2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143507
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Absurd

ocenił(a) film na 10

Absurdem jest fakt, że to dzieło znajduje się na 302 (!) miejscu w rankingu światowym, nie wchodząc choćby do pierwszej setki, w przeciwieństwie do "Intouchables" [ 3 miejsce (sic)] czy "Chłopca w pasiastej piżamie" (27.). Dlaczego?

hl22

Pytam po raz setny - kogo obchodzi ranking filmwebu ?

ocenił(a) film na 10
adeck92

Hm, masz rację, czytając posty dotyczące bitwy Idiotów z Debilami nie mam już żadnych złudzeń.

adeck92

Ranking fw,chyba nigdy nie był kompetentny.

_retla_fw

Jestem w stanie stwierdzić, że kiedyś było nawet gorzej niż teraz.

ocenił(a) film na 9
neo_angin

Dlaczego?

Niedzielny_Filmowiec

Kiedyś znalazłem ranking z 2008 roku i był jeszcze gorszy od aktualnego.

ocenił(a) film na 10
hl22

Faktycznie smutne, ale nie przejmuj się! :)

hl22

Ten film to nudny gniot.Powinien znajdować się na ostatnim miejscu.

ocenił(a) film na 9
hl22

Nie ma co się sugerować jakimiś rankingami. W obecnych czasach niestety myślenie nad istotą tego co chciał przekazać reżyser kończy się stwierdzeniami o nudzi i gniotach. Teraz kino czy cokolwiek musi być dosłowne , żeby nie trzeba się było zastanawiać. Bo przecież po co.

Cholernie smutne :/

hl22

Olej ranking filmwebu. Podam ci przykład:

Nietykalni 3 msc. - żyjesz jeszcze?
Mila, Forrest - odpowiednio 4,5 albo na odwrót - sorry, że cię tak dobijam.

Odyseja to tylko jeden z filmów, które mają zaniżane oceny przez hejterów i "znafców"
Matrix, WP, STar Wars(stare), Terminator 2, Ostatni Samuraj, Batman Początek, trylogia Mrocznego Rycerza itd.

Obczaj sobie IMDB, może się pocieszysz, TDK na 6. msc - toż to sukces, film akcji w TOP 10.

hl22

Ale Kubrick na 2 miejscu. Nie jest tak źle.

ocenił(a) film na 10
hl22

Nie spodziewałem się takiego odzewu po niemal 3 miesiącach! Patrząc z perspektywy tego czasu mogę dziś rzec jedno: niewarte funta kłaków są tematy takie, jak ten, który tutaj założyłem, bo primo: stawiam dolary przeciwko orzechom, że i tak niczego nie zmienią; secundo: rankingi nie mają znaczenia - zawsze jest to subiektywna ocena, jakkolwiek by na to nie spojrzeć - dlatego należy kierować się własnym gustem a nie wydumanymi listami, z których połowa filmów jest nie warta poświęconego czasu.

hl22

nie ma co się przejmować rankingami