Życie jest piękne

La vita è bella
1997
8,4 290 tys. ocen
8,4 10 1 289927
8,0 48 krytyków
Życie jest piękne
powrót do forum filmu Życie jest piękne

arcydzieło...

ocenił(a) film na 10

Piękny film o sile miłości... Historia ojca, który woli poświęcić swoje życie niż pozwolić, aby jego synek poznał brutalną rzeczywistość wzrusza, jednoczesnie przerażając...Myślę, ze nowe spojrzenie na tragedię nazizmu i holocaustu może bardziej przemawiać do odbiorców niż inne filmy o czasach II wojny światowej... Znakomite aktorstwo, reżyseria i genialny scenariusz... Ten film po prostu trzeba zobaczyć... ;]

ocenił(a) film na 9
miriam_b

Doskonale to opisałaś. Ja dodam tylko- Miłość nie zna granic...

justynahh

zgadzam się z wami. mi zawsze chce się płakać gdy to oglądam.

miriam_b

No i ta muzyka:) zakochalam sie w Offenbachu:P

ocenił(a) film na 8
Syla_81

Ja chciałabym zwrócić jeszcze uwagę na jedną sprawę... Wydaje mi się, że wszyscy są zachwyceni głównym bohaterem, ze względu na to, że był wspaniałym ojcem chcącym uchronić syna przed śmiercią i przerażającymi wspomnieniami z obozu. Zgadzam się z tym w 100 % jednak...

Nie można pomijać przy tym postawy matki chłopca, która z własnej woli postanawia się znaleźć w obozie koncentracyjnym. To również jest przejaw wielkiej miłości i oddania. Taka postawa jest także wzruszająca i godna podziwu.

Pozdrawiam :)

ocenił(a) film na 8
miriam_b

Wysoka nota i opis filmu sprawiły, że musiałam go obejrzeć. Historia czasem zabawna, czasem wzruszająca, opowiedziana w bardzo niezwykły sposób. Zgadzam się, że brakuje takich filmów w dzisiejszych czasach. Najbardziej wzruszyły mnie słowa dorosłego już Giozuego o swoim ojcu, który tyle dla niego zrobił. Natomiast wstrząsnęło mnie do głębi zachowania lekarza Lessinga, kiedy to prosił Guido o rozwiązanie zagadki, podczas gdy główny bohater znajdował się już w obozie. Arcydzieło będące mieszanką emocji, długo pozostające w naszych myślach. Polecam!

ocenił(a) film na 9
tajus

czy wstrząsnęło...dr.Lessing - na ile mogło zależeć mu, by ratowac choćby życie Guido. owszem polubił go, ale najpotrzebniejszy był mu do zagadek, jak przy obsesji.a tak stanął za rodakami.nie było to zaskakujące
cały film, jak najbardziej jeden z tych pięknych ;)

ocenił(a) film na 9
Katie

To niesamowite że ten film można opisać jednym słowem, które doskonale opisze jego fabułe, aktorów i muzyke.
Po prostu- Piękne.

ocenił(a) film na 10
miriam_b

Bardzo dobrze to opisałeś, przyznaję film który z pewnością warto zobaczyć i którego treść warto przemyśleć.

ocenił(a) film na 10
miriam_b

Nie pozostaje mi nic innego jak tylko podpisać się pod waszymi wypowiedziami. Film wzrusza od początku do końca. Chociaż tyle już filmów powstało na temat holocaustu to ten jest zdecydowanie inny. Mimo tego, że w zasadzie brak w nim scen, w których pokazane są ludzkie łzy i rozpacz to nie sposób patrzeć na te obrazy obojętnie i człowiekowi same łzy się do oczu cisną.
Jeszcze co do pierwszej części filmu w której Guido stara się o względy Dory to jest przezabawna, a ich dialogi wprost urocze ;)
Polecam gorąco!

ocenił(a) film na 9
Mariposs_a

Wszystkim , którym podobał się film polecam "Pociąg życia" .