Jestem świeżo po obejrzeniu filmu, który mnie całkowicie rozwalił w małe kawałeczki. Lecz nie załapałem trochę zakończenia, a wiele osób mówi, że żeby zrozumieć, trzeba przeczytać książk. OK. Tylko gdzie ja znajdę to książkę? Jaki ma ina tytuł? Licze na waszą pomoc
Książka jest bardzo pomocna i przynajmniej dla mnie lepsza od filmu, bo ma więcej treści...chociaż niektórzy powiedzą, że nie lubią mieć wszystkiego od razu podanego na tacy. Każdy i tak zrozumie to na swój sposób..nie chcę uprzedzać faktów. Autorem książki jest Arthur C. Clarke, tytuł identyczny jak film, jeżeli nie masz dostępu to mogę Cię ewentualnie poratować wersją elektroniczną - lepsze to niż nic...
pozdrawiam:)
Zakończenie jest i jeszcze długo pozostanie tajemnicą, Kubrick nakręcił je właśnie po to, aby ludzie szukali odpowiedzi. A tych jest bardzo dużo. To nie jest film z prostym morałem dla mas, jakie często widzimy we współczesnych obrazach, nie tylko fantastycznych. Tak naprawdę nie ma jednej odpowiedzi, ale to nie znaczy, że próbowanie jest złe:)