2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143507
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Ciekawa nuda..

ocenił(a) film na 7

Odyseja kosmiczna jest filmem, który naprawdę ciężko jest mi ocenić. Wywołuje naprawdę ambiwalentne uczucia. Z jednej strony nie można nie docenić wizualnego piękna tego filmu, muzyki, a także fabuły, która od ponad 30 lat stanowi zagwozdkę dla oglądających i doczekała się wielu różnych wyjaśnień.
Ta produkcja właśnie taka jest. Każdy może spojrzeć na nią z innego punktu widzenia. I to jest zarazem jej geniusz, jak i przekleństwo. Film potrafi wywołać całą gamę uczuć od zachwytu po nienawiść. Od niesamowitego napięcia po usypiającą nudę. Wszystko to mieści się w dziele Kubricka.
Odyseja kosmiczna, będąca moim dziewięćsetnym ocenionym filmem na tej stronie stworzyła mi w tym wielką trudność, którą ciężko zakończyć. W zależności od chwili potrafię zastanowić się zarówno nad średnią piątką, jak i rewelacyjną dziewiątką. Średnia arytmetyczna tych liczb daje 7 i na tym chyba zostanie..

ocenił(a) film na 10
piotr_wyp

Mi średnia wychodzi ciągle powyżej 10.

ocenił(a) film na 10
piotr_wyp

Mi średnia wychodzi ciągle powyżej 10.

ocenił(a) film na 7
zuckovsky123

Jakbym to już czytał..

ocenił(a) film na 10
piotr_wyp

O. Faktycznie, nie zauważyłem. To chyba jest enigmatyczne zjawisko wspólnej świadomości fanów Odysei.

ocenił(a) film na 10
zuckovsky123

Szkoda, że bez poprawki na błędy stylistyczne :-)

ocenił(a) film na 10
piotr_wyp

Rzeczywiście było kilka momentów, które można śmiało skrócić. Rozumiem jednak, czemu zostały, Kubrick smakował się efektami, jakich nikt inny nie osiągnął w tym okresie. Natomiast u mnie zupełnie nie przeszkadzało to w odbiorze. Po seansie siedziałem jeszcze z 15 minut wmurowany w fotel, nie mogąc się ruszyć. Ten film zmiażdżył mnie i powalił, dlatego też jest jedynym, któremu śmiało wystawiłem pełną 10.

ocenił(a) film na 10
egghead

momentów nie da się skrócić, są momentami :) a w tym filmie wszystko trwa tyle ile trzeba by nie umknęła żadna myśl

ocenił(a) film na 10
jagamiga1

Pięknie napisane! :)