Życie jest piękne

La vita è bella
1997
8,4 290 tys. ocen
8,4 10 1 289927
8,0 48 krytyków
Życie jest piękne
powrót do forum filmu Życie jest piękne

Głosowanie który film piękniejszy i dlaczego; "Pociąg życia" czy "Zycie jest piękne"
Który waszym zdaniem lepszy?????

Lenino1

Trudny wybór. Wybieram jednak "Życie jest piękne" choć "Pociąg Życia" też uwielbiam.

ocenił(a) film na 9
Lenino1

Chyba jednak "Życie jest piękne". Dlaczego? Mniej bohaterów, ukazany jest los nie wioski, ale jednej konkretnej rodziny. Ich historia przed wybuchem wojny, ogromna miłość, jaką się darzą. W historii trójki ludzi zawiera się wszystko, bo takich ja oni były... noo, miliony.

Ni mniej, oba filmy "magiczne" i godne uwagi.

ocenił(a) film na 10
Lenino1

Niewiele sie tu wypowiem, ponieważ nie oglądałem ''Pociągu życia'', ale chętnie obejrze. A co do Vita la bella już sie wypowiedziałem :)

ocenił(a) film na 10
Lenino1

to chyba jakieś zarty. panie, gdzie bardzo przecietnemu Pociągowi do genialnego Życie jest piękne?

ocenił(a) film na 9
sten44

No cóż to jest tylko twoja subiektywna opinia kolego. A traktować jej nie będę poważnie dopóty nie podasz swoich powodów i argumentów dlaczego ten film lepszy, itd.. Przeczytaj najpierw dokładnie po co temat został założony a dopiero potem się wypowiadaj. Bo każdy może sobie napisać ten lepszy a ten słaby. Konkrety konkrety konkrety!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Pozdrawiam!

ocenił(a) film na 10
Lenino1

subiektywna na pewno, ale czy tylko subiektywna? porównajmy chociażby numerek na "Top świat" albo te dwie stronki:
http://www.filmweb.pl/f827/Poci%C4%85g+%C5%BCycia,1998/nagrody
http://zycie.jest.piekne.filmweb.pl/f208/%C5%BBycie+jest+pi%C4%99kne,1997/nagrod y

po co temat założony został przeczytałem, i ja z kolei też nie mogę go traktować do końca poważnie bo dysproporcja w poziomie obu filmów, wpływie ich na kino itd. czy po prostu emocjach jakie ze sobą niosą jest olbrzymia.

no ale niestety konkretów jak w temacie nie było, tak i ja ich nie podam, bo Pociąg oglądałem stosunkowo dawno temu i prawie nic nie pamiętam! a Życie jest piękne oglądałem jeszcze dużo, dużo dawniej, ale pamiętam go o niebo lepiej. dlaczego? pewnie dlatego, że był dużo ciekawszy, był też niezwykle wzruszający, a nie jednokrotnie i cholernie zabawny i dowcipny. Pociąg natomiast był technicznie bardzo przeciętny, reżyseria i aktorstwo przeciętne, scenariusz - no tu pomysł nie najgorszy, tylko co - raz, że nie do końca oryginalny bo czerpany właśnie w dużym stopniu z filmu Benigniego, a do tego był jeszcze jakiś film wojenny z lat 60-tych opowiadający identyczną historię z pociągiem i przebranymi Niemcami, tyle że zdaje się uciekali z jakiegoś obozu jenieckiego - niestety nie pamiętam tytułu...

humor - oczywiście to rzecz mocno subiektywna, ale wg mnie miejscami prostacki, historia no przepraszam, ale za bardzo jednak naiwna, nawet jak konwencja filmu trąci zamierzonym absurdem, to gdzie do tego klimatu z Życie jest piękne - też mocno ironicznego, ale jednak przekonywającego, bardzo wzruszającego jak już pisałem i tak genialnie obmyślonego. na zakończeniu Życia chyba naprawdę trudno nie popłakać się ze wzruszenia, a zakończenie pociągu? niestety zupełnie go nie pamiętam...

przepraszam za lekki chaos i mało konkretów, no ale "wpadłem" na forum przypadkiem, nie bardzo mam argumenty do bardziej merytorycznej dyskusji, bo widziałem te filmy dość dawno...

gwoli formalności: piękniejszy jest oczywiście "Życie jest piękne" co zresztą nie jest specjalnie kontrowersyjnym stwierdzeniem - "pociąg życia" w tym głosowaniu zebrał na razie 0 głosów...

ocenił(a) film na 10
sten44

Który jest piękniejszy???? To chyba pytanie retoryczne. Proste że "Życie jest piekne".

Kiedyś z dziewczyną prawie całą noc przegadaliśmy o tym filmie.

ocenił(a) film na 10
Lenino1

"Życie jest piękne" jest magicznym filmem budzącym mocne uczucia
"Pociąg życia" porusza za to wiele treści filozoficznych i społecznych jego konstrukcja znacznie się różni, jedyna cecha łącząca te filmy jest przedstawienie Holokaustu z przymrużeniem oka.
Wrzucanie ich do jednego worka wydaje mi się niewłaściwe.