2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143507
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

arcydzieła...

użytkownik usunięty

...są zawsze niedoceniane przez współczesnych. Dlatego Odyseja nie dostała Oskarów za reżyserię, scenariusz i najlepszy film.

ocenił(a) film na 10

Ja bym dał jeszcze tylko za scenografię i scenariusz. Cóż taka już rola SF, nie przypadają wszystkim, dlatego głównie w oscarach są pomijane. Jak film jest wyjątkowo dobry to ma szanse na oscary w kategoriach: scenografia, muzyka, dźwięk, montaż dźwięku, montaż, zdjęcia, kostiumy, charakteryzacja. Te ważniejsze są raczej dla potocznie nazywanego ambitniejszego kina :}

ocenił(a) film na 10
KopsonKrk

no i efekty, zapomniałem :P

KopsonKrk

A Powrót Króla? Da się połączyć rozrywkę i "ambitne" kino.

ocenił(a) film na 10
Ryloth

No raczej. Czy Star Wars albo Odyseja nie były ambitne ?

KopsonKrk

Były, ale dzieli je ogromna przepaść popularnościowa:)

ocenił(a) film na 10
Ryloth

co z tego, wymieniłem tylko ambitne filmy sf. Ambitny film nie musi byc popularny

KopsonKrk

Wiem, to tylko taka uwaga:)

ocenił(a) film na 10
Ryloth

spk ;p

użytkownik usunięty

To jest przede wszystkim arcydzieło audio-wizualne. I nikt nigdy, ani wtedy ani teraz tego nie podważa. Co więcej Odyseja była nominowana do Oscara za reżyserie, scenariusz i scenografie . Tak, więc i w tych kwestiach jakoś ją docenili.

użytkownik usunięty

Twój nick przypomniał mi, że należy nakręcić film o Tanhauserze http://pl.wikipedia.org/wiki/Tannh%C3%A4user_%28opera%29

ocenił(a) film na 10

No a czy może być coś jeszcze prócz obrazu i dźwięku w filmie, że piszesz "przede wszystkim" ?

użytkownik usunięty
Kamileki

Idąc twoim tokiem rozumowania jeżeli film to tylko jakieś obrazki z dźwiękiem, książka to tylko litery. Pojmowanie jakiejkolwiek sztuki stricte zmysłowo nie jest chyba najlepszą drogą do jej całkowitego zrozumienia.

ocenił(a) film na 10

Czy ja pisałem coś o książkach? I czy pisałem o tym jak najlepiej rozumieć sztukę?

nominacje do Oscara też mają jakieś znaczenie

użytkownik usunięty
nemo899

teoretycznie owszem

Nominacji za darmo nie dostaje się

użytkownik usunięty
nemo899

a same nagrody najwyraźniej dostaje się za darmo

Takie pierdy dla geeków trochę ten film.Ale mógł być jak go kiedyś oglądałem.

użytkownik usunięty
jezi86

nie dla geeków, ten film to zarazem film fantastyczny, przygodowy, historyczny, muzyczny i religijny