Życie jest piękne

La vita è bella
1997
8,4 290 tys. ocen
8,4 10 1 289927
8,0 48 krytyków
Życie jest piękne
powrót do forum filmu Życie jest piękne

Jeden z najlepszych filmów jakie miałam okazję obejrzeć. Ukazuje historię ludzi przebywających w obzie koncentracyjnym w niekonwencjonalny sposób, który poruszy nawet najbardziej zatwardziałe serce. Ja osobiście popłakałam się na nim kilka razy i chociaż oglądałam go już stosunkowo dawno to z pewnością na długo pozostanie w mojej pamięci.

ocenił(a) film na 10
stysia_44

zgadzam sie, film jest piękny, delikatny a przeciez opowiada o tak mrocznym czasie, bardzo wzruszająca rzecz!

stysia_44

podpisuję się pod tymi "wrażeniami" rękami i nogami :)

Zycie naprawdę jest piękne ...

ghash_2

prawda!!!! podpisuję się obiema rękami, nogami, czym tylko mogę :)

wspaniały płakałam jak dziecko... przez połowę filmu

miłość ojca przechodzi wszelkie pojęcia, a wiara dziecka też :)
wspaniałe, ehh nie da się opisać

ocenił(a) film na 9
stysia_44

Film jest piękny. Niesamowicie ujęty temat holokaustu. Momentami rzeczywistość obozu trochę zbyt piękna, ale liczył się klimat filmu. Główny bohater jest moim idolem, mój Boże, ile trzeba mieć w sobie radości i fantazji, żeby to przeżyć i ochronić dziecko! Trzymał mnie w napięciu do samego końca.

ocenił(a) film na 9
bodziek

Całkowicie się z Tobą zgadzam! :) Film jest niesamowity, ktoś już tu na tym forum kiedyś wspomniał, śmiech przez łzy. Nietypowo ukazany temat holokaustu. Moze faktycznie, zbyt piękna momentami, ale o to właśnie chodziło. Piękno życia, wiara chłopca, że to tylko gra, rodzaj zabawy. brutalnie kontrastujące z rzeczywistością obozów koncentracyjnych. Naprawdę piękny, wzruszający film.
Zastanawiałem się nad ocenką, czy 9, czy 10, póki co maksymalna ocenka. Możliwe, że jestem wciąż pod wpływem emocji, wywołanych przez te wspaniałe dzieło, a może faktycznie jest to arcydzieło zasługujące na najwyższe uznanie. Szkoda, że tak stosunkowo nisko w top100.
Wybaczcie, że piszę troszkę chaotycznie, ale jestem świeżo po seansie :) a to już po północy.
Jutro pewnie jeszcze raz obejrzę sobie ten cudowny film :)

Śmiech przez łzy.