Życie jest piękne

La vita è bella
1997
8,4 290 tys. ocen
8,4 10 1 289898
8,0 48 krytyków
Życie jest piękne
powrót do forum filmu Życie jest piękne

Niesamowity obraz.Według mnie - najlepszy film nieanglojęzyczny.Pewnie doczekam się
negatywnych komentarzy odnośnie tego co napisałem na temat filmu "Życie jest piękne",ale
po prostu kocham ten film.Dobra,wiadomo,że sytuacja jest trochę przedstawiona nietypowo
w filmie.I może,jeżeli chodzi o tematykę obozową nie powinna zostać tak pokazana.Ale,no
właśnie.Film pokazuje jak wielkim darem jest życie.Główny bohater w "piękny" sposób
ukazuje miłość do syna,jego serce i zaangażowanie w to,aby mały Giosue nie zdawał sobie
sprawy w sytuacji w jakiej się znalazł.Przede wszystkim - znakomity scenariusz i ciekawa -
mimo wszystko fabuła.Film skłaniający do przemyśleń i refleksji,do innego spojrzenia na
świat,i co najważniejsze - do innego spostrzegania na życie;na jego piękno.A końcowa
scena filmu po prostu wzruszająca - i przynajmniej jak dla mnie najbardziej zapadająca w
pamięć.

pepees

oczywiście, że doczekasz się negatywnych komentarzy- wielu kretynów chce "zabłysnąć", udając znawców historii 2 wojny światowej, mimo, że nie skończyli nawet technikum :)

ocenił(a) film na 10
ed j. rush

Widzę,że masz problem z czytaniem ze zrozumieniem.Ja pisze o jednym,Ty odpowiadasz pisząc zupełnie o czymś innym.Niby w którym momencie mojego komentarza ponoć "zabłysnąłem" swoją wiedzą na temat 2 wojny światowej?Ani przez moment nie przyszło mi na myśl o jakimś popisywaniu się swoją wiedzą "wojenną".A Ty wyskakujesz z nie wiadomo czym.I jeszcze jedno.Ktoś,kto w swoim komentarzu użyje słowa - obóz,nie oznacza,że od razu jest znawcą danej tematyki.
P.S.Czekam na kolejne negatywne komentarze z Twojej strony.

pepees

Ja mam problem? To przecież Ty doszukujesz się aluzji tam gdzie ich nie ma :P
Gwoli wyjaśnienia. Napisałem to, mając na myśli tych pseudointeligentów, którzy uważają, że Benigni robiąc film o Holocauście, chciał oddać REALIZM tamtej tragedii.
Więc resztę Twojego komentarza po prostu uznam za pomyłkę :P

Zresztą cała Twoja wypowiedź (ta pierwsza, of coruse) bardzo mi się spodobała, ale to chyba nie ma już zbyt wielkiego znaczenia.

ocenił(a) film na 10
ed j. rush

Ok,bez dalszych komentarzy bo to i tak do niczego - sensownego - nie prowadzi.Z całym szacunkiem do Ciebie.

ocenił(a) film na 10
ed j. rush

Po prostu,źle Ciebie zrozumiałem.Sorry.