2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143515
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

A.C.CLARKE

ocenił(a) film na 10

...widzę,że wielu widzów zapomina lub nie wie - szczególnie tych niszczących film - podobać im się nie musi - nie o to mi się rozchodzi - że wszystko się zaczęło od.....ARTHURA C.CLARKE'A - tak - tak jak KONTAKT od SAGANA - że sa tacy którzy nie oglądają tego bo to kanon / bo Kubrick / bo wypada ale bo się podoba - bo cenią pisarza w którego literaturze się odnajdują - ja wiedzę tam to co lubię - PODRÓŻ - KOSMOS - JOWISZ - STATEK KOSMICZNY - ASTRONAUTYKĘ - TAJEMNICĘ a podróż najważniejsza to podróż do wnętrza siebie......

ocenił(a) film na 10
Baronek7

Z tego co wiem Clarke napisał książkę dopiero po premierze filmu, na podstawie scenariusza utworzonego wspólnie z Kubrickiem...

ocenił(a) film na 10
balcus123

tak - zgadza się - Kubrick był reżyserem a Clarke pisarzem i naukowcem - jednak na ogół ocenia się sam film - bez odniesienia do Clarke'a.....

ocenił(a) film na 10
Baronek7

Możesz wytłumaczyć, bo nie bardzo rozumiem?
to z odniesieniem do Clarke'a

ocenił(a) film na 10
balcus123

...bowiem dla wielu ODYSEJA jest Kubrickowska jedynie a pisarzem jest przecież Clarke - bardzo pomijany w całej dyskusji o wszystkim....

ocenił(a) film na 10
Baronek7

Zgoda... ale przełomowość tego filmu polega nie tylko na fabule, ale właśnie chyba przede wszystkim na reżyserii i w dalszej kolejności realizacji. Clarke na pewno był tutaj nie bez zasług, ale i tak zdaje mi się, że jest on bardziej 'Kubrickowski'. Chociaż bardzo możliwe, że jest tak jak mówisz, czyli Clarke odpowiadał za stronę 'naukową'.
PS sorry za odpowiedź dopiero po kilku dniach, ale ostatnio żyłem w jaskini bez dostępu do wi fi
heh

ocenił(a) film na 10
Baronek7

Na jakiej podstawie sądzisz, że wszystko zaczęło się od Clarke'a? Przecież jasne jest, że inicjatorem realizacji Odysei był Kubrick, a nie Clarke. Poza tym jeśli chodzi już o samą wagę twórczą, to mimo iż pewne pomysły Clarke'a były genialne i rzeczywiście zaakceptowane przez Stanley'a, tak wiele z nich niekoniecznie. To właśnie Kubrick kontrolował całą realizację 2001. "Nie pozwolił" nawet na przedpremierowe wydanie książki...