2001: Odyseja kosmiczna

2001: A Space Odyssey
1968
7,7 144 tys. ocen
7,7 10 1 143503
8,7 70 krytyków
2001: Odyseja kosmiczna
powrót do forum filmu 2001: Odyseja kosmiczna

z powodów wizualnych , estetycznych dałem mu 9 , ale jestem świeżo po lekturze książki , i jestem zmuszony tę ocenę obniżyć

ponieważ jednak jest tu spora rozbieżnośći , tnz przede wszystkim taka że książka jest klarowna

natomiast film stawia pytania, nie daje odpowiedzi , i cytując twórców nie posiada interpretacji

można się zastanowić czy w związku z tym jest dziełem lepszym od książki, czy gorszym

moim (ale tylko moim) zdaniem jednak książka wygrywa , stąd notka w dół

ocenił(a) film na 7
MocnyVito

Jak to zazwyczaj książka:))

ocenił(a) film na 8
Agatonik

idąc tropem jednego z ciekawszych komentarzy tutaj:

Kubrick dokonał czegoś, co bardzo rzadko się udaje (chociaż nie
twierdzę, że nigdy)- ukazał wyższość formy filmu nad książką, której dotychczas największa
zaleta- narracja- stała się jej największą udręką. Wymaga ona bowiem pewnego
konkretyzowania. Oczywiście nie oznacza to, że nie da się stworzyć dzieła bardzo
enigmatycznego z zakodowanym przesłaniem, lecz też nie zapominajmy, że Clarke był fizykiem,
a dla umysłu ścisłego utworzenie czegoś niejasnego jest bardzo nienaturalne. Innymi słowy:
szukanie "wytłumaczenia" "Odysei..." w książce całkowicie mija się z jej celem i jest
rozwiązaniem dla tych najbardziej ograniczonych i najmniej pojętnych (co oczywiście nie
zmienia faktu, że również i ją z przyjemnością przeczytałem).

wiec jak widać zalezy jak dla kogo

ocenił(a) film na 7
MocnyVito

Normalne. Ile ludzi tyle opinii.

ocenił(a) film na 8
Agatonik

nieskromnie powiem , że mi intelektualnie bliżej do Clarka niż Kubricka , i lubię konkret , a nie przeestetyzowane formy

ocenił(a) film na 7
MocnyVito

To jest nas dwoje:))

MocnyVito

Konkret na co? Książka Clarke'a jest w gruncie rzeczy banalna przy filmie.

ocenił(a) film na 8
grzegorz_cholewa

najlepiej przeczytaj sobie przedmowę Clarka do drugiej części książki

MocnyVito

No i co?