1."2001:Odyseja kosmiczna" reż.Stanley Kubrick
2."Mechaniczna Pomarańcza" reż.Stanley Kubrick
3." Gwiezdne Wojny :Imperium kontratakuje" reż.Irvin Kershner
4."Łowca Androidów" reż. Ridley Scott
5."Stalker" reż.Andriej Tarkowski
6."Dr Strangelove, czyli jak przestałem się martwić i pokochałem bombę" reż. Stanley Kubrick
7."Ósmy pasażer "Nostromo"" reż.Ridley Scott
8."Gwiezdne Wojny: Nowa Nadzieja" reż George Lucas
9."Coś" reż.John Carpenter
10."terminator" reż. James Cameron, Ex aequo "Matrix" reż. Andy Wachowski Larry Wachowski , Ex aequo "terminator 2" reż. James Cameron
wyróżniam też takie filmy jak Obcy: Decydujące starcie ,12 małp czy District 9
Gdybyś dał Stalkera nieco wyżej to byłby świetny ranking, ale i tak jest bardzo dobry.
czytałem książkę Lema ale filmu nie widziałem
a Stalker to jest SF
Gatunek SF ma ogromną rozpiętość tematyczną a motywów jest od groma wszystkie te filmy podchodzą pod niego.
Dr Strangelove nie pasuje pod s-f. Chyba, że rozszerzamy ten gatunek na kosmiczne rozmiary :)
Ten film znalazł się w pierwszej dziesiątce najlepszych filmów SF opracowanej przez jakiś tam znawców na początku lat 80 . Czytałem o nim w książce Gwiezdne Imperia X muzy o kinie fantastyczno-naukowym . Kino SF zawsze nosiło w sobie echa ówczesnych lęków i obaw ludzkości .Tutaj zniszczenie świata podczas nuklearnej wojny idealnie pod to podchodzi . To oczywiście również satyra . Satyra SF
Kubrick miał duże jaja robiąc ten film w takim momencie historii. Wyścig zbrojeń w kulminacyjnym punkcie, a tu taka satyra...:)
Widzę, że głównie same "uznane" klasyki. Moim zdaniem jednym z najlepszych S-F jest "Moon" (jak dla mnie klimatem zbliżony do Odysei).
Pokuszę się o dorzucenie filmu "Powrót do przyszłości" - jakby nie patrzeć jest to też sci-fi. Zawsze czuję się jak dziecko oglądając tę produkcję - ponadczasowe. Za każdym razem bawi tak samo.
Pytanie do fanów SF. Pamiętam film z TV, widziałem go jakieś 15 lat temu, zapamiętałem scene w której roboty wykonują operacje astronaucie który samotnie przebywa na stacji kosmicznej. Jakieś pomysły?
Saturn 3(1980) robot wyciagał astronaucie coś z oka?? a ta lista gen Pattona rewelacyjna , niektore ciezkie pozycje...