2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143515
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

każda scena się tak dłuży? Fabuły tu jest na 45 minut a film trwa prawie 2 i pół godziny. Film imponuje efektami specjalnymi biorąc pod uwagę rok produkcji i jak zawsze u Kubricka pięknymi scenografiami. Osobiście oceniam go jako dobry: 7/10.

ocenił(a) film na 10
Mik_B

Chodzi o pełne skupienie i wchłonięcie się w świat filmu. Ja oglądałem go w samotności w ceimnym pokoju w nocy. Gdybym oglądał go z jakąś osobą jedno słowo mogłoby mnie wybudzić z hipnozy, toteż niewyobrażam sobie oglądania tego filmu inaczej niż w absolutnej ciszy. Może to było powodem twojego niezadowolenia filmem.

ocenił(a) film na 10
Mik_B

Długie sceny mają na celu wprowadzenie widza w trans , hipnoze. Trzeba się tylko skupić i dać pochłonąć :)

ocenił(a) film na 8
spanky

Żal mi cie, kubrick dłużył bo chciał na siłe walnąć rekord 2,5 godziny. Zdecydowanie lepszy był "Spartacus"
pozdr i sie nie obrazac! kazdy ma swoj gust!

ocenił(a) film na 10
Dominoday

Ja się nie obrażam ale to "żal mi cie" było na poziomie podstawówki.

ocenił(a) film na 10
Mik_B

Odpowiedź jest krótka - bo to Kubrick :) on tak ma

ocenił(a) film na 7
Scharlotte

Nie we wszystkich filmach tak jest: Mechaniczna Pomarańcza, Pełny Magazynek, czy Lśnienie mnie nie nudziło. Natomiast podobne odczucia po Odysei miałem w przypadku Oczów szeroko zamkniętych.

ocenił(a) film na 8
Mik_B

Kubrick jest spoko co do "żal mi cie" to sory nie chciałem urazić rozumowanie na poziomie podstawówki znam gosci z podstawówki którzy są bardziej rozumni od was co do dłużących się godzin to taki słaby żart. W niektórych momentach troche się dłużyło ale ogólnie to ten "trans" był fajny. A moja niższa ocena do tego filmu to fabuła mnie nie wciągneła. Szanuje Kubricka a mówienie że 6/10 to z powodu reżysera jest rozumowaniem na poziomie przedszkola. Ocena 6/10 to nie z powodu Kubricka (geniusz kina) ani z dłużących się scen to poprostu moje odczucie po filmie (osobiste odczucie).
pozdr. i jeszcze raz przepraszam za "żal mi cie" a więc pozdr. z całym szacunkiem

ocenił(a) film na 8
Dominoday

napisał:
"Szanuje Kubricka"

Ciekawi mnie za które filmy i dlaczego?

ocenił(a) film na 10
Mik_B

Odpowiedź jest prosta. Dla jednych dłużyzna - dla innych fenomen. Dla mnie ten film to nie tylko film - to pewna wizja, obraz okraszony muzyką. Film, który się chłonie, odczuwa, którym się zachwyca a nie po prostu ogląda. Wydaje mi się, że to kwestia wrażliwości co do tego jak się odbiera tego typu sztukę.

ocenił(a) film na 7
Ukaa

Polemizowałbym z tą wrażliwością, ale to Twoje zdanie.

ocenił(a) film na 10
Mik_B

Ja kumam, czemu niektórym mógł się do końca nie podobać. Myślę, że Kubrick sknocił jedną rzecz, przez co film nie jest do końca zrozumiały. Ale ogólnie godny mistrzów kina. Podziwiam gościa za zero sentymentów wobec widza. Wizja i PRAWDA o naturze kosmosu przede wszystkim, a nie jakieś tam kosmiczne napierdalanki z robakami.
Czy jeszcze ktoś robi tak dobre filmy czy już wszystko zlazło na psy?

ocenił(a) film na 10
i_tichy

Jak nikogo nie będzie w domu zgaś światło, usiądź, skup się i obejrzyj film bez przerw. Wtedy zrozumiesz :-)

ocenił(a) film na 10
Witeczek

A skąd założenie, że tak właśnie zrobiłem?
Poproszę jednak o Twoją interpretację.

ocenił(a) film na 10
i_tichy

Sorry, miało być: "że tak właśnie nie zrobiłem"

użytkownik usunięty
i_tichy

tichy to było do Ciebie? Wydaje mi się, że powyższy autor pisał do założyciela tematu.

ocenił(a) film na 10

Wnioskują z tego, gdzie pojawił się wpis, było to do mnie. Chyba, że autor posta źle kliknął.

użytkownik usunięty
i_tichy

A z jakich względów miałby do Ciebie pisać? :-)
Toż Ty przecież pochwaliłeś ten film :)

ocenił(a) film na 7

Co racja to racja, to raczej do mnie było ;)

ocenił(a) film na 8
Mik_B

i tychy kto zrobił lepsze filmy? Podam przykład:
na pewno Sergio Leone
pozdr.