2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143507
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Krótka wideo recenzja Odysei zestawiona z innymi, godnymi uwagi filmami science-fiction https://www.youtube.com/watch?v=rRgaFS-s1ao

ocenił(a) film na 4
karolnth

Umieszczenie Interstellara na drugim miejscu niezbyt trafne, poza tym całkiem przyzwoity ranking, chociaż żaden z filmów tutaj zestawionych nie ma startu do Odysei (no, może z wyjątkiem Blade Runnera), która jest szczytowym i niedoścignionym osiągnięciem gatunku, za którym niestety nie przepadam.

ocenił(a) film na 8
Verterain

Interstellar był bardzo subiektywnym wyborem. Jest jedną z najświeższych produkcji na liście i dobrym przykładem na ewolucję gatunku sci-fi w ostatnich latach. Myślę, że dopiero z perspektywy czasu i w porównaniu z nadchodzącymi filmami sci-fi, będziemy mieli wystarczające pole do oceny tego filmu. Podobnie jak było na przykład z wspomnianym przez Ciebie Blade Runnerem - nie od razu przecież uzyskał "kultowy" statut. Śledząc regularnie zapowiedzi i nowinki filmowe nie sądzę, że w ciągu najbliższych 5 lat zobaczymy lepsze kino sci-fi. Mam też nadzieję, dla dobra gatunku, którego jestem wielką fanką, że się mylę.

ocenił(a) film na 10
karolnth

Muszę w końcu obejrzeć "Interstellar", bo zwlekam i zwlekam... :-)

Generalnie lista bardzo ciekawa - na plus. Od siebie wyrzuciłbym "Incepcję" - kompletnie nie jestem fanem tego filmu - a dorzuciłbym "Kontakt" i "Gattaca" z 1997 roku.

Duży sentyment mam także do "Bliskie spotkania trzeciego stopnia" - choć byłoby przesadą, abym dawał to do jakiegoś TOP'u, ale warto podkreślić :-)

ocenił(a) film na 8
Spiff

Incepcja trafiła na listę ze względu na oryginalność scenariusza, jest też według mnie jednym z najbardziej dopracowanych filmów z listy. Podoba mi się, że Nolan nie bierze się za proste tematy i dosyć regularnie dostarcza filmy które nie są tylko hollywoodzką sieczką ale zmuszają też widza do myślenia (Memento, Prestiż, Incepcja, Interstellar).
Kontakt i Gattaca były bardzo dobre, jednak uznałam, że nie wytrzymały zbyt dobrze upływu czasu, a w międzyczasie powstało kilka produkcji o podobnej tematyce (The Island czy Repo Men jeśli mówimy o Gattace, Kontakt miał więcej naśladowców ).
Trochę żałuję, że nie dałam Bliskich Spotkań do wyróżnień, była o tym mowa, ale gdzieś się niestety temat z czasem rozpłynął.

ocenił(a) film na 10
karolnth

Jasne - rozumiem co mogło stać za umieszczeniem tego filmu na liście :-) Pod tym względem na pewno spełnia swoje zadanie.
W ogóle muszę pochwalić filmik sam w sobie! Widzę, że dopiero zaczynasz, więc trzymam kciuki za następne materiały! Będę śledził :-)