2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143503
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Arcydzieło

ocenił(a) film na 10

Najlepszy film jaki kiedykolwiek powstał.

ocenił(a) film na 10
g4lu84

To prawda. Ja na samym szczycie wraz z Odyseją stawiam jeszcze Lot Nad Kukułczym Gniazdem.

użytkownik usunięty
g4lu84

BŁAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHHAHAH!!!

Ma rację ty głupku.

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

film bez fabuły nie może być najlepszy. Skazani shawshank już są lepsze bo tam przynajmniej jest fabuła

I jak ty chcesz gadać jak nie rozumiesz na czym polega sztuka? A w sztuce przez duże S ozdobniki typu narracja taka a siaka jest często sprawą drugorzędną. I po co tu przytaczasz Skazanych - tytułem, który posługuje się innymi środkami wyrazu? Przytocz coś o zbliżonej poetyce. Czymś podobnym w duchu.

użytkownik usunięty
g4lu84

Nie ma najlepszego filmu w ogóle.

ocenił(a) film na 10

Nie wchodźmy w szczegóły. Nawet przyjmując, że Twoje założenie jest słuszne, i chcąc rozkładać filmy na wiele czynników takich jak zdjęcia, muzyka, gra aktorska, efekty specjalne czy scenariusz, lub za jedno z kryteriów brać gatunek filmu, to i tak trywialne i górnolotne stwierdzenie, że "2001:Odyseja kosmiczna" jest najlepszym filmem jaki kiedykolwiek powstał znajduję jako najprostsze i najbardziej trafne. Nawet obiektywnie na rzecz patrząc, a co dopiero wyrażając moją osobistą opinię.

użytkownik usunięty
g4lu84

No, chodzi o gatunek. Ciężko to porównać choćby do Obywatela Kane'a, prawda?

ocenił(a) film na 10

Pewnie, że ciężko, ale już łatwo powiedzieć co się komu bardziej podobało ;) . Oglądałem wiele filmów, które zapierały dech w piersiach, ale żaden nie zrobił tego w takim stopniu jak Odyseja.

ocenił(a) film na 10
g4lu84

w tym wypadku raczej bym się nie kłócił
popieram

g4lu84

Nie ma najlepszych filmów, trudno dać taką ocenę

ocenił(a) film na 10
nemo899

Pewnie masz rację. Ale dla mnie ten jest najlepszy jaki widziałem i tak już pewnie zostanie. Nie jestem w stanie sobie wyobrazić co by mogło go przebić. Oczywiście życzyłbym sobie tego żeby któregoś pięknego dnia ukazał się moim oczom lepszy film. To byłby naprawdę piękny dzień.

Załóżmy zatem, że ogólna forma jakiej użyłem w poprzednich postach jest wyrazem mojego nieskończonego podziwu dla tego filmu, a nie chęcią mówienia innym co ma się im podobać.