2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143507
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Dlaczego Tcm zawsze puszcza gołą wersje angielską; tzn bez lektora i bez napisów ??

Samuel_L_Bronkovitz

No własnie też tego nie rozumiem...Podobnie jest z "Lolitą" Kubricka;/..

Samuel_L_Bronkovitz

No właśnie... hmm...

Samuel_L_Bronkovitz

nie wiem jak teraz, ale kiedys gdy puszczali Kubricka bez lektora, informowali tuz przed emisja, by otworzyc telegazete i wklepac jakis numer, wtedy pojawialy sie napisy.

ocenił(a) film na 5
Samuel_L_Bronkovitz

też się zastanawiałem, czy w telegazecie nie można włączyć polskich napisów, jak to ma się chociażby na bbc, ale niestety. Tcm nie posiada nawet telegazety, szkoda wielka, gdyż zazwyczaj to i nawet starsze filmy z polskim lektorem są.

Samuel_L_Bronkovitz

Kubrick zakazał wprowadzania lektora. Wiedział co robi. Lektor zniszczyłby atmosferę filmów.

użytkownik usunięty
l_via

Zaintrygowała mnie wypowiedź na temat tego, że Kubrick zabronił wprowadzenia lektora. Chyba coś w tym jest, skoro Lśnienie ostatnio na tvnie leciało z napisami, a Lolita oraz Odyseja Kosmiczna na Tcmie też są puszczane bez lektora...

Też dzięki oglądnięciu "Lśnienia" i wejściu później na jego forum dowiedziałem się, dlaczego "odyseja..." jest puszczana po angielsku.
Szkoda że na cyfrze+ choć jest opcja "włącz napisy" jest ona cały czas niedostępna.

l_via

A ja oglądałem kiedyś "Lśnienie" na Ale Kino! z lektorem ,natomiast FMJ był już z napisami.

ocenił(a) film na 10
Samuel_L_Bronkovitz

"Kubrik" sie wkurzył na polskich dystrybutorów ze niechcieli jego filmów w kinach puszczac i jakas sie wywiazała niechcec jego do polski, tak słyszałem i zaden jego film nie moze byc z lektorem...

skorup_2

Niechęć Kubricka do polskich dystrybutorów wynikała z innego powodu. Co do napisów to życzenie Kubricka odnosiło się do projekcji we wszystkich krajach. Kubrick jako jedyny reżyser WB miał zagwarantowane umową prawo do czuwania nad każdym aspektem technicznym na wszystkich etapach
związanych z produkcją i dystrybucją jego filmów. Mam w szufladzie list do operatorów kinowych, w których podane są dokładnie parametry z jakimi ma być wyświetlana taśma z projektora i odtwarzana ścieżka dźwiękowa.