,4 10 1 289898
8,0 48 krytyków
Życie jest piękne
powrót do forum filmu Życie jest piękne

śiwetny film

ocenił(a) film na 8

Film bardzo dobry pokazuje holokaust jak coś normalnego, z czym się należy godzić i z czym się można ułożyć.
Polacy jako bodaj jedyna nacja zawsze byli przeciwni niemieckim agresorom. Jak wiemy tu walki w Polsce właśnie trwały najdłużej. W Polsce hitlerowcy prawie do końca wojny nie mieli cichego zaplecza. Partyzanci przypominali im, że nie są u siebie. Walczyli więc Polacy z Niemcami , a gdy ich nie zabito na miejscu po złapaniu zazwyczaj zsyłano do obozów śmierci. Tam znalazły się czołowe postaci AK, które przez czyjś donos w obozie zostały wymordowane. Oni jednak wiedzieli, że znaleźli się w obozie za walkę z niemieckim okupantem.
Większość traktowała holokaust jako coś z czym można żyć i co przeminie, tak czynili ci co nie chcieli mieć na sumieniu ofiar i tak czynili Ci, co byli tymi ofiarami co w ich przypadku było uzasadnione. Oni się bali. Tak niestety było.
Większość ludzi w Europie chciała żyć normalnie mino tego, co się działo obok, jedni wypierali z pamięci obrazy, które ich nie dotyczyły (francuzi) a inni przeciwstawiali się i ponosili tego konsekwencje dzieląc los z żydami. Ludzie często poddają się czemuś złemu i to zło jako cos normalnego dostosowując go do nowych warunków. Myślą, że zło jest gdzieś obok, po za nimi. Niestety prawda jest brutalna, bo potulność ugruntowuje oprawców w tym co robią. Flim jest jednym z lepszych filmów o tej tematyce.

użytkownik usunięty
mmgar

"Film bardzo dobry pokazuje holokaust jak coś normalnego, z czym się należy godzić i z czym się można ułożyć." - straszne są czasami te wasze wnioski po filmie.

Twoja wypowiedź jest niespójna. Raz mówisz, że coś jest dobre, a poźniej te zachowanie krytykujesz. Jakby nikt nie walczył z faszyzmem, to cały naród żydowski stałby się w końcu mitem.

ocenił(a) film na 8

Sens jest taki holokaust w filmie nie jest wyolbrzymiony jak to maja czynić w zwyczaju zydzi. Ludzie sie boją i maja do tego prawo. Jednak po mimo strachu Polacy walczyni w obronie zydów choc groziła za to smierć im lub ich rodzinom a zdarzało się całym wsiom. Tymczasem niewdzięczni zydzi, przedtsawiają Polaków jako antysemitów a sami szli prawdziwie na rzeź jak barany. ot cała filozofia. Nakleży mieć w sobie nieco przyzwoitości, aby teraz Polaków czynić winnymi holokaustu. Oczywiśceie Ty tego nie rozumiesz. W mojej wypowiedzi nie ma sprzeczności.

ocenił(a) film na 8
mmgar

Film bardzo dobry pokazuje holokaust jak coś normalnego, z czym się należy godzić i z czym się można ułożyć. to dotyczy żydów i całej europy za wyjątkiem własnie Polaków.. Holokaust normalny z którym nalezy się ułozyć, Reszta wypowiedzi dotyczy Polaków. Niektórzy jak widze nie potrafią myslec i wyciagac wniosków.

użytkownik usunięty
mmgar

Jeśli rozumienie twoich wpisów, jest jednoznaczne z myśleniem, to spokojnie możesz nazywać mnie idiotą.

Dwa zdania:

1. "Film bardzo dobry pokazuje holokaust jak coś normalnego, z czym się należy godzić i z czym się można ułożyć."

2. "Niestety prawda jest brutalna, bo potulność ugruntowuje oprawców w tym co robią."

Jeśli jest w tym jakiś sens, to naprawdę jestem idiotą. Holocaust nie był czymś z czym da się pogodzić, czy się do tego przyzwyczaić! Jeśli takie są Twoje wnioski po filmie, to ja, ten, któremu film się nie podobał, lepiej zrozumiał to "dzieło" od Ciebie. Polacy wcale nie walczyli na darmo (i nie zawsze walczyli o wolność żydów, raczej o swoją wolność). Poza tym, w filmie nie było nawet mowy o polakach.

ocenił(a) film na 8

"Film bardzo dobry pokazuje holokaust jak coś normalnego, coś z czym się należy godzić i z czym się można ułożyć." tak to powinno być bez skrótu myślowego. Ja pisze ciagiem bez poprawe. Piszę w róznych warunkach> Ty czepiasz się literówek. Twoja sprawa. Sens jest jasny.

