2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143515
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

najsłabszy film Kubricka

użytkownik usunięty

takie ''Oczy szeroko zamknięte'' kładą go pod każdym względem. Przede wszystkim brak scenariusza, brak dialogów, brak aktorstwa natomiast same efekty specjalne to za mało.

Najlepszy film Kubricka. Czemu piszesz o filmie z którego nic nie rozumiesz?

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

monolit to Bóg - rzeczywiście trudne do zrozumienia

Treść rozumiesz schematycznie. Gdzie jest tam jasno wyłożone, że tak jest? Natomiast to co piszesz świadczy głównie, że nie rozumiesz formy. Lepiej byś pisał, że ci taka nie pasi a nie, że brak dialogów to wada - bo to świadomy zabieg reżysera a nie jego błąd.

ocenił(a) film na 10

Nie wciskaj kitów, żaden Bóg. Dla Ciebie jak widać trudne.

ocenił(a) film na 10

Manny daj spokój.

ocenił(a) film na 10

jest jeszcze coś takiego jak symbolika

ocenił(a) film na 10
gowniarz_wyniosly

Tajne stowarzyszenie illuminati i ukazanie np. ich obrządków- to z pewnością mocna strona tego filmu, ale z Odyseją nie ma szans.

ocenił(a) film na 10
Kamileki

chodziło mi właśnie o symbolikę Odysei

ocenił(a) film na 7
gowniarz_wyniosly

Symbolika, która ty jedynie znasz. Dla niektórych film nie musi być dobry, wystarczy symbolika.

ocenił(a) film na 7
Mowiacy_do_reki

Tylko, że w tym wypadku film jest dobry, nawet bardzo dobry...

ocenił(a) film na 10

Manny przygłupie po co to robisz, po co trollujesz pod filmami które uchodzą za kultowe? Nie wciskaj kitów że to twoja szczera wypowiedź. Bez takich przygłupów jak Ty filmweb byłby mniej gówniany.

użytkownik usunięty
waukorbowy

przygłupie zajrzałbyś chodziarz na mój profil a przekonałbyś że ja właśnie jestem koneserem kultowych filmów, jednak ten film akurat jest przereklamowany, głównie za sprawą przełomowych efektów specjalnych, bo bez nich każdy o Odysei dawno by zapomniał

ocenił(a) film na 10

Podbijanko?

Byłem, widziałem.Prowokujesz zwłaszcza pod filmami gdzie "mało szczelajo i so dłużyzny straszliwe" i nie tylko.
Koneserem? Monolit=Bóg? Nie rozumiesz co oglądasz albo jesteś troll.

użytkownik usunięty
waukorbowy

Lubię dobrą, męską rozrywkę a lubię tez takie filmy gdzie nie ma strzelanek

''Monolit=Bóg'' sokoro uważasz że jest inaczej to w takim razie zachwycasz się filmem którego nawet nie zrozumiałeś, dziwne

ocenił(a) film na 10

Nie wiem co za kretynizmów się naczytałeś albo może taki prosty chłopak jesteś, albo taki bogobojny że monolit uznajesz za symbol Boga.

ocenił(a) film na 10
waukorbowy

Monolit może symbolizować Boga.

ocenił(a) film na 10
Kamileki

Może, ale nie musi i nawet daleko mu do tego. To że cos jest "nie z tego świata" w filmie nie znaczy że to musi byc Bóg.

ocenił(a) film na 10
waukorbowy

Monolit symbolizuje wszystko co niewyjaśnione, podstawowe pytania ludzkości, skąd się wzieliśmy, po co w ogóle, dokąd zmierzamy, wszystko to co nie da sie zbadać jakimkolwiek instrumentem. Monolit niczego nie tłumaczy ani nie wyjaśnia.

ocenił(a) film na 10
waukorbowy

Oczywiście, monolit można interpretować na wielu płaszczyznach. Może być on też np. artefaktem obcych.

ocenił(a) film na 10
Kamileki

otototot już prędzej. Sugeruje to nawet kontynuacja "odyseja 2010"( wiem że słaba i zrobiona na siłę bla bla bla).

ocenił(a) film na 10
waukorbowy

Tej części to ja jeszcze nawet nie widziałem. Ciekawi mnie tylko, czy zekranizują dwie pozostałe części powieści Clarke'a.

ocenił(a) film na 10
Kamileki

To nie jest nawet film Kubricka więc nic nie stracisz jak sobie odpuścisz. Wszystko wyłożone jak na tacy, zero tajemniczości i z happy endem, nuda.

ocenił(a) film na 7
Kamileki

Bo monolit jest artefaktem obcych, który oddziałuje na psychikę ludzi. Obcy zostawili go, aby wpłynął na rozwój intelektualny najpierw małp (ludzi pierwotnych). Następnie ten umieszczony na księżycu miał wpłynąć na ludzi zdolnych już do podróży kosmicznych - pchnąć ich do kolejnego etapu rozwoju. Taka metafora poszczególnych rozdziałów rozwoju ludzkiego intelektu... itd...

ocenił(a) film na 10
waukorbowy

monolit idealnie pasuje do koncepcji Boga w Arystotelesowskiej metafizyce ,jego obecność można tez interpretować na wszelakie inne sposoby .... ale oczywiście many powtarza to co gdzieś wyczytał.W podobny sposób można spłycić każdy nawet największy film .

ocenił(a) film na 10
bolec_4

"W podobny sposób można spłycić każdy nawet największy film." słuszna uwaga.

ocenił(a) film na 8
waukorbowy

monolit w pewien sposób może symbolizować boga ale nie dosłownie : jest on początkiem i końcem... samym przemijaniem... :)

Stalkera jakoś nikt dotąd nie zapomniał a obywa się bez efektów i jest równie rozciąąąąągnięęęęty. Czemu pleciesz takie bzdury?

grzegorz_cholewa

A s-f z lat 50-tych? Teraz ich efekty są biedne a o filmach takich jak "Zakazana Planeta" dalej są na topie gatunku. Metropolis ktoś nie kojarzy? Co ty chcesz udowodnić? Swoją indolencję?

użytkownik usunięty
grzegorz_cholewa

Stalker - gdyby nie filmweb i TVP Kultura która emituje go co miesiąc nigdy bym o nim nie usłyszał.

ocenił(a) film na 10

I bardzo dobrze, że istnieje Filmweb i TVP Kultura :)

użytkownik usunięty
Kamileki

Filmweb nie koniecznie

ocenił(a) film na 10

Filmweb rozrósł się strasznie , więc wiele tu bałaganu, ale jak się mądrze wybierze to pomaga w odnalezieniu ciekawych filmów.

użytkownik usunięty
Kamileki

jeśli o szukanie ciekawych filmów to filmweb się do tego absolutnie nie nadaje

ocenił(a) film na 10

Ja znalazłem kilka ciekawych pozycji np. filmy Jodorovskiego.

użytkownik usunięty
Kamileki

z Jodorovskiego ogladałem tylko Kreta dla mnie to słabizna i jak na razie daruje sobie twórczość tego reżysera

ocenił(a) film na 10

To pooglądaj jeszcze Świętą Górę jak zechcesz, chociaż wątpię aby Ci się spodobała skoro Kret Ci nie przypadł do gustu.

użytkownik usunięty
Kamileki

to lepiej sobie odpuszczę. Jeśli chodzi o surrealizm to bardziej preferuje Lyncha

ocenił(a) film na 10

Lynch jest bardziej "ludzki" w swoich filmach. Często opiera motywy swoich dzieł na relacji - jawa-sen.

otwórz umysł a zrozumiesz i docenisz