2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143515
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Skąd wiedziano, ze monolit ma ponad 4 mln lat? On był nie dającym się spenetrować objektem. Człowiek ma ok. 40 000 lat, licząc od istoty, która nie była małpą, posługiwałą się językiem, narzędziami etc.

Za trafne odpowiedzi przewidzoano nagrody bezupominkowe.

Patrząc na pierwsze zdjęcia, na nienaruszoną skamieniałą przestrzeń, prastare dziewicze chmury cicho przesuwające się na choryzoncie, czułem się przeniesiony kilkadziesąt tysięcy lat wstecz. Wszystko takie samotne i ciche, jakby jeszcze z odciskiem stworzenia. Dodatkowo surowa muzyka, lekko przerażająca, uwodząca umysły w nieskończonośc i chłód kosmosu. Ale jednak w całym nieprzeniknionym trwaniu jestestw oto pojawia się człowiek gotowy poznawać istnienie jego reguły.

ocenił(a) film na 10
Dormant

Chociaż w filmie Floyd mówi: "the four-million year old black monolith", myślę, że nie należy traktować tego dosłownie, określenie jego wieku byłoby pewnie niemożliwe - prędzej dowiedzielibyśmy się, kiedy został zakopany, oceniając wiek warstwy skalnej.

Najstarsze znalezione skamieniałości ludzi anatomicznie identycznych ze współczesnymi mają 130,000 lat. W filmie pokazano przecież nie człowieka, a jego przodków - od linii ewolucyjnej szympansów oddzieliliśmy się prawdopodobnie jakieś 5-6 milionów lat temu. Co do używania narzędzi, warto wspomnieć że nawet szympansy potrafią stworzyć proste dzidy, ostrząc koniec patyka zębami i użyć ich do polowania.

ocenił(a) film na 8
Dormant

Wydaje mi się, że w filmie było powiedziane, ze monolit został zakopany 4 mln lat temu. Zakopany "świadomie" albo "celowo", czy coś w tym stylu, co sugeruje ingerencję żywych istot.