Życie to jest to

La Chispa de la vida
2011
6,2 3,3 tys. ocen
6,2 10 1 3304
6,2 4 krytyków
Życie to jest to
powrót do forum filmu Życie to jest to

Nazywanie tego świetną, zwariowaną komedią jest raczej mocno nie na miejscu. Nie mówię, że nie ma tu elementów humorystycznych, bo są, głównie z pogranicza groteski, czarnego humoru, sama satyra też bywa zabawna, nie mniej nie jest to celem nadrzędnym filmu i jednak nie jest to wesoły obraz.

ocenił(a) film na 8
mk1993

Fakt, sam kilka razy zaśmiałem się na tym filmie, ale to chyba dla rozluźnienia atmosfery reżyser wplótł w scenariusz takie smaczki. Bo ogólnie nazwanie tego filmu "świetną komedią" jest co najmniej nieodpowiednie. "Życie to jest to" jest ciężkim filmem z porządnym i raczej wyrazistym przesłaniem. A to, że tyle osób na Filmwebie widzi w nim tylko komedię jest raczej przerażające. To nie pierwszy film tego reżysera, który przypadł mi do gustu - dlatego mocne 8 się należy;)

użytkownik usunięty
Orbb

Nie uważam, żebym popełniła foux`pas pisząc , że film jest świetną komedią. Bo to jest komedia, taki jest gatunek tego filmu.
Alex de la Iglesia pokazał tragiczną historię w sposób prześmiewczy. Taki był jego cel. Gdyby chciał zrobić z tego filmu dramat, to by zrobił dramat.
Zrobił świetną satyrę, umiejętnie przerysowaną a satyra z gatunku nie bywa, ale jest śmieszna. Nie każda komedia musi być w stylu Briget Jones.
Nie uważam też , że „Zycie ....” jest cieżkim filmem. Jest to naprawdę zabawny obraz, pełen humorystycznych dialogów i zabawnych gagów.
I chyba taki miał być, jak na satyrę przystało. Humor z lekka perwersyjny , ale humor.
Wg mnie celem rezysera było ośmieszenie mediów, ośmieszenie współczesnego widza, a nawet i tu naraże się widzom, którzy dopatrują się w filmie głębokiego jak rów mariański przesłania, samego głównego bohatera, który ze zrezygnowanego, z poczuciem niskiej wartości człowieka, błyskawicznie sie zmienia w pewnego siebie "biznesmenem" zatrudniającego nawet własnego agenta. Który te wszystkie sytuacje prowokuje, udzielając wywiadów, targując się o pieniądze. Jedynie w 100% tragiczną postacią jest żona głównego bohatera.