2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143515
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Z gazeta.pl

"Największą atrakcją weekendu ma być niezwykły pokaz "2001: Odysei Kosmicznej" Stanleya Kubricka. Będzie to - jak zapewniają organizatorzy - pierwsza tego typu prezentacja zrealizowanego w 1968 roku obrazu, olśniewającego niezwykłym połączeniem ważkich treści, muzyki i obrazu. Film będzie wyświetlony w piątek po zmroku (o godz. 21.30) na olbrzymim - 20x10 m - ekranie. Obejrzy go - jak zapewnia pomysłodawca koncertu Adam Radoń - przynajmniej 2001 widzów. Muzykę wykona orkiestra symfoniczna i chór Filharmonii Łódzkiej pod batutą Marcina Wolniewskiego - łącznie 170 osób. Nieziemsko zabrzmi walc wiedeński Richarda Straussa. A statki kosmiczne będą płynąć w przestworzach..."

Zapraszamy do Łodzi :)

http://miasta.gazeta.pl/lodz/1,35136,6609004,Miedzygalaktyczne_swieto_Lodzi.html

użytkownik usunięty
mispanda

Bardzo chciałem przyjechać, ale niestety nie mam na to czasu ;/ Bardzo żałuję.

ocenił(a) film na 10
mispanda

Veni, vidi, jestem zachwycona ;-) Łódzka orkiestra dała z siebie wszystko!

użytkownik usunięty
mispanda

Byłam, widziałam. Niesamowite uczucie oglądać to dzieło na takim ekranie przy takim akompaniamencie. Naprawdę świetny film.

mispanda

Byliśmy ze znajomymi, niestety miejsc siedzących było trochę mało a stać przez 3 godziny w zimnie, to nie było to co chcieliśmy tego wieczora robić.. Szkoda..

użytkownik usunięty
115MilDoGranicWyobrazni

jest jakiś filmik z tego wydarzenia?

To było fantastyczne, elektryzujące, genialne! Ze świetną muzyką na żywca... powalający efekt. Niech żałują ci, którzy postanowili zostać w domu.

użytkownik usunięty
115MilDoGranicWyobrazni

Myślałam, że więcej będzie miejsc. Dużo ludzi stało za barierkami. Już w trakcie wiele osób wyszło, ale nie wpuszczali ludzi. Obok mnie były puste miejsca... Mi się udało akurat usiąść, więc nie narzekam. Opłacało się wymarznąc ;)

wpuszczalismy ludzi do srodka. akurat tego dnia obstawialem ta impreze. ci ludzie ktorzy chcieli i pytali sie to wchodzili bez zadnych przeszkod. generalnie w mojej opinii film nie byl zachwycajacy. warto bylo posluchac tam muzyki i nic wiecej. gniot jakich malo. osobiscie wolalbym gdyby zostal puszczony jakis lepszy film np. wladca pierscieni z orkiestra symfoniczna. to bylaby bajka

użytkownik usunięty
Goofy1202

O gustach się w sumie nie dyskutuje. Ja bardzo cenie Kubricka jako reżysera i lubię jego filmy. A na pewno nie nazwałabym Odysei 'gniotem'. Ten film jest specyficzny - ma taki psychodeliczny klimat. Muzyka była naprawdę świetna, Tako rzecze Zaratrustra Straussa robiło naprawdę duże wrażenie. Ja za to np. na Władcy Pierścieni zawsze usypiam ;)

no raczej, ze wpuszczali, wiem, bo sama weszlam. filmem zachwycona nie bylam, ale dla orkiestry oplacalo sie w tej jakze ozezwiajej temperaturze siedziec.