2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143507
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Przynajmniej fabuła trzyma wysoki poziom i jest jakaś akcja.

Wpis został zablokowany z uwagi na jego niezgodność z regulaminem
amator_

Niezrozum mnie źle. Lubie ambitne filmy. Odyseja ma świetne ujecia, wizualia to majstersztyk, genialne efekty specjalne. Ma w sobie przesłanie i daje do myślenia. Doceniam to, szacunek się należy.Tylko, że momentami strasznie mi się dłużył. Drugi raz już niedałbym rady tego obejżeć.A fabuła sama w sobie jest dosyć słaba, dialogów jak na lekarstwo. To jest tylko moje zdanie. Niektóry blockbustery nie są takie złe, ale niestety większość jest "robiona" pod gimbusów etc. Mimo wszystko polecam wymieniony wyżej w temacie tytuł. Arcydzieło arcydziełem, ale nie każdemu musi się spodobać. Pozdrawiam.

użytkownik usunięty
SweetArtist

Nie wiem, co Tobie w fabule przeszkadzało. Ja rozumiem, że film mógł się Tobie nie podobać, no problemo. Ale że się akurat do fabuły doczepiłeś! Przecież historia jest piękna; trzy opowiadania, spójne i nieudziwnione, powiązane ze sobą wątkiem spotkania człowieka i monolitu.
A dialogi nie zawsze są potrzebne. W tym filmie ich nadmiar zawadzałby jedynie. W filmie! - podkreślam, ponieważ film bez dialogów może się obejść; może mówić obrazami.

ocenił(a) film na 10
SweetArtist

cóż, może dlatego, że pochodzisz z pokolenia gier, to dlatego film cię nudzi. Czasem trzeba pomyśleć i użyć troszkę wyobraźni.

Najlepszy film s-f, koniec kropka.

ocenił(a) film na 9
SweetArtist

Warto zagrać, polecam. Mimo iż Odyseja bardzo mi się podobała. Jednak Mass Effect to taki interaktywny i bardzo efektowny odpowiednik blockbustera, ze świetną oprawą (ponad 10h muzyki!), fabułą, postaciami itd. Wspaniała historia i jedna z najlepszych gier w jakie w życiu grałem.