2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143503
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Jestem właśnie po filmie i zrobił na mnie piorunujące wrażenie. Świetne efekty specjalne jak na koniec lat 60 i to bez komputerów czy programów do obróbki filmu. Wspaniały wygląd baz kosmicznych, urządzeń i nowatorskie jak na tamte czasy pomysły jak na przykład Picturephone. Muzyka także na bardzo wysokim poziomie. Końcowa scena z wyłączaniem HAL'a mistrzowska. 10/10 i do ulubionych

Walka_dalej_trwa

Oglądałem go wiele lat temu i nadal pamiętam o nim

Walka_dalej_trwa

świetnie się go oglądało marząc o przyszłości

ocenił(a) film na 8
popup

Czym miał być "Jowisz i w głąb nieskończoności"? Nie jestem w stanie ogarnąć "co autor miał na myśli".
I co w tym wszystkim ostatecznie miał znaczyć ten monolit? Miał być symbolem czasu? Dobitnie pokazać, że nasze życie to nieustające zmiany, które mimo wszystko i tak nie mają znaczenia, gdy spojrzy się na nie z perspektywy tak ogromnego czasu?

MasterFroid

może geniusz filmu polega na tym, że zamiast postawienia problemu "co autor miał na myśli" stawia problem "co widz ma na myśli".

ocenił(a) film na 10
popup

Zgadza się. Ten fragment to impresja, coś na pograniczu malarstwa abstrakcyjnego i kina. Można znaleźć w sieci interpretacje tej części, z tym że nie wiem, czy ma sens rozkładanie tego na czynniki. Osobiście odnajduję tam podróż wstecz do początku wszechświata, do wielkiego wybuchu i czegoś pierwotnego, co go zainicjowało. Ale ta głębia nieskończoności, jak to głębia nieskończoności raczej prostemu rozumieniu się wymyka i lepiej ten fragment filmu przeżywać, niż obejmować umysłem.

bnch13

racja, duże znaczenie mają tutaj uczucia, które trudno ująć w słowa