2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143515
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

1. 2001 - od momentu gdy powstał inspiracja dla filmowców co się biorą za bary w temacie - dzieje ludzkości. Metaforyczną przypowieść Kubricka o człowieku, jego wędrówce i przepaści dzielącej go od "wyższej formy życia" ( oraz bliskości sąsiadującej w człowieku natury zwierzęcia przenikającej całą twórczość Stanleya ) starają się zasypać z rozmaitym skutkiem.

2. Blade Runner - jeden z tematów "Odysei" - rozwoju świadomości wśród maszyn tu znalazł jak dotąd swe najpełniejsze rozwinięcie. Plus efektowny mikrowszechświat jaki sobie człowiek zbudował i w jakim się kisi sam w sobie zapładniający myślowo.

3. Star Trek: The Motion Picture - pierwszy z kinowej serii. Jak dotąd najlepszy, pobudzający wyobraźnię, atrakcyjny wizualnie z naśladowców Kubricka jakie miałem okazję dotąd widzieć.

To moja trójka.

grzegorz_cholewa

Typy innych?

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Solaris Tarkowskiego, chociaż ten film nie jest typowym s-f.

Kamileki

Uzasadnienie jakieś? Choćby na dwa słowa?

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Bardzo enigmatyczny klimat, który w dobry sposób ukazuje istotę wszechświata oraz inne formy życia.

Kamileki

Haha, niech będzie.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Chociaż można by inaczej zekranizować powieść Lema - z większą "pompą" , Tarkowski zrobił to na swój sposób. Czyli prostota w czystej postaci.

Kamileki

Z Tarkosia dotąd 3 filmy obejrzane. Solaris jeszcze nie tknęłem.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Ja z kolei na odwrót, ale mam zamiar zobaczyć jego każdy film, a co do Solaris to polecam, nie jest to dzieło wybitne, ale godne uwagi jak dla mnie.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

+ Alien (za niesamowity klimat, efekty specjalne, montaż, scenografię i w ogóle całą stronę techniczną)
+ Matrix (pomysł, filozofowanie, strona techniczna i naszpikowanie aluzjami i odniesieniami kulturowymi)

Swoją drogą ciekaw jestem jeszcze filmu "Metropolis" na trailerach wygląda nieźle, jak na czasy w których powstał.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

Terminator (1,2)
Matrix
Powrót do przyszłości

2001 Odyseja kosmiczna strasznie nudny film jak na ten gatunek

Jakieś uzasadnienie dla tych wyborów?

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

klasyk
klasyk
klasyk

Dobrze powiedziane.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

Z tych co jeszcze nie padły niech będzie Stalker, za wybitne zdjęcia, aktorstwo, szerokie możliwości interpretacji, ale przede wszystkim unikalny, duszny i hipnotyzujący klimat.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Nie widziałem tego Star Treka ale jeśli stawiasz go w szeregu z dwoma takimi filmami to chyba będę musiał.

Sam wymieniłbym właśnie owe dwa i Aliena. Bardzo chciałbym móc dać tu też coś mniej znanego chociażby ze stajni Terry'ego Gilliama ale żaden z tych trzech filmów nie kwalifikuje się do usunięcia...

aliensavage

A obejrzyj, obejrzyj.

użytkownik usunięty
aliensavage

Pierwszy kinowy "Star Trek" ma zaskakująco dobry scenariusz i coś co bez jakiejś większej przesady można nazwać filozoficzną głębią. Oglądałem ten film dość dawno, ale pamiętam, że miałem skojarzenia z "Solaris" Lema :-)

ocenił(a) film na 8
grzegorz_cholewa

Ja bym dodał Fahrenheit 451. Ekranizacja książki Bradbury'ego. Przedstawiająca totalitarne państwo, w którym zakazane jest czytanie książek. Poprzez media państwo wpływa na umysły ludzi, co niestety sprawdza się w naszym społeczeństwie.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

Ograniczę się do tytułów, które jeszcze tutaj nie padły:

"Planeta Małp" (1968) - za inteligentne ośmieszenie kreacjonizmu, naszego pogardliwego stosunku wobec zwierząt i przekonania o własnej nad nimi wyższości oraz za szokującą końcówkę z zakopanym w piasku symbolem wolności.

"Ghost in the Shell" - za cyberpunk, świetny motyw muzyczny i ... jeszcze raz za cyberpunk.

"The Thing" (1982) - za klaustrofobiczny klimat, uczucie narastającej paranoi, świetną muzykę Morricone i kreatury od Botina.
Dużym plusem jest także otwarte zakończenie i sporo niedopowiedzeń - nie wiadomo kto i kiedy został zasymilowany przez Obcego.

Skoro też anime wymieniać to tu będzie tego sporo więcej. "Akira" musi być i pewnie wiele więcej jakich nie oglądałem bo Japońce mają tego sporo w zanadrzu.

grzegorz_cholewa

Ktoś tam se zrobił listę 100 najlepszych filmów s-f:

http://www.swiatkowski.net/index.php?option=com_content&task=view&id=67& amp;Itemid=38

ocenił(a) film na 1
grzegorz_cholewa

Pierwszą dziesiątkę to bym właśnie taką wybrał, tyle że zmienił kolejność i usunął odyseję haha

cameron_baum

Wstawił bym Star Treka - TMP w miejsce 2010. Poza tym może być. No i pierwsze miejsce jest najlepszym wyborem jaki tylko może być. :P

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

dobra lista, choć 2010:OK rzeczywiście tam nie pasuje. Świetnie że doceniono The Thing

ocenił(a) film na 1

Zabrakło Terminatora 1

użytkownik usunięty
cameron_baum

zgadzam się, pierwszy Terminator również zasługuje na pierwszą dziesiątkę najlepszych filmów sci-fi

ocenił(a) film na 1

Ubolewam nad tym bo 1 jest jednak ciut lepsza pod pewnym względem :)

użytkownik usunięty
cameron_baum

jedynka przede wszystkim ma mocny, ciężki klimat, jednak mimo wszystko ja wolę dwójkę

ocenił(a) film na 1

Jedynka prawie cały czas dzieje się w nocy przede wszystkim, dodatkowo potęguje to wszystko soundtrack i Arnold bezduszny :D

ocenił(a) film na 10
cameron_baum

I genialna kreacja Michaela Biehna.

ocenił(a) film na 1
Kamileki

To właściwie jedyna jego dobra rola :D
Ta i w ALIENS :D

ocenił(a) film na 10
cameron_baum

No właśnie , a szkoda bo facet wymiata - mógł dostać jakieś ciekawe role jeszcze.

ocenił(a) film na 1
Kamileki

Zagubił się niestety :( Poza tym dwoma wyżej wymienionymi to nie znam go z innego filmu.
AHA!
Jest jeszcze w reżyserskiej wersji Terminatora 2.
Polecam :)

ocenił(a) film na 8
grzegorz_cholewa

" Aliens ", przed " Alien ", SW na 10 miejscu, a Blade Runner DOPIERO na 3. Co to za ranking ... :)

użytkownik usunięty
Marian3k

''Aliens , przed Alien'' - to nie pierwsza już taka sytuacja z którą się spotykam, wiele opinii twierdzących iż Cameron nakręcił lepszy sequel od oryginału Scotta.

''Blade Runner DOPIERO na 3'' - jak to dopiero na #3? to dobre miejsce a nawet powiedziałbym że o jakieś 5 za wysokie

ocenił(a) film na 8

Wyraziłem tylko swoją subiektywną opinię.

użytkownik usunięty