2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143507
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Mianowicie chodzi mi o sceny gdy Bowman odbywa podróż poza granicę nieskończoności.
Nie wiem jak określić stan podczas oglądania tych scen, ale "odpłynięcie" to najdelikatniejsze wyrażenie. Kubrick musiał być geniuszem i artystą w jednym.

http://www.youtube.com/watch?v=VNg9l5xWUZQ
Kontemplujcie ze mną,

UWAGA: Uzależnia

ocenił(a) film na 10
kaioken26

W pełni się zgadzam.

Miło, że ktoś na tym forum, tak dla odmiany , czasem wspomni o genialności tego obrazu. A nie tylko bezzasadne ujadanie...

kaioken26

Dla mnie o wiele bardziej genialniejsze jest to co natępuje po tych scenach właśnie

ocenił(a) film na 10
kaioken26

jeszcze scenę z kością bym dodał

ocenił(a) film na 10
GeorgePatton

Scena z wyłączaniem HALA.

ocenił(a) film na 10
Kamileki

Każdą scenę z Odysei można uznać za wybitną. ;) Największe wrażenie zrobiło na mnie jednak ostatnie 30 minut.

ocenił(a) film na 10
kaioken26

Podzielam ..to jest coś tak genialnego i fascynującego że ciężko to opisać ... osobiście widzę w tym podróż przez granice rzeczywistości do miejsca po za czasem i materią do miejsca ..rzeczywistości nie materialnej o ile wiesz o co mi chodzi ..to podróż przez wyłom w materii ... również widziałem ten film w dzieciństwie i muszę przyznać że mocno na mnie wpłynął rozbudził ciekawość w kwestii poznania natury wszech rzeczy czy raczej tego co znajduję się za marną śmieszna ludzka fizyczną śmiertelnością .. egzystencją.

ocenił(a) film na 6
kaioken26

Świetna sekwencja. Podczas seansu spokojnie można na niej wyjść do kuchni zrobić sobie kanapki i herbatę a później wrócić i znowu oglądać nie tracąc przy tym zupełnie nic z filmu.

ocenił(a) film na 10
ApolloCreed_

naprawdę ?

zostawiłeś ucztę dla wyobraźni dla kanapek z herbatą i radzisz to innym?

ocenił(a) film na 6
jagamiga1

Nie. Nie zrobiłem tak, ponieważ kiedy oglądałem pierwszy raz Odyseje nie wiedziałem, że aż tyle ta sekwencja będzie trwała, wiec gapiłem się w ekran jak głupi licząc że to wszystko lada moment minie. Ostatnie 20 minut tego filmu to żenada a szkoda bo wątek z HALLem był rewelacyjny.

ocenił(a) film na 6
ApolloCreed_

Końcówka to nie żenada, ale te 10 minut jak leci i ma fajne wizje mogliby skócić z powodzeniem do 4min. a i tak wydawałoby się to bardzo długo.

ocenił(a) film na 6
ShustyPL

4 minuty też za dużo. Myślę że 1 minuta by wystarczyła, to tylko puste, kolorowe bajery

Końcówka też jest kiepska i bełkotliwa, gdzie nagle dostajemy sekwencje migawek w których nie wiadomo o co chodzi.

ocenił(a) film na 6
ApolloCreed_

"4 minuty też za dużo. Myślę że 1 minuta by wystarczyła, to tylko puste, kolorowe bajery"-
Dokładnie!Przeciąganie na maksa aż do rzygnięcia.

ApolloCreed_

Coś jest kiepskie, bo nie zrozumiałem - dziwaczne uzasadnienie