Życie jest piękne

La vita è bella
1997
8,4 290 tys. ocen
8,4 10 1 289898
8,0 48 krytyków
Życie jest piękne
powrót do forum filmu Życie jest piękne

Nie dość, że film cholernie nudny (może dalej jest ciekawsze, nie wiem), to po prostu nie dałem rady dłużej oglądać błaznowatej roli tego aktora. Udało mi się obejrzeć 30 minut filmu, chociaż bardzo się starałem by wytrwać do końca.

radzicool16

film się ocenia jak się obejrzy cały, a nie połowę, skąd możesz wiedzieć jaki będzie potem? może się rozkręci? może okaże się świetny? mnie też film nudzi, jestem w połowie, ale nie wystawiam oceny dopóki całego nie obejrzę.

sebaszczyn

"połowa filmu" to coś jak "trochę w ciąży" albo "lekko martwy."

lightdivining

Bardzo fajne porównanie ;)

ocenił(a) film na 10
radzicool16

trochę niefajne jest ocenianie filmu po obejrzeniu 1/4, w której zapewne było więcej napisów niż treści właściwej..

na 'błaznowatej roli tego aktora' opiera się cała idea - pokazanie, ile znaczy optymizm w obliczu tragedii. i chyba właśnie tym 'Życie jest piękne' wybija się z masy innych filmów o podobnej tematyce.

radzicool16

Jeżeli ktoś nie ogląda całego filmu i wystawia ocenę to później nie trudno się dziwić, że jakieś filmy są zawyżone lub zaniżone.

ocenił(a) film na 9
radzicool16

Ja też wyłączyłam po 30 min po 2 tygodniach wróciłam i sie zachwyciłam! Polecam, skończ oglądanie , a zmienisz zdanie! :)

użytkownik usunięty
radzicool16

Zycie jest piękne 1/10 Avatar 10/10 i już chyba nikt nic więcej pisać nie musi

ocenił(a) film na 10

Gusta gustami. Każdy ma swój własny. Każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Ale dać najniższą notę tak rewelacyjnemu dziełu?! Film tak wrył mi się w pamięć, że po roku nadal go pamiętam praktycznie ze szczegółami. Bardzo rzadko trafia się tytuł, który tak daje się zapamiętać!

użytkownik usunięty
jenny777

ja podałem oceny założycielki wątku, nie własne

ocenił(a) film na 10

tak, tak - widać to pod nickiem ;) miałam oczywiście na myśli ocenę założycielki tematu

ocenił(a) film na 10
jenny777

tzn. założyciela...

użytkownik usunięty
jenny777

aha, no tak, to spoko ;)

użytkownik usunięty
radzicool16

Nie karmić trolla! :) Nie potrzeba nawet patrzeć na oceny innych filmów. Człowiek który wystawia "La vita e bella" 1/10, wystawia świadectwo nie filmowi, a sobie. Nie muszę chyba dodawać, jakie... Wróć do tego filmu, jak już będziesz po pierwszej komunii...

radzicool16

Cóż, większość zrozumiała sens mojej wypowiedzi, co mnie bardzo cieszy, a reszcie muszę po prostu współczuć (wytykać palcami nie będę). Ocenę wystawiłem po obejrzeniu 30 minut filmu, może i nie słusznie, lecz zawsze wychodziłem z założenia, że jak film mi się nudzi po kilkudziesięciu minutach, tak, że już nie mogę na niego patrzeć, to nie zasługuje na to, by poświęcić mu więcej cennego czasu (stąd ta ocena). Tutaj może być inaczej, nie przeczę, może jeszcze zmuszę się, by przebrnąć przez jakże kiepski początek, by zobaczyć geniusz tego dzieła jako ogółu : ) aaa, słówko do marrret: optymizm rozumiem, ale przerysowany optymizm wygląda żałośnie, chyba to był główny powód, dla którego nie podołałem dalej : ) bessnel: może i zmienię tak jak Ty, kto wie :)

radzicool16

Gratulacje za ostatnie zdanie. Jak ja lubię kiedy ludzie nie są zamknięci na opinię po pierwszych minutach filmu. Życzę powodzenia w próbach przebrnięcia dalej, bo naprawdę warto ;)

radzicool16

Ja oglądałam to z klasą na historii i przez pierwszą część mało mi się podobał. Właściwie to zaczęłam naprawdę uważać, na to co się tam dzieje, kiedy miała miejsce ta sytuacja z wymianą kapeluszy. Może powinnam żałować, ale trudno. Potem spojrzałam na ekran i odwróciłam wzrok na napisach końcowych. Naprawdę jest wciągający i warto może obejrzeć do końca...?

ocenił(a) film na 4
radzicool16

i dobrze zrobiłeś, bo ten błazen był błaznem do końca filmu.
aha, błazen nawet nie był śmieszny, a film nie był smutny, a po prostu słaby.

ocenił(a) film na 9
joppa

Nie macie serca ... Ciekawe co wy byście zrobili na jego miejscu