Życie jest piękne

La vita è bella
1997
8,4 290 tys. ocen
8,4 10 1 289898
8,0 48 krytyków
Życie jest piękne
powrót do forum filmu Życie jest piękne

niesamowity

ocenił(a) film na 10

"-Kogo nie lubisz?
- Pająków
- A ja Wizygotów. To napiszemy, że Wizygotów i pająków nie wpuszczamy."

ocenił(a) film na 8
inesseni

Ten tekst całkowicie rozłożył mnie na łopatki. Zabawne, a zarazem smutne jest to jak Guido próbował przyćmić swoim humorem nienawiść i okrucieństwo, które ich otaczało.

ocenił(a) film na 10
inesseni

" - Dlaczego nie krzyczałeś?
- Cisza to najpotężniejszy krzyk"

"Uwielbiam otaczać się zbytkiem"

"Przypomnij sobie słoneczniki. Jak jeden z nich za bardzo się pochyla, już po nim. Nie jesteś służącym, ale sługą"

ocenił(a) film na 10
inesseni

"- Mam milczeć?
- Masz myśleć "

ocenił(a) film na 10
inesseni

Śmiech
" Dalej jest sklep z żelazem.
Tam nie wolno wchodzić Hiszpanom i koniom."

Smutek
" Zabieramy czołg do domu!
Wygraliśmy! "

Się popłakałem ...

ocenił(a) film na 3
Yattaman

I nie proście o lizaki! Wczoraj zjadłem ich 20. Teraz boli mnie brzuch. Ale były smaczne. Muszę uciekać, bo bawimy się w chowanego.

ocenił(a) film na 10
Yattaman

dokładnie! jedyny film jaki w życiu widziałem który wywołał u mnie wręcz gargantuiczny śmiech [ ta scena tłumaczenia przez Guido zasad obozu - mistrzostwo świata ! ] oraz smutek.

Arcydzieło

inesseni

To jest najpiękniejszy film jaki kiedykolwiek widziałam. Ilekroć go oglądam, przy zakończeniu zawsze płaczę ze wzruszenia. Benigni to geniusz. Film jest wspaniały.

ocenił(a) film na 10
gnothi_seauton

Mam dokładnie to samo.Kocham ten film, mogę go oglądać wiele razy i wciąż robi na mnie ogromne wrażenie.
Benigni genialnie połączył komedię (kto mógł pomyśleć, że można w ogóle zrobić film z elementami komediowymi o tej tematyce) z dramatem.
Nie mam nawet problemu z odrobinę przerysowaną, trochę bajkową pierwszą połową filmu, bo postać głównego bohatera jest cudowna a jego kolejne spotkania z "Księżniczką" tak urocze, że oglądam ją zawsze z uśmiechem na twarzy.
I świetnym zabiegiem było zestawienie tej optymistycznej pierwszej połowy z o wiele cięższą drugą.Piękny film o miłości, zarówno tej romantycznej, jak rodzicielskiej.Chyba nie ma filmu, który piekniej obrazowałby miłość ojca do syna.

ocenił(a) film na 8
_malena_

Czy ostatnio leciał w telewizji? Bo nagle nastał wylew odpowiedzi, zaś wcześniej panowała era milczenia.

ocenił(a) film na 10
Heisen

Tak, był na Ale kino przedwczoraj:)

ocenił(a) film na 10
_malena_

w sobotę leciał na TVP Kultura :)

ocenił(a) film na 10
Yattaman

Fakt, pomyliłam program, bo tam wcześniej był kilkakrotnie emitowany.

ocenił(a) film na 10
inesseni

film rewelacyjny, rozśmiesza a następnie mocno wzrusza

ocenił(a) film na 9
inesseni

- Jakie ma pan przekonania polityczne?
- Benito, Adolfo - spokój! Co mówisz?
- Pytałem, jak się Panu wiedzie.