Życie jest piękne

La vita è bella
1997
8,4 290 tys. ocen
8,4 10 1 289898
8,0 48 krytyków
Życie jest piękne
powrót do forum filmu Życie jest piękne

6/10

ocenił(a) film na 5

ma kilka bardzo dobrych scen, całość niezła.
to mógłby być na prawdę dobry film, jednak jest strasznie przesiąknięty kiczem.
i może się nie znam, ale mam wrażenie, że sam obóz został bardzo źle ukazany;
ludzie zbyt dobrze wyglądają i wydaje mi się, że za rzeczy jakie główny bohater (ojciec) 'odwalał' niemcom, powinien zostać rozstrzelany już na samym początku, jednak wszystko
prawie do samego końca uchodziło mu na sucho.

ocenił(a) film na 7
SallyBray

Oglądałam wczoraj i bardzo dobrze się przyjrzałam filmowi, bo ciekawiło mnie jak ja się odniosę wobec różnych opinii w Internecie. Ja oceniam film na 5. Dla mnie również był kiczowaty, główny aktor mnie momentami irytował, i ta prawie "bajkowa" wizja obozu... Spodziewałam się czegoś naprawdę dobrego, mimo różnych opinii. 14 miejsce w rankingu... Dla mnie za wysoko.

ocenił(a) film na 9
jotce

No, nie wszędzie i nie zawsze obozy się prezentowały jak Auschwitz.
Ale to jest metafora, cały ten obraz, nie można oczekiwać dosłowności.

Wg mnie równowaga między kiczem a powagą zachowana idealnie. Spłakałam się jak głupia, z chichotem jednoczesnym.

ocenił(a) film na 7
SallyBray

Obejrzałam powtórnie i zmieniłam zdanie i ocenę na 7.

ocenił(a) film na 9
SallyBray

ale przecież o to w tym filmie chodzi

kukujus

dokładnie, ten aktor JEST KICZOWATY w każdej swojej roli, to coś jak Jaś Fasola w wersji włoskiej - jak dla mnie geniusz :) film przecudowny, chwytający za serce, mimo iż nie jest typowym wyciskaczem łez. oglądalam go w dzieciństwie ze 2-3 razy, za każdym razem tak samo wbijał mnie w fotel

ocenił(a) film na 9
MsVi69

może nie takim typowym, bo nie każdy zdecydowałby się zrobić komediodramat o obozie koncentracyjnym.
Benigni to najwyższa klasa. http://www.youtube.com/watch?v=Y-L2nR0WoNU

użytkownik usunięty
SallyBray

zgadzam się w 90% ;p

SallyBray

Ależ jaki kicz,chodziło o miłość,po prostu,rodzicielską miłość!Absolutnie się nie zgadzam.Oczywiście że gdyby się działo naprawdę to zostałby rozstrzelany,ale to film,piekna bajka.Szkoda że tylu ludzi zawsze rozkłada film na czynniki pierwsze zamiast po prostu dać się ponieść emocjom i urokowi filmu-i nie mówię tylko o tym filmie,prawie przy każdej dyskusji trafiam na ludzi którzy czepiają się dziwnych rzeczy zamiast po prostu delektować się filmem.Ja tez oglądając filmy czasem myslę w jakimś momencie-no tu już przegieli (mój ulubiony moment w Speed gdzie autobus przelatuje dziurę na autostradzie),ale dalej ogladam i tyle:-)

użytkownik usunięty
szewes

Dałbym się ponieść emocją, gdyby jakiekolwiek poza obojętnością u mnie wywoływał.