Ludzie niektórzy widać go nie rozumieją. To nie jest naśmiewanie się z holokaustu.
To jest uświadomienie widzom jaka piękna jest prawdziwa miłość ojca do syna który tworzy
to zabawę by uratować mu życie, by nie czuł strachu .
Zabranie go w inny świat w lepszy świat... nie do nieba głupcy ! tylko do wyobraźni pozwolił
mu uwierzyć ,żeby nie psuć jego dzieciństwa sam walczył do końca .
Jak prawdziwy bohater. Piękny film.
Z jednej stromy kazdy ma prawo do wlasnej interpretacji. Z drugiej strony haslo "wspaniala komedia" troche mi tu nie pasuje.
Swoja droga naszym kraju taki film by nie powstal.
Kazdy ma prawo jasne ale trzeba też nauczyć innych odbierać pewne rzeczy z większym dystansem...
"Głupcy"? Do kogo Ty się zwracasz w ogóle? To o czym piszesz nie wymaga zrozumienia. To nie jest podwójne dno z potrójnym przesłaniem. Ot prosta historia ojca, który staje na głowie, żeby syn nie musiał przeżywać holocaustu. Co to za durna mania wyższości na filmwebie, żeby każdemu, kto nie wystawia filmom najwyższych not, wmawiać brak zrozumienia fabuły..
To nie jest to o czym piszę tylko pisze dokładnie o ludziach którzy dodają tematy w których pisza , że nie rozumieja jak mozna sie nasmiewac z holokaustu ;D to chyba widac , że nie rozumieją ?!! ach i nikt tu się nie wywższa to raczej ty masz manie prześladowczą ...
A głupcy pisze do ludzi , którzy dodają tematy , które mają na czele odwrócić od oglądania takich filmów bo uważają że to naśmiewanie się ...
Czas akcji filmu może wskazywać na odwzorowywanie wojny. Tymczasem wojna i holocaust są tylko interesującym naczyniem w którym podany jest deser. Generalnie film jest o pozytywnym nastawieniu do życia, co zostało pokazane we wzruszający sposób. Można dostrzec pewną analogię pomiędzy Dorą i jej narzeczonym a chłopcem i Guido. Tak samo jak Dora uciekła (od narzeczonego) przed szarą rzeczywistością i rozsądkiem do związku z wesołym i spontanicznym Guido, tak samo Guido stara się obronić swojego syna przed brutalnymi realiami obozu.
Szkoda że pierwsza strona forum na temat tego filmu jest w sporej części zdobyta przez trolle - oburzeni ludzie odpowiadają trollowi aktualizując temat i podnosząc go do góry eh smutne... Zacząłem przeglądać tematy od tych najstarszych - trafiłem na merytoryczne wypowiedzi.