2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143503
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Film bardzo dobry, np. podoba mi się, że nie zamyka widza jak wiele nowych filmów w zamkniętej historii, w której co chwila przypominają o co chodzi, zamiast tego pokazuje coś i zostawia miejsce na interpretację, nie mówi - teraz stało się to i to, tylko - domyśl się. Jednak w wielu komentarzach pisze się o nim jako najlepszym filmie w historii, arcydziele.. nie wiem dlaczego ale wydaje mi się, że ludzie tak piszą, bo większość tak uważa i nie wiedzą tak naprawdę, dlaczego ten film jest tak dobry, osobiście nie uważam żeby rzeczywiście był najlepszy, bo moim zdaniem najlepszy film to również taki, który się najlepiej ogląda, a Odyseja Kosmiczna trochę się już zestarzała, zwłaszcza wizualnie. Fajnie, że pomiędzy opiniami bezgranicznego uwielbienia, a czymś w stylu:"prawie nie zasnąłem" są ludzie którzy potrafią subiektywnie ocenić. Szkoda, że nie wszyscy potrafią przyznać się że nie są najlepsi lub wręcz poniżej przeciętnej(do tych zaliczają się ci, którzy nawet nierozumieją, że czegoś nierozumieją).

użytkownik usunięty

Redefinicja.
Ten film to największe dzieło w historii kinematografii.