2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143515
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Dlaczego ten film znajduje się AŻ tak daleko? Jeszcze jak ostatnio tutaj zaglądałam film był na sto-którymś miejscu, a teraz? Eh... Niedługo znajdzie się jeszcze dalej i większość fanów złapie się za głowę.

ocenił(a) film na 10
AnnaFiend

Powiem Ci tak że już od bardzo dawna na Filmwebie działają zorganizowane grupy fanów filmów typu Hanna Montanna ,HSM nie wspominając o Zmierzchu, których zadaniem jest tylko i wyłącznie obniżanie ocen takich klasyków jak właśnie 2001: Odyseja Kosmiczna nie mówiąc już o innych kultowych filmach w stylu Obcy, Predator, Rambo, Rocky, Szklana Pułapka, i wiele innych filmów z tamtych okresów, a to tylko po to aby móc swoim w ich rozumowaniu "arcydziełom" w/w wstawić 10/10 i wywindować je na szczyt rankingu TOP, mam taką nadzieje ( pewnie nie tylko ja) że osoby odpowiedzialne za portal Filmweb coś z tym zrobią.

Pozdrawiam

ps:
pamiętam że kiedyś jak zakładałem konto to Odyseja była w pierwszej trzydziestce rankingu a teraz leci na łeb na szyję.

ocenił(a) film na 10
The_Gunners

The_Gunners - zgadzam się z tobą w stu procentach; może jakiś test osobowości czy badanie gustu filmowego przed zarejestrowaniem?

ocenił(a) film na 10
Mr_MB

Hah, również się zgadzam, chociaż tego 'testu osobowości' połowa by nie pewnie przeszła ;)

ocenił(a) film na 10
AnnaFiend

Dobrym sposobem byłoby wprowadzenie opłaty sms za założenie konta na filmwebie tak jak jest w przypadku imdb, albo użytkownicy którzy maja określoną liczbę punktów za dodawanie danych o filmie będą mogły wstawić ocenę danemu filmowi ,takie propozycje już padały tutaj na portalu i moim skromnym zdaniem nie byłoby to takie złe,skończyłyby się tzw konta widma gdzie użytkownik rejestruje się tylko raz po to żeby ocenić swój ulubiony film a innym wstawiać jedynki żeby tylko jego ulubieniec mógłby być jak najwyżej w rankingu.

ocenił(a) film na 10
The_Gunners

Wiesz, ale jeśli ktoś po prostu nie ma czasu szukać ciekawostek o filmach na innych stronach, buszować w sieci (osobiście zanm bardzo dużo takich osób, włączam w to siebie) to nie za bardzo byłoby to fair wobec nich, gdyby oczywiście była taka zasada, że 'trzeba'. Co do opłaty za sms byłabym bardzo skłonna. W końcu wielu osobom nie opłacałoby się wysyłać smsa tylko po to by móc się zarejestrować i ocenić film na 1 ;) I oczywiście, fajnie by było w koncu popisać na forum bez trolli, ahh, marzenia nic nie kosztują.

Chociaż i tak wątpię by ktokolwiek miał zrobić z tym porzadek. W końcu to nie jest parę osób, które tak robią, tylko cała plaga. Trudno wytępić.

użytkownik usunięty
The_Gunners

Bez sensu, Filmweb ma być darmowym portalem z którego każdy może korzystać. Pomysł z limitem punktów też jest bez sensu, jak słusznie zauważyła AnnaFiend nie każdy ma czas na to żeby bawić się w jakieś punkciki. Ja rzadko kiedy mam czas i ochotę zalogować się na FW a tym bardziej nie miałbym czasu na wyszukiwanie filmowych ciekawostek. A po za tym ci którzy nie mieliby wystarczającej liczby punktów to co? byliby użytkownikami drugiej kategorii? Polecam się wyluzować i nie zwracać uwagi na to jakie średnie mają filmy i na to jakie miejsce zajmują w rankingach.

ocenił(a) film na 10

Chociaż jakby taka jednorazowa wpłata kosztowała, załóżmy 3,66 czy coś koło tego, świat by się nie zawalił, a ograniczonoby chociaż trochę poziom na stronie. Bez przesady, kto chce czytać jakieś durne, obraźliwe teksty? Po jakimś czasie to się stało wręcz nieznośne.
Nie, nie, z tymi punktami to i tak myślę, że by nie przeszło ;)

ocenił(a) film na 10
AnnaFiend

* 'ograniczonoby poziom' co ja napisałam... podniosłoby to poziom ;)

użytkownik usunięty
AnnaFiend

Nie zawaliłby się. Więc daj mi te np. 3,66. To nie są mega wielkie pieniądze, ale raczej nie zapłaciłbym za aktywacje konta. Wypowiedzieć można się gdziekolwiek bez żadnych opłat. Dlatego takie rozwiązanie jest kiepskie.

ocenił(a) film na 10
AnnaFiend

dlatego, że nasze społeczeństwo zatacza powoli koło w swoim rozwoju i niedługo znowu zaczniemy zachowywać się jak bezmyślne małpy

użytkownik usunięty
dead_evil

Och, tak, tak, najmądrzejsza i najwybitniejsza wypowiedź jaką w ostatnim czasie przeczytałem. Tak się czasami zastanawiam czy ludzie w latach 60-tych byli mądrzejsi i lepiej wykształceni niż my teraz, albo czy mieli łatwiejszy dostęp do wiedzy niż my teraz? i myślę sobie np o moich dziadkach i zadaję sobie te pytania. Czy jestem mądrzejszy od nich? myślę że tak. Czy jestem lepiej wykształcony? z pewnością tak. Czy mam łatwiejszy dostęp do wiedzy niż oni w latach 60-tych? oczywiści że tak. A więc czy zataczam koło i staczam się w rozwoju? jestem mądrzejszy, lepiej wykształcony, a ewentualne braki mogę bez trudu nadrobić. Odpowiedź brzmi: Tak, staczam się i muszę pójść na drzewo i zerwać sobie kilka bananów. Do zobaczenia na gałęzi.

PS
Słyszałem że małpy nie są takie głupie jak niektórzy myślą...ale może coś pomyliłem.

ocenił(a) film na 10

Idealnym wyjściem byłaby darmowa weryfikacja numeru telefonu, tak jak to jest na imdb (a przynajmniej tak było gdy się tam rejestrowałem mniej więcej rok temu). Wpisywało się swój numer komórki, na który automatycznie wysyłany był indywidualny kod do aktywacji konta. Rozwiązanie świetne, darmowe i co najważniejsze skuteczne - większość ludzi posiada jedną lub dwie komórki, więc liczba multikont zmalałaby praktycznie do zera.

ocenił(a) film na 10
dead_evil

marność nad marnościami!!

ocenił(a) film na 10
AnnaFiend

No ... ale faktycznie 207. miejsce to troche źle o nas świadczy.

ocenił(a) film na 10
AnnaFiend

Nie bo ten film to przecież tylko efekty specjalne.. a jak komuś wytłumaczysz, że tak nie jest to jeszcze na dodatek wszystko obróci się przeciwko Tobie i to Ty jesteś ten głupi!! A, zapomniałem dodać o najważniejszej rzeczy.. "TEN FILM JEST NUDNY!!" A test osobowości wcale nie jest złym pomysłem..

ocenił(a) film na 10
DLoN92

Do DloN92: Widzisz.... Łowca Androidów jest na 307. miejscu, co również uważam za śmieszne, ale co zrobisz... Peace