2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143515
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Nie uznaję się za wielkiego znawcę kina ani za osobę w pełni kompetentną do oceniania dzieł pisarzy. Jednak z pewnością, którą mi daje tak a nie inaczej ukształtowany gust, uważam że zarówno książka jak i film są (co najmniej) rewelacyjne. Osoby zorientowane powinny wiedzieć, iż powstawały w tym samym czasie, równolegle.
Kubrick jest jednym z moich największych ulubieńców. Lubię w jego twórczości właśnie te przedługie plany, w których potrafił odzwierciedlić piękno prostych i czystych form i linii (choćby majestatycznie "przepływający" statek kosmiczny). Tak się złożyło: najpierw obejrzałem film i w nim się zakochałem. Niewiele zrozumiałem. Potrafiłem tylko delektować się... Osobom ciekawskim polecam wersję Clarka. W książce znajdą brakujące fragmenty, miedzy innymi motyw przewodni-Rozum.
P.S: Próba porównania z "2010" jest raczej niedorzeczna. "2010" to płytkość nad płytkościami w realiach zimnej wojny.
P.P.S: Poprzez opinie i "idź obejrzyj Spidermana" dajecie upust swojemu buractwu. Co nie znaczy, że popieram "ten film jest przereklamowany". Ten film nie jest rozrywkowy!

ocenił(a) film na 10
aerowolf

Ten film mnie zahipnotyzował. Nie wiem jak mu się to udało, ale zrobił to. Podczas seansu dosłownie się wyłączyłem - byłem w stanie jedynie patrzyć się w ekran i chłonąć ten film.
I nagle znalazłem się poza przestrzenią...
Ile filmów potrafi tak działać na ludzi? Myślę, że nie wiele.
Tym bardziej świadczy to o fenomenie "Odyseji"