Musze przyznać że parę minut temu obejrzałem ten film i do tej pory nie mogę wyjść z podziwu . Tak świetnego , kontrastowego filmu nie widziałem już dawno . Szczerze mówiąc kiedyś oglądałem ostatnie sceny tego filmu i kiedy dziś oglądałem ten film w całości i znałem zakończenie to przyznam się do tego że przez cały film wyciskały się ze mnie łzy . Starania ojca o to żeby syn nie dowiedział się o całym piekle wojennym były tak wspaniałe że w pewnym momencie pomyślałem sobie nawet iż chciałbym mieć takiego ojca jak Benigni . Żałuje tylko że teraz powstaje mało tak świetnych filmów jak ten . Większość filmów kręconych teraz skupia się na sprawach błahych . Jednym zdaniem . Życie Jest Piękne !!
"parę minut temu obejrzałem ten film i do tej pory nie mogę wyjść z podziwu"
:) ciekawe zdanie. Ja nie mogę wyjść z podziwu już od wielu lat.
Film jest doskonały i ryczę za każdym razem gdy go oglądam
i tak rozpoczęła się moja pierwsza przygoda z Benginim, rewelacyjny temperament aktora i racja świetny kontrast :)
Przyznaję bez bicia, że zabierałem się do tego filmu jak pies do jeża. Nie bardzo byłem przekonany, że można zrobić coś wesołego na temat niemieckich obozów koncentracyjnych, kojarzących się każdemu ze śmiercią, cierpieniem i odzieraniem ludzi z ich człowieczeństwa (dotyczy to przecież zarówno ofiar jak i katów) i że będzie to jakieś głupkowate dziełko z niewybrednym humorem na temat tragedii setek tysięcy niewinnych ludzi. Ale Benigniemu się to doskonale udało, a subtelnie wyważony humor nie uwłacza godności ofiar tego szwabskiego, hitlerowskiego, zbrodniczego obłędu. I choć był to przeważnie gorzki uśmiech przez łzy, artysta ukazał nim, że i tam za kolczastymi drutami ludzie pragnęli zachować nie tylko ciało ale i duszę, co w zwięzłych słowach wyłożył Marszałek Dziadek: "Być zwyciężonym i nie ulec, to zwycięstwo". 8/10 daję z całą odpowiedzialnością i polecam każdemu kto w zalewie hollywoodzkiej masówki łaknie czasem kina nieco innego, oryginalnego. Benigni świetnym aktorem jest i (nomen omen) BASTA! Pozdrawiam.
Room Zeiss