2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143515
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

Ktoś zadał sobie trud i stworzył filmik próbujący wytłumaczyć o czym opowiada film Kubricka.
Dla zainteresowanych link:
http://www.kubrick2001.com/
Ja osobiście nigdy nie czułem potrzeby żeby doszukiwać się jakichś ukrytych znaczeń w tym filmie :)

ocenił(a) film na 10
Larionov

infantylne te filmiki strasznie, ale może należy go utrzymywać na górze postów z wskazówką

Dedykowany jako zamiennik dla wszystkich co nic nie zrozumieli lub zasnęli na oryginalnej Odysei , a koniecznie chcą choć w pigułce ogarnąć o czym to jest

stanisga

Cierpliwe i i z pokorą zbierałem twoje posty pełne jadu. Wszystko zostało przekazane do administracji portalu i wkrótce możesz się spodziewać usunięcia konta. Prowokatorzy nie będą tolerowani na tym portalu.

użytkownik usunięty
Larionov

ukrytym znaczeniem jest to, że wszechświat rządzi sie swoimi prawami i jest spokojnieszy niż przypuszczaliśmy:)

mnie zadziwiają ponadczasowe efekty specjalne i jeszcze wizja przyszłości tzn przewidzieli w 68 roku obecną mode, bo ci faceci w garniturach na statku mieli taki wizerunek jakbym widziała ludzi pracujących w korporacjach teraz :) nawet takie fryzury mieli, a w ogóle piękny artystyczny film i ten Hal... jak śpiewa to ściska za serce a wszyscy tacy uprzejmi i kulturalni po prostu raj na niebie :)

ocenił(a) film na 10

Moim zdaniem ludzie są wyprani z emocji. Jedyną osobą, która przejawiała jakąkolwiek ekspresję była dziewczynka, może dlatego że była jeszcze dzieckiem i świat dorosłych jej nie dosięgnął. Piosenka Hala była wzruszająca, wykazał się większą wrażliwością od ludzi.

użytkownik usunięty
Musekid

może jedyną istotą nie pozbawioną emocji był właśnie tylko Hal :)