Życie jest piękne

La vita è bella
1997
8,4 290 tys. ocen
8,4 10 1 289898
8,0 48 krytyków
Życie jest piękne
powrót do forum filmu Życie jest piękne

wywarl na Was najwieksze wrazenie?

ocenił(a) film na 10
Justynka_200

Lista Schindlera.
Życie jest piękne.

Justynka_200

Chłopiec w pasiastej piżamie.

fd04901

Ile razy trzeba powtarzać? Chłopiec w pasiastej piżamie to nie film o holokauście!!!!!!

kamil_shadow_filmweb

Drogi panie, w pierwszej kolejności odpowiem na pytanie: nie mam pojęcia ile razy trzeba powtarzać. Dla mnie osobiście ten film porusza problem holokaustu, choć (przyznaję) bardzo oględnie i nie jest głównym wątkiem filmu. Ale to jest moje osobiste zdanie i mam do tego prawo. Bardziej nurtuje mnie, dlaczego uważa pan to za taki pewnik, jakby co najmniej, było to potwierdzone naukowo. Uważam, że każdy film jest inaczej odbierany i interpretowany przez każdego człowieka i nie ma żadnych pewników w tym temacie. A więc pańskie wzburzenie (wynikające z wypowiedzi) jest szalenie interesujące. Dla mnie wygląda to tak, jakby pana misją życiową na filmwebie było uświadamianie ludziom (lub powtarzanie im) o czym jest dany film i jak mają go odbierać.
Szanuję swój czas i pański i proponuję zakończenie tej bezcelowej, jak dla mnie, wymiany zdań. Pozdrawiam.

ocenił(a) film na 8
Justynka_200

Trochę namieszam w temacie ;) Nie film a książka a właściwie nie książka a dziennik- raport. Raport Pileckiego. Czyli opis przeżyć ochotnika do Auschwitz. Polskiego patrioty, który starał się zorganizować ruch oporu w obozie i zniszczyć go o środka. Polecam jeśli ktoś szuka wrażeń związanych z namaszczeniem tamtych czasów to na pewno lepiej od filmu odda je coś czytanego. Wpisując w google "Raport Pileckiego pdf" Wyskoczy jako pierwsza strona z tym raportem, który sobie można skopiować do worda (żeby było wygodniej czytać). CZEŚĆ I CHWAŁA BOHATEROM!

użytkownik usunięty
Justynka_200

Lista Schindlera

ocenił(a) film na 8
Justynka_200

definitywnie Lista Schindlera. po seansie byłam tak zapuchnięta z płaczu, że pół godziny oczu nie mogłam otworzyć.
a ralpha finnesa jako amona goetha chyba do końca życia nie zapomnę.

ocenił(a) film na 4
Justynka_200

Zdecydowanie "Shoah", to najwybitniejsze przedstawienie horroru zagłady. Wstrząsający jest także krótkometrażowy"Ambulans".

http://www.filmweb.pl/film/Shoah-1985-89037

http://www.filmweb.pl/film/Ambulans-1961-117947

ocenił(a) film na 10
GhostFace

Oglądałam tylko Życie jest piękne, ale powiem szczerze, iż film wzruszył mnie. Ojciec znosił męki, ale nie chciał tym obarczać synka. Do tego starał dawać znaki żonie, że żyje. Chciałam płakać, gdy on zginął. Nie mogłam otrząsnąć się po obejrzeniu tego filmu. Cały czas mam przed oczami zabawnego Guido. Momentami jest śmieszny, ale też momentami poruszający.