Czy film mozna uznac za adaptacje ksiazki "Odyseja kosmiczna"? Ktore z nich mialo swoja premiere wczesniej? A jezeli prawowitym pierwowzorem jest "The Sentinel" to czy doczekal sie polskiego przekladu? (do matury)
O, widzę, że zamierzasz wybrać ten sam temat co ja ;].
Tak, również się zastanawiałem nad wybraniem 2001:ASO, ale właśnie - na dobra sprawę nie można wykorzystać książki Clarka. Powstawała ona na równi ze scenariuszem do filmu Kubricka, w dodatku swoją premierę miała po nim. Więc odpada, a pozostaje właśnie Sentinel. Nie wiem czy został on przełożony na polski i wydany (ale pewnie tak), ale to tylko krótkie opowiadanie.. Ciężko w oparciu o nie przygotować dobrą prezentację..
pozdrawiam
Kubrick zwrócił się do Clarke'a z prośbą o scenariusz do "dobrego filmu s-f". Ten przypomniał sobie o napisanej kiedyś noweli "The Sentinel", i na jej podstawie, wspólnie z Kubrickiem, napisał scenariusz. Przy okazji powstała książka "2001: Odyseja kosmiczna" (to ona jest raczej oparta na scenariuszu, nie na odwrót).
A nowela "The Sentinel" doczekała się polskiego przekładu, można ją znaleźć w którymś ze zbiorów opowiadań Arthura. C. Clarke'a. Niestety nie jestem pewien polskiego tytułu - zdaje się że brzmiał "Posterunek". A może "Strażnik"?
Pozdrawiam.
Polski tytuł to "Posterunek" a znaleźć je można np w zbiorze opowiadań "Spotkanie z meduzą", Biblioteka Fantastyki [Alfa] (tom 14), rok wydania 1988. Znalazłem te dane na BiblioNETka.pl