Życie jest piękne

La vita è bella
1997
8,4 290 tys. ocen
8,4 10 1 289898
8,0 48 krytyków
Życie jest piękne
powrót do forum filmu Życie jest piękne

Tak z ciekawości (-; Czy ktoś ją rozumie? Mam wrażenie, że tam jest jakaś włoska gra językowa...

ocenił(a) film na 10
linbrethil

Królewna śnieżka robi obiad dla Siebie i krasnoludków. Ile czasu zajmie jej zrobienie drugiego dania ?

1 + 7 = 8 ........ 8 drugich dań---8/2 (ułamek) WYNIK 4
:)

ocenił(a) film na 10
prefiks

Aż obejrzałam jeszcze raz tę scenę (-;
Cytuję (tłumaczenie oczywiście (-; ):
"Krasnoludki i Śnieżka siadają do stołu. Jak szybko, pan wywnioskuje, co zaraz im zaserwuje?"
Rozwiązanie:
"7 sekund. Jeśli przy stole siedzi siedem krasnali a ona serwuje sekundy, to znaczy, że 7 sekund".
Więc to chyba nie o to chodzi (-;

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
linbrethil

to ja mialem chyba inne tlumaczenie.............
albo juz nie pamietam.. dawno to bylo

Pozdrawiam

P.S. Ale film byl genialny........................

ocenił(a) film na 9
linbrethil

"Jeśli siedmiu krasnoludków siada do stołu, a Śnieżka po każdym zamówieniu powie 'jedną sekundę' , proszę, razem mamy siedem sekund", czyli zgadnie po siedmiu sekundach co im poda ;P

ps. doskonały film

ocenił(a) film na 10
ja_tu_tylko_sprzatam

może jestem głupia, ale dalej nie rozumiem o co chodzi... (-; Nawet nie potrafię zadać konkretniejszego pytania... Mógłbyś to jakoś rozszerzyć? (-;
Ta zagadka mnie intryguje (-;

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 9
linbrethil

kurcze, cieżko mi to inaczej wytłumaczyć <:) krasnoludków jest siedmiu, Śnieżka przyjmując zamówienia mówi "jedną sekundkę, proszę" (jak to kelner), no wiec po siedmiu sekundach przynosi dania -> po siedmiu sekundasz dowiedsz się co krasnoludki dostaną ;)

ocenił(a) film na 10
ja_tu_tylko_sprzatam

chyba rozumiem (-;
dzięki bardzo (-;

pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
linbrethil

Kluczowe jest tutaj słowo "sekunda". Krasnoludki zamawiają obiad, a królewna Śnieżka za każdym razem mówi: "sekundkę". Zważywszy, że krasnoludków jest siedmiu, a każdemu Śnieżka mówi: "sekundkę" - poda obiad po 7 sekundach.

Renifer_ek

kluczowe jest słowo "secundo", które po włosku znaczy tyle samo co sekunda bądź... drugie danie. Polecam słownik na przyszłość - nie chodzi zatem o żadną "kelnerską sekundkę" etc.

Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 9
thomashhh90

tomeksetta- a masz film w oryginale? Możesz przepisać dokładnie jak brzmiała ta zagadka?

ocenił(a) film na 10
linbrethil

nie rozumiem tej zagadki:
"Uważaj. Tłusty, brzydki.. i żółty. Jeśli chcesz wiedzieć, kim jestem, mówię: aj, waj... W kółko chodzę, wszędzie smrodzę. Powiedz, kim jestem? Tylko szczerze. Kaczką? Czy to kaczka? Wcale nie!"

kto odpowie?

sunshine55

Podejżewam, że odpowiedź na tę zagadkę brzmu "Żyd".

pPablo

ja tez nie rozumialem tej sceny, i zastanawiałem się czemu Guido się wtedy obraził; dzięki ze mnie olsniłes.

ocenił(a) film na 9
zboq_2

Teraz jak znam odp na zagadke lekarza to jeszcze gorzej sie czuje...w życiu mi nie bylo tak zle jak film ogladalam...w życiu

ocenił(a) film na 10
zboq_2

Myślę, że się obraził, bo miał nadzieję na pomoc w wyjściu z obozu, dla siebie, dziecka i żony. A doktor chciał tylko rozwiązać zagadkę. :(

nerazzurra

Dlaczego uważacie, że odpowiedź brzmi Żyd?

użytkownik usunięty
Binula

A co innego - poza kaczką i Żydem - jest tłuste, brzydkie, żółte, mówi "aj-waj", chodzi w kółko i wszędzie smrodzi?

nie wiem jak dla Ciebie, ale ja bym nigdy w życiu nie wpadła na Żyda. Punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Binula

w oryginale jest:
Biancaneve in mezzo ai nani, risolvi questo enigma cervellone nel tempo che ti dà la soluzione.
odpowiedź brzmi:
Fra sette minuti.
Na polski było to przetłumaczone jako siedem sekund, w oryginale jest mowa o minutach. Podejrzewam, że tak, jak u nas się mówi 'sekundę', tak u nich 'minutkę'. Tylko to mi przychodzi na myśl. Przyznam się, że pomimo względnej znajomości włoskiego ciężko mi było zrozumieć sens tej zagadki.

A co do tej ostatniej zagadki, to też przyszedł mi do głowy Żyd. Być może ze względu na 'aj waj', bo nie wiem, kto jeszcze tak może mówić. Takie było moje pierwsze skojarzenie.

ocenił(a) film na 10
kaloria

Byc moze mi sie uda to wytlumaczyc :
Biancaneve in mezzo ai nani, risolvi questo enigma cervellone nel tempo che ti dà la soluzione.
W znaczeniu wloskim mowilo to o krolewnie sniezce ktora jest miedzy krasnoludkami , w jezyku wloskim "minuti" to nie tylko minuty (czas) lecz takze "mali" (rozmiar) . Wiec odpowiedz " fra sette minuti" nie znaczy ze za 7 minut lecz "pomiedzy 7 malcami"
Tak bym to ujol.

ocenił(a) film na 9
kaloria

Bo to właśnie "aj waj" jest kluczowe i tłumaczy zagadkę.

ocenił(a) film na 9
Binula

Żydzi używają hasła "aj waj". Czego nie czaisz? O.o

ocenił(a) film na 10
sunshine55

ja też zastanawiałam się nad odpowiedzią. Ale odpowiedź: "Żyd" tutaj pasuje.
Guido się w tedy nie obraził. On już w wtedy znał odpowiedź na nią. Lekarz, Niemiec, który zawsze przedstawiany jest negatywnie, pokazany tutaj został z innej strony. On nie myślał o Żydach jak o kimś brudnym i śmierdzącym.
Guido miał nadzieję na wyjście, mówił o tym przecież swojemu synowi, był więc rozczarowany słysząc tylko zagadkę.