"Niestety prawda jest brutalna, bo potulność ugruntowuje oprawców w tym co robią." Jak najbardizj sensowne potulny baraz zawsze bywa bez przeszkód zabijany.

ocenił(a) film na 8

Czy ty potrafisz sam cos napisać? masz tu zalozony jakis sensowny temat? jeddyne co zauważyłem dupku to uwagi i epitety kierowane do innych. Zabłysnij więc swoim poziomem, bo jak narazie widać tylko jedno . Aroganckie dupka.

ocenił(a) film na 8

nazywam Ciebie idiotą.

użytkownik usunięty
mmgar

Widzę, że mam kolejnego wroga do kolekcji. Już mam dwóch: Ciebie i daniego. Pozdrawiam Cię dani jeśli to czytasz, bo zazwyczaj czytasz moje posty. :)

Nie mam nic do twoich literówek, prawdę mówiąc żadnego błędu nie zauważyłem. Albo krytykujesz bycie potulnym, albo to pochwalasz. Te dwa zdania siebie wykluczają - co sprawia, że twoja wypowiedź staje się niespójna.

Aby 'legalnie' nazwać mnie idiotą (jaki byłby to triumf!), musisz najpierw udowodnić to, że się mylę, a wszelkie przezwiska (patrz: dupek) wcale Ci w tym nie pomogą.

Sam piszę teraz na telefonie... ;)

ocenił(a) film na 8

Napisz coś swojego na jakiś temat. Ptrafisz? Jeszcze nie czytałem twojego postu na jakis teamt,

użytkownik usunięty
mmgar

Pisałem takie tematy, ale przecież nie będę Cię do nich odsyłał, nie muszę Ci nic udowadniać. Wydaje mi się, że ta rozmowa staje się bardzo personalna. Ale przyznam się - takie konwersacje też lubie. Czemu nie! Uprzedzam na wszelkie prowokację odpowiadam "pomidor" - tak żebyś się nie zdziwił.

Mam jedną prośbę: daj sobie spokój z przenoszeniem naszej rozmowy na inne tematy.

Moja uwaga była jak najbardziej na miejscu. Nie zgadzam się z tym, co napisałeś, albo widzę w tym jakąś niezgodność i Ci to otwarcie mówię. Nie wiem, czy jest w tym choć trochę złośliwości. Proszę się tak nie denerwować. Pamiętaj, że to ty zachowujesz się bardziej agresywnie ode mnie.

Ja piszę mało, ale to co piszę jest, przynajmniej treściwe i nie wyklucza samo siebie. Nie mam takiej potrzeby - rozpisywania się na forum.

ocenił(a) film na 8

pomidor

użytkownik usunięty
mmgar

Jakie to było subtelne...

ocenił(a) film na 8

pomidor

użytkownik usunięty
mmgar

To już raczej wtórne...

ocenił(a) film na 8

Masz moją odpowiedż. 3. Pomidor

Pierwsza w temacie. Druga na najblizsza przyszłość naszych rozmów, a kolejna na dalsza przyszłośc naszych rozmów. Gdyby ci przyszło do głowy ze mna porozmawiać

użytkownik usunięty
mmgar

;)

ocenił(a) film na 8

:)

ocenił(a) film na 8
mmgar

W filmie pokazano holokaust z innej strony niż zazwyczaj. Pokazano naturalne zachowania ludzkie z ich konsekwencjami. Zachowania nieprzewidywalne, ale uprawnione, z których nikt nie powinien czynić zarzutu. Tak wyglądało wtedy normalne życie nastawione na przetrwanie.

Cała Europa ze strachu starała się dostosować do powstałej nienormalnej sytuacji. Do okupacji niemieckiej. Przestraszona Europa stała się bezwolnym uczestnikiem działań niemieckich zmierzających do wyniszczenia narodów europejskich. Założenia Niemców hitlerowskich można ująć w sposób dosłowny, co zresztą mogli odczuć najlepiej Ci co przebywali w niemieckich obozach śmierci w również w Polsce.
Szacuje się, że obóz Auschwitz-Birkenau pochłonął w sumie około 1,1 mln ofiar: mężczyzn, kobiet i dzieci. Pierwszą grupę zamordowanych w obozie stanowili Żydzi z niemal wszystkich krajów Europy, kolejną co do liczby ofiar grupę stanowili Polacy (70-75 tys.), następnie Sinti i Roma (określani jako cyganie) (21 tys.) oraz radzieccy jeńcy wojenni (15 tys.). W Auschwitz ginęli też przedstawiciele innych narodowości, w tym Niemcy oraz Austriacy w mniejszej skali.

