2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143507
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Po drugie: Ostatnie sceny z oglądaniem czerni (chyba 20 minut) porównałbym do gapienia się w
kapiącą wodę w klozecie.

Po trzecie: Kubrick to grafoman, a już na pewno grafoman w tym filmie. Pretensjonalny do bólu.

Po czwarte: Jeśli jest jakaś treść w tym filmie, to ja jej nie zauważyłem. Jest jak główka od szpilki
położona na środku pustyni. Leży sobie, leży... i leży. Taka jedna, mała, sama. W końcu przyszedł
Kubrick i ją sfilmował.

Po... :: Zatrudnienie Pink Floyd byłby gwoździem do trumny dla tego filmu. Jedyne, co ożywia ten
film, to pierwsze sceny z monolitem. Potem mamy wielką, nudną operę, w której tylko grafomanii
widzą sztukę.

Tak więc "2001: Odyseja kosmiczna" jest arcydziełem, bo:

1. To bardzo długi film.
2. To film Kubricka.
3. To film o komputerze w kosmosie.
4. To film z taką dużą bryłą, która sobie stoi w trzech miejscach.
5. To film z taką dużą bryłą, która spina trzy odległe od siebie czasowo wątki.

Kiedy ludzie wokół czytali Whartona, ja próbowałem przejść przez dziesięć stron. Nigdy się nie
udało. Długo myślałem, że coś ze mną nie tak, dopóki nie spotkałem opinii pewnego krytyka,
który miał ten sam problem. Uspokoiłem się.

Kiedy czytam pozytywne opinie na temat tego filmu, martwię się, że zmarnowałem sobie życie na
jakieś głupoty, skoro nie potrafię zrozumieć tego arcydzieła. Co w moim życiu poszło nie tak?

ocenił(a) film na 10

Musisz wyeliminować ból dupy by czerpać maksimum z seansu.

użytkownik usunięty
Kamileki

Nie jestem masochistą.

ocenił(a) film na 10

A co masochizm ma z tym wspólnego?

ocenił(a) film na 10

Proponuję nie uprawiać seksu analnego bezpośrednio przed seansem

użytkownik usunięty
laszlo4

A w trakcie można?

ocenił(a) film na 10

To już jak wolisz, ale lepiej w trakcie takich "arcydzieł" jak Air America.

użytkownik usunięty
laszlo4

Oczywiście, przecież nie sprofanuję "Obcego" lub "Bez przebaczenia".

To bardzo dobre pytanie. To, że zdajesz sobie sprawę, że coś poszło nie tak, to już pewien sukces. Teraz pozostaje jedynie wizyta u psychiatry.

użytkownik usunięty
eltoro10000

Dlaczego od razu do psychiatry? Trzeba obrażać?

ocenił(a) film na 2

nie znasz sie. wracaj do transformersów

użytkownik usunięty
Gordon_Neo

Wolę do Borata.

użytkownik usunięty

Grafomania (z greckiego: "gráphein" – rysować, pisać i "mania" – szaleństwo), patologiczny przymus pisania utworów literackich.
Kubrick był raczej melomanem - uwielbiał dobrą muzykę. Na tym doborze muzyki widać blask geniuszu.
Z tą grafomanią coś się Tobie poplątało.

użytkownik usunięty

Po prostu nie istnieje odpowiednik twórcy filmowego dla grafomana. Tak sądzę. Meloman czy kinoman to jednak słowa o innym znaczeniu.

Tak serio to Kubrick naprawdę świetnie kręcił. Ludzie skopali "Full metal jacket", a ja uważam to za jeden z jego lepszych filmów.

użytkownik usunięty

Najlepszy film Kubricka według samego Kubricka to Mechaniczna Pomarańcza, drugi film to Odyseja, a trzeci to właśnie full metal jacket.

ocenił(a) film na 10

Kto skopał Full Metal Jacket? Bo na filwmebie jest najlepiej oceniony z filmów Kubricka.

użytkownik usunięty
Kamileki

Ja na pewno nie.

ocenił(a) film na 10

Najczęściej jest krytykowany ostatni film Stanleya - Oczy szeroko zamknięte. Przynajmniej tak wychodzi z moich obserwacji.

ocenił(a) film na 2
Kamileki

na obserwacje (psychiatryczną) to ty sie powinieneś wybrać

użytkownik usunięty
Gordon_Neo

Buachachacha...

ocenił(a) film na 10
ocenił(a) film na 2
Kamileki

reszte pytania ci chyba ucięło

ocenił(a) film na 10
Gordon_Neo