2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143515
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Proszę o pomoc!

ocenił(a) film na 10

Na samym końcu, kiedy leży astronauta, który postarzał w trakcie podróży, kto to jest ten przy stole? Co to za miejsce? Skąd wzięła się kapsuła w tym domu, przecież leciał statkiem (?). Tak nie było problemów, ale na samym końcu miałem ich coraz więcej. Oczywiście obejrzę jeszcze raz, ale zżera mnie to z ciekawości. Aha (i tu się nie śmiać), czy ten w czerwonym przy kapsule to ten sam co przetrwał na statku?

ocenił(a) film na 10
SPEEDRAID

A bym zapomniał, mam problemy z rozpoznawaniem aktorów już po lekkiej charakteryzacji. Stąd też mój problem.

ocenił(a) film na 10
SPEEDRAID

Proponuję ponowne oglądnięcie, przynajmniej ostatniej części filmu, która tylko wtedy jest zrozumiała, jeśli rozpoznamy, że chodzi o tę samą osobę... I w mniejszym stopniu wynika to z rysów twarzy (przecież podobieństwo nie świadczy o wspólnej tożsamości!), a bardziej z logiki, jaką kieruje się sekwencja tych scen.
Co do statku, to na filmie wszystko jest dokładnie pokazane.
Tymbardziej polecam powtórne obejrzenie filmu.

Pozdrawiam

ocenił(a) film na 10
Michal_N

Pardon, polecam, a przecież sam się zadeklarowałeś, że oglądniesz jeszcze raz :D Sorry.

Wydaje mi się, że statek po wyłączeniu HAL-a był niezdatny do podróży, bo i jak bez komputera pokładowego przemierzać kosmos? Bowmanowi pozostała jedynie kapsuła do kontynuowania ryzykownej misji...

użytkownik usunięty
Michal_N

Wielkie dzięki, film mi się bardzo spodobał, a oglądnięcie go po raz ponowny na pewno da mi lepiej zrozumieć końcowy fragment filmu. Przed oglądnięciem przeczytałem, że kazdy rozumie go na swój sposób. Teraz sam się o tym przekonałem. Jednak gdy go oglądałem, jak to ja, pewny siebie robiłem przerwy co kilkanaście minut i zerkałem na zegar. Zapewne było to przyczyną mojej niezrozumiałości ostatnich scen filmu.

ocenił(a) film na 10
SPEEDRAID

Zamiast filmu polecam książkę. Wszystko się łatwiej wyjaśni.
Polecam także Odyseje 2010 kontynuacje 2001

ocenił(a) film na 10
m207

Tyle, że książka nie jest dokładnie o tym samym co film. Jak to u Kubricka. Ale przeczytać i tak warto.