Polacy jako naród byli drugą grupa Europejczyków mordowaną w Auschwitz – Birkenau. Polacy jako jedyny naród Europy za pomoc żydom był karany śmiercią. Kara ta dotyczyła często całej rodziny, a bywało, że i całe miejscowości ponosiły konsekwencje za okazane serce Żydom. Mimo tego, albo może dlatego Polacy narażali swoje i bliskich życie i ratowali ludzi, dla których wtedy nie było prawa do życia. Takie bohaterskie czyny Polaków były ewenementem na skalę europejską. Powtarzam kolejny raz - Żaden inny kraj aż tak się w czasie drugiej wojny światowej dla żydów nie narażał jak narażali się Polacy. Francuzi bardzo często, choć nie wszyscy, za zapłatę władz okupacyjnych donosili na żydów, których później Niemcy deportowali do obozów. To było ich przystosowanie się do panującej sytuacji, to było ich radzenie sobie z tak trudna sytuacją jaka niewątpliwie była okupacja. Bali się więc donosili i nie powinniśmy tego oceniać.
Jeśli chodzi o samych żydów, no cóż jakież można mieć pretensje do narodu, który jako pierwszy stał się dla niemieckich hitlerowców, bezwartościową masą nieczłowieczą, bez żadnych praw, przeznaczoną do wyniszczenia.
Biedny wystraszony naród starał się za wszelką cenę ratować swoje życie. Ludzie całymi rodzinami byli wyrywani ze swojego dotychczasowego środowiska i rzucani jak nie rzuca się nawet zwierząt w niebyt. Biedni ludzie starali się dopasować do sytuacji, aby jakoś przetrwać tę gehennę licząc na to, że kiedyś to się musi skończyć. Straszne, bo dla większości skończyło się tragicznie. Niemcy rozwiązali ich kwestię ostatecznie.
Sam nie wiem jak ja w takiej sytuacji sam bym się zachował. Może jak większość bałbym się i starałbym się jakoś przetrwać, a co zrobiłbym w między czasie? Nie wiem. Ocena zachowania żydów w tym okresie w tak ekstremalnych warunkach byłaby nie na miejscu i niegodna człowieka. Ocena zachowania Polaków i Francuzów i pozostałych podbitych narodów w tak ekstremalnych warunkach byłaby nie na miejscu i niegodna człowieka.

Tak więc ocena Polaków w tamtym czasie jest bezpodstawna. Wyolbrzymianie epizodycznych przykładów i przedstawianie ich jako masowe zachowania to niegodziwość. Brzydzę się Grassem, który o Polakach pisze, będąc Niemcem z tamtych czasów, że Polacy są największymi antysemitami. Jeśli on tak nazywa Polaków, to jak należy nazwać jego? Człowieka z hitlerowskich Niemiec, który biernie patrzył jak ludzie Europy są mordowani przez jego rodaków? Co on zrobił? Ilu żydów uratował? Dlaczego biernie wykonywał rozkazy?

Film jest bardzo dobry bo pokazuje holokaust bez osłony. Pokazuje, ze wszystkie ofiary się bały Niemców hitlerowskich i każdy chciał przeżyć. Tak samo żydzi chcieli żyć, jak Polacy czy Francuzi. Dlaczego więc tak usilnie, powstające ostatnio filmy typu Pokłosie zmieniają ten obraz i chcą za wszelką cenę pokazać, że Polacy kanalie, mordercy i pogromcy żydów, zazwyczaj pijaczki i sprzedawczyki a Niemcy tak przecież tych żydów kochali, że aż Grass i Pasikowski muszą być sumieniem narodu Polskiego. Musza przemawiać do Polaków pokajajcie się. Zarzucają polskiemu narodowi antysemickie postępowanie niegodne człowieka. Pan Grass dlaczego się nie pokajał za kolegów, Niemców mordujących narody Europy? Kim byli mordercy Żydów z Niemiec? Antysemici. Kim byli koledzy z Niemiec mordujący Polaków? Antypoloniści? , Kim byli Pana koledzy z Niemiec mordujący Europejczyków? Antyeuropejczycy? . Dlaczego więc Grass się nie pokaja nie przeprosi Polaków za swoją ocenę ich, która tak naprawdę powinna być postawiona Grassowi i jego kolegom hitlerowskim z Niemiec?
Czy przedstawianie Polaka pijaczka, który za pieniądze pomaga żydom jest przyzwoite? Nie dało się pokazać Polaka normalnego, nie uzależnionego? To dla kolejnego reżysera było najważniejsze? Kolejny film, modny ośmieszający Polaków. Może nieco łagodniejszy ale tendencyjny. Gdybyż choć przy okazji wspomniał, że jest to jeden z wielu marginalnych epizodów bo były inne, gdzie przytomni Polacy wiedząc, ze narażają życie swoje , rodziny i blisko mieszkających sąsiadów pomogli żydówce. Nie bo o tym nie należy wspominać. Tu Polacy zasługi nie mieli.
Tak więc mam swoje uzasadnienie dla tych wymienionych tu filmów gniotów i nic tego zdania nie zmieni a Pasikowski i Grass niech będą sumieniem dla siebie samych nie dla Polaków.

ocenił(a) film na 8
mmgar

8/10