2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143507
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Czy można jeszcze bardziej?

użytkownik usunięty
kopecjusz

Nie można.

ocenił(a) film na 10
kopecjusz

Niestety nie.

ocenił(a) film na 10
kopecjusz

Nie :( Ja czekam juz od dawna na cos lepiej i nic nie nadchodzi...

kopecjusz

Hahaha, myślę, że można lecz tylko wtedy jakbym ja kręcił. :P

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Grzesiu nakręć film o komentarzach z tego forum. Będzie najlepsza komedia wszech czasów :D

Kamileki

Chyba komediodramat - temat - stan intelektualny społeczeństwa ery internetu.

Kamileki

"Młodzi, wykształceni” to nadchodząca postać współczesnej ciemnoty. A trzeba nam wiedzieć, że nie ma nic gorszego, niż ciemnota mniemająca, iż jest oświecona. Zwyczajna ciemnota wie, że jest ciemna i – zdając sobie sprawę z rozmiarów własnej ignorancji – jest ciekawa świata i chłonna, podczas gdy ciemnota oświecona tego nie wie i myśląc, że zjadła wszystkie rozumy, ma skłonność do pogardzania wszystkim, czego nie może pojąć."

To chyba najlepsze podsumowanie tutejszych kermitów. :D

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

He, bardzo trafny cytat - dziś żyje coraz więcej takich osób, którym wydaje się, że tylko ich interpretacje są słuszne i ostateczne. Przez takie myślenie lekceważona jest prawdziwa kultura (która nie jest reklamowana bo nie przyniesie zysków) a gloryfikowany chłam dla mas. Popatrz Grzegorzu - nowy batman Nolana mimo, że nie jest wyświetlany nawet miesiąc w Polsce zobaczyło już zapewne więcej "młodych, wykształconych" aniżeli Odyseję Kubricka. Czytałem także jakiś komentarz gościa, który pisał że Prometeusz to świetne s-f przyznając jednocześnie, że nie oglądał Obcego i nie ma zamiaru. Smutne to bardzo.

Kamileki

"nie jest wyświetlany nawet miesiąc w Polsce zobaczyło już zapewne więcej "młodych, wykształconych" aniżeli Odyseję Kubricka. "

To mi nie przeszkadza wcale co, kto, ile co widział, przeszkadza za to ignorancja w postach.

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

To jest też wynik tej ignorancji właśnie. Chociaż masz rację - jeżeli ktoś ma zamiar oglądać i ignorować całą wartość merytoryczną Odysei to lepiej niech nie ogląda.

Kamileki

No, ale oglądają. I podstawowy błąd jaki robią - gdzie im się tak śpieszy? :D

ocenił(a) film na 10
grzegorz_cholewa

Wiesz , nigdy nie wiadomo kiedy nadejdzie kostucha.. :D

Kamileki

Przestawienie się na inny sposób opowiadania to tutaj zadanie ponad siły tych "kosmitów". :P

ocenił(a) film na 10
Kamileki

Zaraz, zaraz. Nie uważasz chyba, że trylogia Nolana to "chłam dla mas"? No bez jaj.

ocenił(a) film na 10
Plejbek

Tego nie pisałem, ale jest to produkcja nastawiona głównie na zysk. Tak jest zresztą z każdym bohaterem/ami komiksowymi przenoszonymi na ekran. Batman wypada i tak dość dobrze w porównaniu ze spidermanami, hulkami innymi supermanami filmowymi. Ma być po prostu show no i jest - kultura popularna.

Kamileki

Nie rozumiem jak można oglądnąć Prometeusza a nie oglądnąć Obcego potwora nad potworami.
A ten kawałek "nie ma nic gorszego, niż ciemnota mniemająca, iż jest oświecona" jest cholernie trawny biorąc pod uwagę ludzi którzy udzielając się tu mają zamiar uważać się za lepszych i krytykować opinie innych gdyż oni jej nie podzielają i by udowodnić swoją racje podtrawią tylko ubliżać przed monitorkiem typu ty dzieciak i tak dalej choć muszę przyznać że ubliżenie dzieciak jest nawet miłe bo najlepsze lata życia ma się w dzieciństwie i są to piękne lata wolności.

ocenił(a) film na 10
DemiaN

Uwierz, że są tacy co nie oglądają filmów np. z przed roku 1990. Do tego uważają, że to co było wcześniej jest bezwartościowe i "za stare". Nie ma co jednak sobie głowy zawracać na takich ludzi :)

DemiaN

Kto się uważa za lepszego? Tu jest autentyczne stado ignorantów, które pojęcia w ogóle nie ma co pisze.

ocenił(a) film na 10
kopecjusz

Zaraz pojawią się szczekacze, którzy zarzucą Ci że jesteś snobem, bełkoczesz pseudointelektualnie i tak naprawdę nic nie rozumiesz z tego filmu. Obejrzałem ten film wczoraj po raz trzeci w życiu (ostatnio jakieś 10-12 lat temu na studiach) i było to dla mnie prawdziwie ekstatyczne przeżycie. I teraz pewnie dla niektórych jaram się tak tylko dlatego, że to Kubrick i że tak wypada :)

ocenił(a) film na 10
kopecjusz

Nie można. Bo jak Film można porównywać z filmami?

kopecjusz

T A K!

oczywiście chodzi o pierwsze pytanie

kopecjusz

czy mozna jeszcze gorzej? niestety nie.

revirdixat

A czy jesteś końską spier-doliną? Z pewnością. :D

grzegorz_cholewa

tez mozna tak nazwac to nieudane przedsiewziecie.

revirdixat

Heca buka, że na nim jesteś. Może z plasteliny cię ulepiono? :P

grzegorz_cholewa

rzeczywiscie 'film' ten mozna by porownac do rezultatu zabawy z plastelina dziecka z zespolem dauna.

revirdixat

Jesteś produktem ludzi z zespołem downa? To wiele wyjaśnia. :P Szczere wyrazy współczucia.

grzegorz_cholewa

dzieci z zespolem dauna (takie jak te ktore zrobily odyseje) zinterpretowalyby moja wypowiedz lepiej od ciebie.

revirdixat

Czyli przyznałyby mi rację. W normalnych warunkach na ten świat nie przyszedłeś. :P

Czemu tak w ogóle pijesz zwierzęce siki? Bom ciekaw.

grzegorz_cholewa

kolejna przenosnia trafnie obrazujaca to 'dzielo'.

revirdixat

faktycznie, 'dzieło' z ciebie wyjątkowo 'wybitne'.

kopecjusz

Jest to prawda słuszna również w przypadku paru innych tytułów