Życie jest piękne

La vita è bella
1997
8,4 290 tys. ocen
8,4 10 1 289898
8,0 48 krytyków
Życie jest piękne
powrót do forum filmu Życie jest piękne

Znakomity

ocenił(a) film na 10

Jeden z najlepszych filmów jakie widziałem. Połączenie radości życia w pierwszej częsci z udawaną radością (dla syna) w niewoli. Do tego szczegóły z pierwszej pojawiające sie w drugiej części (np. melodia z "opowieści Hofmana"). Duże wrażenie robi też śmierć głównego bohatera na koniec - bez żadnego patosu, po prostu zwykły strzał w zaułku za rogiem... I to dziecko na końcu krzyczące że wygrało czogł... Pewnie, czołg jest, tylko taty zabrakło... Piękny film

ocenił(a) film na 10
marciewicz

Cudowny.
Ale porusza tak bardzo, że nie chce się do niego wracać.

ocenił(a) film na 10
quiditty

porusza ale nie sposobem w jaki pokazuje wojnę (bo faktycznie obraz jest dość sielankowy) lecz tym w jaki sposób można ją przeżyć aby ktoś zamknął w nieświadomości jej okrucieństwa. Ja oglądałem dwa razy (żeby uchwycić wszystkie niuanse bo za pierwszym razem byłem zbyt poruszony żeby to wszystko ogarnąć). Myślę że jeszcze do niego wrócę, za jakiś czas...

ocenił(a) film na 10
marciewicz

zgadzam sie piękny film w ciekawy sposób pokazuje jak przetrwac podczas wojny ,oglądałam ten film kilka razy,zrobił na mnie ogromne wrażenie i nie mogłąm powtrzymać łez za każdym razem jak go oglądałam.